fbpx
19 april, 2018 / Nyheter

Sex frågor och svar inför FN-chefens Sverigebesök

Under fredagen samlas FN:s säkerhetsråd på Backåkra i Skåne. Det är första gången någonsin som FN:s säkerhetsråd håller sitt årliga informella arbetsmöte utanför New York.

Vem är António Guterres?

António Guterres är FN:s generalsekreterare. Det har han varit sedan den 1 januari 2017. Innan dess var han bland annat chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Guterres kommer från Portugal där han har varit bland annat premiärminister.

Vad gör Guterres och säkerhetsrådet i Sverige?

FN-chefen och säkerhetsrådet håller ett informellt arbetsmöte på inbjudan av Sveriges regering. Det sker på förre FN-chefen Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne. Dessutom besöker Guterres Uppsala och Stockholm under besöket som pågår från fredag till måndag.

FN fungerar dåligt just nu. Vad beror det på?

Oron i världen gör att arbetsklimatet i FN, framför allt i säkerhetsrådet, försämras. Guterres viktigaste uppgift är att samla ett splittrat säkerhetsråd så att det kan göra sitt arbete. FN-förbundet har krävt att FN framför allt måste bli bättre på att skydda civila i konflikt.

Vad krävs för att göra FN bättre?

Guterres har påbörjat ett ganska omfattande reformarbete men det kommer att ta tid. Vi har hittills fått mer öppna val till generalsekreterarposten, ett nytt FN-kontor för terrorismbekämpning och förslag på tuffare åtgärder mot sexuella övergrepp. Allt är inte dock inte nattsvart. Det är viktigt att komma ihåg att FN hjälper miljoner människor varje dag med skydd för flyktingar, katastrofhjälp och humanitärt stöd.

Vilka resultat kommer mötet i Sverige att få?

Sannolikt kommer vi inte att se några resultat direkt. Däremot kan mötet förhoppningsvis vara ett sätt att minska motsättningarna mellan medlemmarna i säkerhetsrådet vilket kan leda till positiva resultat längre fram.

Vad kan man göra om man vill påverka FN?

Det är alltid bra att lära sig mer om FN och hålla sig informerad om vad som händer i organisationen. Ett annat självklart sätt är att bli medlem i Svenska FN-förbundet som samlar individer, organisationer och företag i arbetet för ett starkare och bättre FN.

Läs mer om Guterres besök i Sverige i Samla splittrat FN-råd är Guterres viktigaste uppgift

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

>

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer