fbpx
Koll & kommentar
Foto: Malin Åberg Aas
1 juli, 2022 / Nyheter

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Svenska valrörelser domineras oftast av inrikespolitik och plånboksfrågor men inför valet 2022 måste svenska partier och politiker förhålla sig till konflikter, pandemi och klimathot som påverkar även Sverige. Svenska FN-förbundet belyser FN-frågorna under Almedalsveckan den 3-7 juli och uppmanar alla att fråga politiker om FN inför valet.

Svenska FN-förbundet har frågat alla riksdagspartier dels om partierna är beredda att stärka FN och det multilaterala samarbetet, dels om det svenska biståndet efter vårens nedskärningar.

Svaren visar att sex av åtta partier står bakom enprocentsmålet för biståndet. Alla riksdagspartier framhåller FN:s roll samt behovet av reformering av FN-arbetet. Att FN ska vara en stark organisation är en utbredd uppfattning bland partierna.

– Sverige är ett aktivt FN-land och stor humanitär givare. Svenska regeringar har verkat för konfliktförebyggande, nedrustning, jämställdhet och kontakter med civilsamhället. När vår gemensamma säkerhet hotas krävs ett samtal om framtidens FN och det globala samarbetets betydelse för människor i Sverige, säger Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

FN-förbundet deltar i tre seminarier i Almedalen. Syftet är att påminna partier och politiker om deras löften om stöd till det multilaterala samarbetet – och att uppmana till samtal vid middagsbord och i valstugor om FN:s betydelse.

– Bistånd som kanaliseras genom FN bidrar till mat, vaccin, utbildning samt bättre villkor för världens flickor och kvinnor. Genom FN-arbetet förebyggs nya konflikter, social oro och ytterligare flyktingkatastrofer – och FN är den enda arenan där alla världens länder möts för att hantera gemensamma problem. Därför måste årets valrörelse handla också om biståndsnivåer och fortsatt ekonomiskt och politiskt stöd för FN-arbetet, säger Annelie Börjesson.

Med start i Almedalen uppmanar Svenska FN-förbundet allmänheten att fråga sina politiker om FN, det globala samarbetet och den svenska biståndspolitiken. Genom tre steg kan alla bidra till att sätta de internationella frågorna på den politiska agendan inför valet.

FN-förbundet medverkar i följande programpunkter i Almedalen:

Kontakt med FN-förbundet i Almedalen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer