FN-högnivåmöte mot terrorism i juni 2018. Foto: UN Photo/Mark Garten
21 augusti, 2018 / Nyheter

Ny FN-dag för terrorismens offer

I dag uppmärksammas för första gången FN-dagen till minne av terrorismens offer. Svenska FN-soldater skyddar civila och gör viktiga insatser mot den internationella terrorismen.

Människor över hela världen drabbas av den internationella terrorismen och inte heller Sverige är förskonat. I fem länder finns nästan tre fjärdedelar av terrorismens dödsoffer: Afghanistan, Irak, Nigeria, Somalia and Syrien. I dag den 21 augusti uppmärksammas för första gången FN-dagen till minne av terrorismens offer.

FN:s fredsfrämjande insatser är en del av arbetet mot den internationella terrorismen. I Mali deltar svenska kvinnor och män i FN-insatsen Minusma för att skydda civila från terrorgrupper och ge landets befolkning möjlighet till en ny framtid. En följd av uppdraget är att FN-soldaterna själva riskerar att bli mål för terrorattacker.

– Kampen mot den internationella terrorismen leds av FN och är alla medlemsstaters ansvar. I dag hedrar vi offren för terrorismen. Samtidigt riktar vi ett stort tack till alla som gör och har gjort insatser för och i FN-systemet för att motverka den terror som slår sönder familjer och samhällen. Sverige och andra FN-medlemmar måste även i fortsättningen ge bidrag till det fredsfrämjande arbetet och arbetet mot internationell terrorism, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s dag till minne av terrorismens offer instiftades av generalförsamlingen i december 2017 med syftet att hedra och stödja offer och överlevare samt att främja och försvara deras mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. I resolution 165 inbjuds alla FN-medlemsstater, internationella organisationer och det civila samhället att uppmärksamma dagen.

FN:s globala strategi mot terrorism ska bland annat att erbjuda resurser, mobilisera det internationella samfundet i kampen mot terrorism och bättre möta de behov som terrorismens offer kan ha.

På den första FN-dagen till minne av terrorismens offer öppnar FN:s generalsekreterare António Guterres en utställning i FN-högkvarteret.

Regeringens proposition 2016/17:128 om svenskt deltagande i Förenta Nationernas stabiliseringsinsats i Mali

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer