fbpx
Många unga i Sverige lever under hedersförtryck. Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
9 november, 2018 / Nyheter

Hedersförtryck drabbar en av sex storstadselever i årskurs nio

Ännu en rapport pekar på att många unga i Sverige lever under hedersförtryck. Insatser krävs om Sverige ska nå mål 5 i Agenda 2030 om jämställdhet.

En ny rapport om hedersförtryck har tagits fram av forskare i Örebro, Stockholm, Göteborg och Malmö. Intervjuer med omkring 6 000 elever i årskurs nio visar att en av sex unga, 13 procent, lever med två normer om oskuld: att vänta med sex tills de gifter sig och att inte få ha en villkorslös kärleksrelation. I Malmö är siffran så hög som en av fem (20 procent). Studien visar vidare att 8 procent av ungdomarna lever i en så kallad våldsnorm, det vill säga de har blivit utsatta eller utsatt någon annan för av familjen/släkten kollektivt legitimerat våld.

Rapporten är ytterligare en i raden som visar att många unga i storstadsområden lever med olika typer av begränsningar i sitt val av partner och hur man vill leva sitt liv. Tidigare har liknande resultat framkommit i bland annat dåvarande Ungdomsstyrelsens rapport ”Gift mot sin vilja” och i undersökningar av organisationen Varken hora eller kuvad.

– Att en av sex elever i årskurs 9 utsätts för hedersförtryck är ytterligare en signal om att Sverige måste göra mer för att stödja utsatta unga. Det är särskilt viktigt om vi ska kunna nå mål 5 i de globala målen som kräver stopp för barnäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Många av de intervjuade, men inte alla, har blivit svikna av sina egna familjer och därefter av myndigheterna, skriver rapportförfattarna i sitt förord.

– Det understryker behovet av ytterligare kunskapsspridning, mer resurser och bättre samordning mellan berörda myndigheter som skola, socialtjänst och polis, säger Annelie Börjesson.

Studien pekar också på att graden av ekonomisk, politisk, religiös, social och kulturell slutenhet respektive öppenhet mellan familjer och andra sociala grupper har avgörande betydelse för förekomsten av våld i allmänhet och för hedersrelaterat våld och förtryck. De tre städerna uttrycker i rapporten en förhoppning om att kunskapen som framkommer i studien ska bidra till att alla invånare kan leva ett liv fritt från våld och förtryck.

Stockholm stad, Göteborg stad och Malmö stad har som gemensamt mål att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och har gett Örebro universitet i uppdrag att genomföra en kartläggning som undersöker våldets karaktär och omfattning. Totalt har över 230 personer medverkat i olika former av intervjuer. Omkring 6 000 elever i årskurs 9 har svarat på en enkät.

Mer information om rapporten, som också har uppmärksammats av Sveriges Radio, finns hos Göteborgs stad.

FN-förbundets projekt Flicka syftar till att stoppa barnäktenskap, könsstympning och andra former av hedersförtryck.

 

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva och stöd projekt Flicka.

Ge en gåva >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer