fbpx
19 april, 2018 / Nyheter

Sex frågor och svar inför FN-chefens Sverigebesök

Under fredagen samlas FN:s säkerhetsråd på Backåkra i Skåne. Det är första gången någonsin som FN:s säkerhetsråd håller sitt årliga informella arbetsmöte utanför New York.

Vem är António Guterres?

António Guterres är FN:s generalsekreterare. Det har han varit sedan den 1 januari 2017. Innan dess var han bland annat chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Guterres kommer från Portugal där han har varit bland annat premiärminister.

Vad gör Guterres och säkerhetsrådet i Sverige?

FN-chefen och säkerhetsrådet håller ett informellt arbetsmöte på inbjudan av Sveriges regering. Det sker på förre FN-chefen Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne. Dessutom besöker Guterres Uppsala och Stockholm under besöket som pågår från fredag till måndag.

FN fungerar dåligt just nu. Vad beror det på?

Oron i världen gör att arbetsklimatet i FN, framför allt i säkerhetsrådet, försämras. Guterres viktigaste uppgift är att samla ett splittrat säkerhetsråd så att det kan göra sitt arbete. FN-förbundet har krävt att FN framför allt måste bli bättre på att skydda civila i konflikt.

Vad krävs för att göra FN bättre?

Guterres har påbörjat ett ganska omfattande reformarbete men det kommer att ta tid. Vi har hittills fått mer öppna val till generalsekreterarposten, ett nytt FN-kontor för terrorismbekämpning och förslag på tuffare åtgärder mot sexuella övergrepp. Allt är inte dock inte nattsvart. Det är viktigt att komma ihåg att FN hjälper miljoner människor varje dag med skydd för flyktingar, katastrofhjälp och humanitärt stöd.

Vilka resultat kommer mötet i Sverige att få?

Sannolikt kommer vi inte att se några resultat direkt. Däremot kan mötet förhoppningsvis vara ett sätt att minska motsättningarna mellan medlemmarna i säkerhetsrådet vilket kan leda till positiva resultat längre fram.

Vad kan man göra om man vill påverka FN?

Det är alltid bra att lära sig mer om FN och hålla sig informerad om vad som händer i organisationen. Ett annat självklart sätt är att bli medlem i Svenska FN-förbundet som samlar individer, organisationer och företag i arbetet för ett starkare och bättre FN.

Läs mer om Guterres besök i Sverige i Samla splittrat FN-råd är Guterres viktigaste uppgift

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

>

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer