När EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag bör de besluta om militärt stöd till FN:s insats i Centralafrikanska republiken. Om så inte sker bör stridsgrupperna läggas ned, säger Svenska FN-förbundet.
FN har vid flera tillfällen varnat för folkmord i Centralafrikanska republiken och efterfrågat militärt stöd från medlemsstaterna. Hittills har bara Frankrike svarat. Frågan står överst på dagordningen vid utrikesrådets möte i Bryssel på måndagen.
EU:s militära stridsgrupper skapades för att snabbt kunna rycka in i konfliktsituationer. Under de sju år som styrkan har funnits har den inte använts en enda gång. Det är resursslöseri, anser Svenska FN-förbundet.
– FN har under en lång rad år haft behov av bidrag till sina fredsfrämjande insatser, inte minst i Afrika. Att EU:s stridsgrupper har stått stilla under hela sin livstid ger anledning att ifrågasätta deras existens. Om inte styrkan används nu bör den läggas ned och EU-ländernas militära resurser användas på ett mer effektivt sätt, säger förbundsordförande Aleksander Gabelic.
– Mindre än 1 procent av personalen i FN:s fredsfrämjande insatser i Afrika kommer från EU-kretsen. Mot bakgrund av konflikterna, övergreppen och den humanitära situationen i länder som Mali, Sydsudan och Centralafrikanska republiken är det hög tid för EU:s utrikesministrar att aktivera stridsgruppen, säger Aleksander Gabelic.
– I Sverige noterade vi nyligen historiskt få, 353, personer i internationella insatser. Kritiken mot EU:s stridsgrupper gäller också Nordic Battlegroup. Att det svenska försvarets resursanvändning dragit på sig kritik från Riksrevisionen är ytterligare ett skäl för den svenska regeringen att se över användningen av stridsgrupperna, säger Gabelic.
30 mars, 2023 / Världshorisont
Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.
Läs mer27 mars, 2023 / Nyheter
Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet.
Läs mer21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer