fbpx
Koll & kommentar
25 maj, 2018 / Nyheter

FN-resolution om mat och konflikt

FN:s säkerhetsråd antog på torsdagen en resolution om hunger i väpnade konflikter. Sverige är ett av de fyra länder som tog initiativ till resolutionen.

På initiativ av Sverige, Elfenbenskusten, Kuwait och Nederländerna röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt på torsdagen igenom en resolution som handlar om bristande matsäkerhet inklusive svält som orsakas av väpnade konflikter och våld. Resolutionen uppmärksammar sambandet mellan konflikt och hunger och den ökande matosäkerhet under senare år som kan bindas till väpnade konflikter. Konflikter skiljer människor från land, betesmarker och fiskevatten och förstör mat som lagras och tillgångar som krävs för att bedriva jordbruk. Resolutionen talar också om ökande matpriser och minskad köpkraft.

Säkerhetsrådet uppmanar parter i väpnade konflikter att skydda civila och påminner om de åtaganden de har i enlighet med internationell humanitär rätt. Tillgångar som är nödvändiga för matproduktion och -distribution ska skyddas. Resolutionen fördömer i starka ordalag svält som krigsmetod och försök att stoppa humanitärt tillträde. Rådet påminner också om att den som stoppar humanitär hjälp kan utsättas för sanktioner.

– Det är uppmuntrande att FN:s säkerhetsråd för första gången har antagit en resolution om sambandet mellan konflikt och matsäkerhet. På så vis stärker rådet arbetet för att nå mål 2 om ingen hunger i de globala målen. Det är också värt att betona att matosäkerhet kan leda till att konflikter bryter ut, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet samarbetar med FN:s livsmedelsprogram WFP genom projektet Skolmat samt i förbundets katastrofinsamling för Syrien. Också WFP har välkomnat resolutionen.

Mer information om resolutionen

Foto: WFP

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

>

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer