fbpx
Mere Ali är en förebild för flickor i Afarregionen. Foto: UNFPA
6 mars, 2020 / Nyheter

“Jag vill gifta mig med någon som jag själv har valt”

Tjugoåriga Mere Ali är en förebild i sin hemby i Afar, norra Etiopien. Trots motstånd från sin egen familj har hon vägrat att gifta sig. Nu driver hon en samtalsgrupp för ogifta flickor med fokus på att öka medvetenheten om barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

— Vi informerar flickorna om att inte gifta sig förrän de är myndiga och att de inte måste gifta sig med någon som de inte själva gillar, säger Mere Ali.

Meres föräldrar började pressa Mere att gifta sig och hoppa av skolan redan för fem år sedan, då Mere bara var tonåring. Hon lyckades undvika tvångsäktenskap men hoppade av skolan. Något hon ångrar idag när hon förstått hur viktig utbildning är för att kunna fatta rätt beslut.

Ungefär samtidigt som Mere hoppade av skolan startade FN:s befolkningsfond UNFPA ett program mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Abala-distriktet där Mere bor. Mere blev snabbt engagerad i projektets samtalsgrupper. Där träffas ogifta flickor varannan vecka för att prata om problemen med barnäktenskap och kvinnlig könsstympning, farorna med HIV, samt vikten av att förlossningar sker på riktiga sjukhus.

— När vi ser hur de äldre kvinnorna i våra samhällen drabbats av könsstympning och barnäktenskap förstår vi att mycket faktiskt har förändrats. Flickor gifts inte längre bort mot sin vilja, säger Mere stolt.

Kvinnlig könsstympning och barnäktenskap är förbjudet i Etiopien. Trots det har dessa grymma sedvänjor kunnat leva kvar i delar av landet. I den konservativa Afarrregionen i norra Etiopien har det länge funnits en tro att flickor som inte könsstympas och gifts bort som unga blir vilda, har sex utanför äktenskapet och riskerar att våldtas. Denna syn börjar nu förändras med hjälp av kunskapsspridning.

På bara några år har UNFPA:s utbildningsprogram haft stor framgång när det kommer till att förändra attityder. Svenska FN-förbundet stödjer programmet genom projekt Flicka.

Mere Ali känner sig stärkt genom sitt arbete med samtalsgrupperna och hoppas kunna återuppta sin utbildning. Hon drömmer om att få leva ett liv som hon själv kan påverka.

— Även om det fortfarande inte är självklart i min kultur så hoppas jag kunna gifta mig med någon som jag själv har valt, säger Mere.

Stöd Projekt Flicka

Stå upp för flickor, ge en gåva som förändrra liv!

Ge en gåva >

Senaste nytt

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer