fbpx
Kvinnors utsatthet ökar när coronapandemin leder till karantän och isolering. Foto: Joshua Rawson Harris/Unsplash
9 april, 2020 / Nyheter

FN: Våld mot kvinnor ökar i coronakrisen

Kvinnors utsatthet ökar i spåren av coronakrisen. Inför påsken uppmanar FN-chefen medlemsländerna att inkludera skydd för kvinnor i sina nationella handlingsplaner mot epidemin.

FN:s generalsekreterare António Guterres engagerar sig i coronakrisen. FN-chefen har bland annat efterlyst höjda hälsoutgifter, ökat stöd till sjukvårdspersonal och säkrade leveranser av skyddsmateriel. Han har också efterlyst en internationell vapenvila för att länder gemensamt ska kunna bekämpa coronaviruset.

I början av påskveckan uttalade sig generalsekreteraren om den särskilda utsatthet som kvinnor befinner sig i. Att miljoner människor befinner sig i karantän ökar risken att kvinnor blir fast hos en våldsam partner, sa Guterres som noterade en global ökning av våld i hemmet under de senaste veckorna.

Arbetet mot covid-19 måste bedrivas såväl i krigszoner som i hemmet, betonade FN-chefen och uppmanade medlemsländerna att göra skydd för kvinnor till en central del av sina nationella handlingsplaner mot coronaepidemin. Guterres nämnde en rad möjliga åtgärder, bland annat stöd till organisationer, åtal mot förbrytare och möjligheter för kvinnor att söka hjälp utan att deras partner informeras.

Också FN:s befolkningsfond UNFPA har pekat på att flickor och kvinnor är särskilt riskutsatta på grund av covid-19. Omkring 70 procent av världens hälsoarbetare är kvinnor. Insatser för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter kan bli lidande när resurser flyttas till coronabekämpningen. Även UNFPA pekar på att pandemier kan öka risken för kvinnomisshandel och sexuella övergrepp.

Svenska FN-förbundet stödjer UNFPA:s arbete för flickors och kvinnors rättigheter. Läs mer om hur du kan bidra genom att ge en gåva.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer