9 september, 2016 / Nyheter

”Sverige och FN måste göra mer i DR Kongo”

Sverige bör som medlem i FN:s säkerhetsråd verka för att omvärlden stärker sina insatser i Demokratiska Republiken Kongo. Det säger Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i DR Kongos FN-förbund, som under veckan har besökt Sverige på inbjudan av Svenska FN-förbundet.

img_6266Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i FN-förbundet i Demokratiska republiken Kongo, avslutar på fredagen ett veckolångt besök i Sverige. Cissa har hunnit med besök hos bland andra Sida, UD och Forum Syd. Han har också träffat riksdagsledamöter och företrädare för en rad frivilligorganisationer. Svenska FN-förbundet, som under ett tiotal år har samarbetat med det kongolesiska FN-förbundet, har stått som värd för besöket.

Situationen i DR Kongo är oroande och det finns anledning att befara att utvecklingen förvärras under hösten. Våldet mot civila fortsätter i de östra delarna av landet, president Kabila klamrar sig i strid med konstitutionen fast vid makten och politisk opposition och MR-aktivister hotas.

För de olika aktörerna har Cissa Wa Numbe beskrivit hur han ser på Sveriges, EU:s och FN:s möjligheter att påverka säkerhetssituationen, det politiska läget och MR-situationen i DR Kongo.

Vid ett inledande möte med frivilligorganisationer i början av veckan framhöll Cissa att Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd under 2017-2018 kommer att ha en viktig roll i DR Kongo. Han pekade bland annat på att Sverige drivit igenom sanktioner mot Rwanda förra gången man satt i rådet.

Cissa har under veckan också riktat kritik mot FN-truppernas passivitet i de östra delarna av DR Kongo där civilbefolkningen fortfarande utsätts för återkommande övergrepp. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, delar kritiken:

– Vi har genom åren tillsammans med DR Kongos FN-förbund pekat på behovet av förstärkning av FN:s fredsfrämjande insatser i landet. Med sin bakgrund och sina erfarenheter har Cissa Wa Numbe på ett mycket värdefullt sätt under veckan gett en aktuell bild av läget i sitt hemland, säger Aleksander Gabelic.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som en följd av konflikten.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och Kongo.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer