fbpx
Koll & kommentar
Drygt hälften av svenskarna har ganska eller mycket stort förtroende för FN. Bilden är från Halmstads firande av FN-dagen 2019. Foto: Svenska FN-förbundet
17 december, 2020 / Världshorisont

Starkt stöd för FN hos svenska folket

Över hälften av svenskarna hyser stort förtroende för FN och tre fjärdedelar vill att Sverige ska vara en pådrivande aktör inom FN. Det visar en färsk undersökning som FN-förbundet initierat.

Svenska FN-förbundets utgångspunkt är att samarbetet i FN har bidragit till att världen blivit en säkrare, tryggare och mer rättvis plats. Inför FN:s 75-årsjubileum i oktober lät FN-förbundet analys- och undersökningsföretaget Novus genomföra en undersökning om allmänhetens förtroende för FN.

Av resultatet framgår att drygt hälften, eller 54 procent, har ganska eller mycket stort förtroende för FN. Bara 15 procent har ganska eller mycket litet förtroende. Siffrorna ligger väl i linje med den långsiktiga trend som exempelvis de nationella undersökningarna från SOM-institutet i Göteborg har visat. 

– Det är mycket glädjande att se att FN har så starkt förtroende bland svenskar. FN:s arbete behövs i dag mer än någonsin för att klara av att hantera de stora globala problem som världen har med bland annat pandemin, klimatpåverkan och ökande klyftor, säger Annelie Börjesson, FN-förbundets ordförande.

Sveriges roll i FN

Drygt 1 000 intervjuer av slumpmässigt utvalda personer mellan 18 och 79 år genomfördes, varav 65 procent svarade. Av resultaten framkom också att tre av fyra eller 74 procent håller med om att Sverige ska ha en pådrivande och aktiv roll som FN-medlem. En lika stor andel vill se ännu mer samarbete mellan olika nationer inom ramen för FN.

– Det är ett tydligt besked till dem som hävdar att länder bäst löser globala problem på egen hand, fortsätter Börjesson.

Vid en djupare analys av svaren visar det sig att kvinnor, personer mellan 30-49 år samt de med universitetsutbildning är de som i högre grad än andra har stort förtroende för FN. Bland de 15 procent som har litet förtroende för FN finns en överrepresentation av män, personer med grundskoleutbildning samt personer som bor i större städer och kommuner nära större städer.

När det gäller vilka som vill att Sverige ska ha en aktiv roll inom FN så uppger kvinnor, personer mellan 50-64 år samt de med universitetsutbildning detta i högre grad än andra.

– Vi ser resultaten från undersökningen som ett kvitto på Sveriges goda arbete inom FN under många år, men också på att vi är många svenskar som ser vikten av det globala samarbetet inom FN både i går, idag och imorgon, säger Annelie Börjesson.

Global enkät

Svaren rimmar väl med resultatet av en global enkät som FN självt har låtit genomföra under året. I den ansåg 87 procent att det globala samarbetet är nödvändigt för att tackla dagens problem och 74 procent att FN är viktigt för att klara av framtidens utmaningar.

Enligt den globala enkäten är de mest aktuella världsproblemen att klara av pandemin och skapa fungerande grundläggande välfärd, med skola, vård och tillgång till rent vatten och bra toaletter för alla. Men även stärkt internationell solidaritet efterfrågades.

När det gällde FN:s viktigaste framtidsfrågor handlade svaren från den globala enkäten om att klara av klimatkrisen och miljöförstöringen, men också att säkra mänskliga rättigheter, skapa fred samt minska fattigdom och korruption.

– Även i den globala enkäten ser vi ett starkt stöd bland världens människor för FN och FN-tanken. Det stärker oss inom FN-förbundet i vårt arbete med att koppla människorna i Sverige till FN:s arbete för en mer fredlig och hållbar värld, säger Annelie Börjesson.

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer