25 maj, 2018 / Nyheter

FN-resolution om mat och konflikt

FN:s säkerhetsråd antog på torsdagen en resolution om hunger i väpnade konflikter. Sverige är ett av de fyra länder som tog initiativ till resolutionen.

På initiativ av Sverige, Elfenbenskusten, Kuwait och Nederländerna röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt på torsdagen igenom en resolution som handlar om bristande matsäkerhet inklusive svält som orsakas av väpnade konflikter och våld. Resolutionen uppmärksammar sambandet mellan konflikt och hunger och den ökande matosäkerhet under senare år som kan bindas till väpnade konflikter. Konflikter skiljer människor från land, betesmarker och fiskevatten och förstör mat som lagras och tillgångar som krävs för att bedriva jordbruk. Resolutionen talar också om ökande matpriser och minskad köpkraft.

Säkerhetsrådet uppmanar parter i väpnade konflikter att skydda civila och påminner om de åtaganden de har i enlighet med internationell humanitär rätt. Tillgångar som är nödvändiga för matproduktion och -distribution ska skyddas. Resolutionen fördömer i starka ordalag svält som krigsmetod och försök att stoppa humanitärt tillträde. Rådet påminner också om att den som stoppar humanitär hjälp kan utsättas för sanktioner.

– Det är uppmuntrande att FN:s säkerhetsråd för första gången har antagit en resolution om sambandet mellan konflikt och matsäkerhet. På så vis stärker rådet arbetet för att nå mål 2 om ingen hunger i de globala målen. Det är också värt att betona att matosäkerhet kan leda till att konflikter bryter ut, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet samarbetar med FN:s livsmedelsprogram WFP genom projektet Skolmat samt i förbundets katastrofinsamling för Syrien. Också WFP har välkomnat resolutionen.

Mer information om resolutionen

Foto: WFP

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

>

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer