fbpx
Foto: Carolina Given-Sjölander.
11 oktober, 2022 / Nyheter

Abdella bröt den skadliga traditionen av könsstympning

Tvåbarnspappan Abdella Dawud hade länge hört talas om de skadliga följderna av kvinnlig könsstympning, men var ännu inte helt övertygad. Han hade därför en inre konflikt om huruvida han skulle låta sin tvååriga dotter genomgå ingreppet eller inte. Tack vare det utbildningsprogram som FN:s befolkningsfond UNFPA bedriver genom projekt Flicka, beslutade sig Abdella för att bryta den skadliga traditionen.

Idag fyller den internationella flickdagen 10 år. Det är även det tionde året av projektet Flicka som är ett samarbete mellan Svenska FN-förbundet och FN:s befolkningsfond UNFPA. I Etiopien utsätts tusentals flickor för kvinnlig könsstympning och barnäktenskap varje år, trots att det är förbjudet enligt lag. Genom projekt Flicka stödjer Svenska FN-förbundet UNFPA:s program mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Afarregionen i Norra Etiopien. I arbetet inkluderas hela samhället, flickornas egenmakt stärks och samhällsnormer förändras genom kunskapsökning.

– Arbetet för att motverka barnäktenskap och könsstympning utförs nu på en betydligt djupare nivå i samhället, till skillnad från tidigare insatser som har varit mer övergripande, säger Abdella Dawud som arbetar i Abala; ett av tretton distrikt i Afarregionen där UNFPA:s program implementerats med stöd av Svenska FN-förbundet.

Abdella Dawud. Foto: UNFPA/Abraham Gelaw.

Kunskapsspridning är en nyckel till förändring av samhällsnormer. Genom projekt Flicka arrangeras samtalssessioner där nyckelpersoner i samhället får utbildning om de risker och skador som kvinnlig könsstympning och barnäktenskap orsakar samt praktisk information om hur de kan bidra till att stoppa traditionerna.

– Samtalen har varit avgörande för att öka medvetenheten om de allvarliga faror som kvinnlig könsstympning utgör för flickors och kvinnors hälsa, berättar Abdella.

Flickor och kvinnor som har genomgått eller riskerar utsättas för könsstympning eller barnäktenskap träffas även genom så kallade ”Girls Clubs” där de får information om sina rättigheter och stöd. De får exempelvis hjälp med att öppna sparkonton och stöd i att genomföra sin utbildning. Tack vare dessa insatser har flickor som annars skulle ha hoppat av sin utbildning kunnat fortsätta sina studier vilket ökar deras egenmakt.

– Avhoppen bland flickor har synbart minskat och nästan alla flickor som gått ut grundskolan i min ort har fortsatt till gymnasiet i Abala, berättar Abdella.

Abdella och hans kollegor vid lokaldistriktet Wossema arbetar även för att andra religiösa ledare och inflytelserika samhällsledare ska överge traditionen av kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. Abdella berättar också att han på ett personligt plan numera är fast besluten om att inte utsätta sina två döttrar för dessa skadliga traditioner.

Hjälp oss hjälpa flickor!

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer