fbpx
Annelie Börjesson utanför FN-skrapan i New York.
16 mars, 2018 / Nyheter

Tre frågor

…till Annelie Börjesson, förbundsstyrelseledamot och ordförande i Göteborgs FN-förening, och en av deltagarna i FN:s kvinnokommission som pågår just nu i New York.

I högkvarteret i New York pågår FN:s kvinnokommission CSW, det största årliga forumet som hålls i FN. Under två veckor samlas över 5 000 representanter från medlemsländer, FN-organisationer och civilsamhället för att diskutera globala jämställdhetsmål och kvinnors rättigheter världen över. Vi har ställt tre frågor till Annelie Börjesson, förbundsstyrelseledamot och ordförande i Göteborgs FN-förening, som är på plats i New York som representant för Soroptimisterna som är medlemsorganisation i FN-förbundet.

Vad handlar mötet om?
CSW är en kommission i Ecosoc (FN:s ekonomiska och sociala råd), och dess tema varierar från år till år. Den här gången är det ”Challenges and opportunities in achieving gender equality and the empowerment of rural women and girls” som är i fokus. Konferensen pågår i två veckor och under denna tid hålls förhandlingar som skall mynna ut i ett dokument som lyfter fram de luckor och utmaningar som staterna inte lyckats uppnå. Dokumentet föreslår också rekommendationer för alla nationer, mellanstatliga organisationer, FN-organ och andra relevanta aktörer. Målet är att få nödvändig förändring i en snabbare takt och påvisa vad som behöver göras.

Parallellt med förhandlingarna hålls hundratals evenemang i regi av såväl civilsamhällsorganisationer som regeringar och FN-organ. Jag själv är här som delegat för Europafederationen av Soroptimist International, vars Sverigeunion är en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer.

Vilka är de viktigaste frågorna?
De viktigaste frågorna för årets konferens är just jämställdhet och självbestämmande (empowerment) med fokus på kvinnor på landsbygden. En mängd frågor lyfts – barnäktenskap, könsstympning, trafficking, verbala kränkningar, jämställdhet, betydelsen av vatten och sanitet, mensskydd, hälsa, metoo, klimatförändringar, utbildning, rätten för kvinnor att äga land, attityder och värdegrundsarbete, utanförskap och exkludering, feminism med mera – hur mycket som helst. Centralt för allt skulle jag ändå säga är de globala målen för hållbar utveckling.

Vad har du för förväntningar på de här två veckorna?
Mina förväntningar på dagarna här i FN är att lära mig mer om kvinnors situation globalt, träffa människor från hela världen, nätverka, få nya vänner och bekanta, använda mina olika språkkunskaper samt att sätta mig in i hur en sådan här stor konferens faktiskt fungerar. Att få lyssna till FN:s generalsekreterare Guterres, som på konferensen har sagt att han är feminist, är förstås ett privilegium. Likaså var det roligt att få önska Åsa Regnér lycka till på sin nya tjänst i FN och ge henne ett Flicka-armband. Vidare har jag förmånen att under veckan intervjua diplomater på nordiska representationer här i New York för min masteruppsats, och det var mycket intressant att få sitta ner med vår FN-ambassadör Olof Skoog och lyssna till hans svar på mina frågor. 

Det är fantastiskt att få insupa FN-känslan och att vara på plats där så mycket händer. Tyvärr är det dock många kvinnor som skulle varit här som inte fick komma då de nekats visum. Så borde det inte gå få till – alla FN:s medlemsländer borde få ta emot sina delegater här i New York. Det är ytterst sorgligt och beklagansvärt att USA:s regering kan göra så här. Jag känner mig oerhört glad att få vara född i ett land som Sverige – jag var glad innan, men har under de dagar jag varit här gång på gång blivit påmind om hur oerhört bra jag och vi har det.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer