fbpx
Koll & kommentar
Skolbarn i Gaza. Foto: UN Photo/Shareef Sarhan.
3 november, 2023 / Nyheter

Öppna humanitär korridor till Gaza!

Med FN-stöd har viss medicinsk evakuering inletts och begränsad nödhjälp når Gaza. Samtidigt eskalerar våldet. FN-medlemmarna inklusive Sverige måste skärpa kravet på parterna att möjliggöra humanitära insatser för utsatta civila, säger Svenska FN-förbundet som också välkomnar regeringens nya stödpaket till flera FN-organisationer.

FN rapporterade på onsdagen att en överenskommelse har nåtts med Egypten om medicinsk evakuering av de mest behövande från Gaza. Samtidigt påminner Världshälsoorganisationen WHO om att många fler behöver hjälp och att sjukhus måste skyddas. FN:s generalsekreterare António Guterres har uttalat att hjälpen som når Gaza är otillräcklig och upprepat sitt krav på Israel, Hamas och andra väpnade grupper att skydda civila på båda sidorna i konflikten.

FN-chefen och en majoritet av världens länder har efterlyst humanitär vapenvila för att hjälp ska komma civila till del. Sverige bör ansluta sig till kravet och fortsätta stödja FN-ledningens linje om fördömande av Hamas terrordåd, skydd för civila och frigivning av gisslan. Parterna måste också pressas att möjliggöra för FN och andra hjälporganisationer att skyndsamt komma på plats, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet välkomnar det stödpaket som regeringen presenterade på onsdagen om 150 miljoner kronor som huvudsakligen går till tre humanitära FN-organisationer. Förbundet efterlyser också uttalat svenskt stöd för FN-chefen António Guterres efter att Israel i förra veckan krävde dennes avgång.

– Sverige måste försvara generalsekreterarämbetet och reagera när en medlemsstat försöker undergräva FN-chefens roll. Regeringen bör också ge sin syn på hur FN-medlemmarna bäst stödjer fredlig utveckling i Mellanöstern med hänsyn till civila på båda sidorna, säger Annelie Börjesson.

FN:s barnfond Unicef rapporterar att över 3 500 barn har dödats och över 6 800 har skadats på Gazaremsan de senaste 25 dagarna.

– Krigets lagar, särskilt principerna om proportionalitet och distinktion, måste följas, understryker Annelie Börjesson.

Hamas genomförde en terrorattack mot Israel den 7 oktober och Israel har sedan dess svarat med omfattande stridshandlingar mot Gaza. En grupp oberoende FN-experter uttalar att krigsförbrytelser har begåtts. FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar rapporterar att 72 medarbetare har dödats sedan kriget startade.

Mer om kriget mellan Israel och Hamas: Orättvis kritik mot FN-chefen i Mellanöstern

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer