fbpx
9 september, 2016 / Nyheter

”Sverige och FN måste göra mer i DR Kongo”

Sverige bör som medlem i FN:s säkerhetsråd verka för att omvärlden stärker sina insatser i Demokratiska Republiken Kongo. Det säger Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i DR Kongos FN-förbund, som under veckan har besökt Sverige på inbjudan av Svenska FN-förbundet.

img_6266Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i FN-förbundet i Demokratiska republiken Kongo, avslutar på fredagen ett veckolångt besök i Sverige. Cissa har hunnit med besök hos bland andra Sida, UD och Forum Syd. Han har också träffat riksdagsledamöter och företrädare för en rad frivilligorganisationer. Svenska FN-förbundet, som under ett tiotal år har samarbetat med det kongolesiska FN-förbundet, har stått som värd för besöket.

Situationen i DR Kongo är oroande och det finns anledning att befara att utvecklingen förvärras under hösten. Våldet mot civila fortsätter i de östra delarna av landet, president Kabila klamrar sig i strid med konstitutionen fast vid makten och politisk opposition och MR-aktivister hotas.

För de olika aktörerna har Cissa Wa Numbe beskrivit hur han ser på Sveriges, EU:s och FN:s möjligheter att påverka säkerhetssituationen, det politiska läget och MR-situationen i DR Kongo.

Vid ett inledande möte med frivilligorganisationer i början av veckan framhöll Cissa att Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd under 2017-2018 kommer att ha en viktig roll i DR Kongo. Han pekade bland annat på att Sverige drivit igenom sanktioner mot Rwanda förra gången man satt i rådet.

Cissa har under veckan också riktat kritik mot FN-truppernas passivitet i de östra delarna av DR Kongo där civilbefolkningen fortfarande utsätts för återkommande övergrepp. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, delar kritiken:

– Vi har genom åren tillsammans med DR Kongos FN-förbund pekat på behovet av förstärkning av FN:s fredsfrämjande insatser i landet. Med sin bakgrund och sina erfarenheter har Cissa Wa Numbe på ett mycket värdefullt sätt under veckan gett en aktuell bild av läget i sitt hemland, säger Aleksander Gabelic.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som en följd av konflikten.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och Kongo.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer