fbpx
9 september, 2016 / Nyheter

”Sverige och FN måste göra mer i DR Kongo”

Sverige bör som medlem i FN:s säkerhetsråd verka för att omvärlden stärker sina insatser i Demokratiska Republiken Kongo. Det säger Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i DR Kongos FN-förbund, som under veckan har besökt Sverige på inbjudan av Svenska FN-förbundet.

img_6266Cissa Wa Numbe, generalsekreterare i FN-förbundet i Demokratiska republiken Kongo, avslutar på fredagen ett veckolångt besök i Sverige. Cissa har hunnit med besök hos bland andra Sida, UD och Forum Syd. Han har också träffat riksdagsledamöter och företrädare för en rad frivilligorganisationer. Svenska FN-förbundet, som under ett tiotal år har samarbetat med det kongolesiska FN-förbundet, har stått som värd för besöket.

Situationen i DR Kongo är oroande och det finns anledning att befara att utvecklingen förvärras under hösten. Våldet mot civila fortsätter i de östra delarna av landet, president Kabila klamrar sig i strid med konstitutionen fast vid makten och politisk opposition och MR-aktivister hotas.

För de olika aktörerna har Cissa Wa Numbe beskrivit hur han ser på Sveriges, EU:s och FN:s möjligheter att påverka säkerhetssituationen, det politiska läget och MR-situationen i DR Kongo.

Vid ett inledande möte med frivilligorganisationer i början av veckan framhöll Cissa att Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd under 2017-2018 kommer att ha en viktig roll i DR Kongo. Han pekade bland annat på att Sverige drivit igenom sanktioner mot Rwanda förra gången man satt i rådet.

Cissa har under veckan också riktat kritik mot FN-truppernas passivitet i de östra delarna av DR Kongo där civilbefolkningen fortfarande utsätts för återkommande övergrepp. Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, delar kritiken:

– Vi har genom åren tillsammans med DR Kongos FN-förbund pekat på behovet av förstärkning av FN:s fredsfrämjande insatser i landet. Med sin bakgrund och sina erfarenheter har Cissa Wa Numbe på ett mycket värdefullt sätt under veckan gett en aktuell bild av läget i sitt hemland, säger Aleksander Gabelic.

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan första hälften av 1990-talet. Trots fredsansträngningar och FN-trupp på plats fortsätter oroligheterna. Mellan fem och sex miljoner människor beräknas ha dött som en följd av konflikten.

Läs mer om samarbetet mellan FN-förbunden i Sverige och Kongo.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer