fbpx
20 januari, 2014 /

Använd EU:s stridsgrupper – eller lägg ned

När EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag bör de besluta om militärt stöd till FN:s insats i Centralafrikanska republiken. Om så inte sker bör stridsgrupperna läggas ned, säger Svenska FN-förbundet.

FN har vid flera tillfällen varnat för folkmord i Centralafrikanska republiken och efterfrågat militärt stöd från medlemsstaterna. Hittills har bara Frankrike svarat. Frågan står överst på dagordningen vid utrikesrådets möte i Bryssel på måndagen.

EU:s militära stridsgrupper skapades för att snabbt kunna rycka in i konfliktsituationer. Under de sju år som styrkan har funnits har den inte använts en enda gång. Det är resursslöseri, anser Svenska FN-förbundet.

– FN har under en lång rad år haft behov av bidrag till sina fredsfrämjande insatser, inte minst i Afrika. Att EU:s stridsgrupper har stått stilla under hela sin livstid ger anledning att ifrågasätta deras existens. Om inte styrkan används nu bör den läggas ned och EU-ländernas militära resurser användas på ett mer effektivt sätt, säger förbundsordförande Aleksander Gabelic.

– Mindre än 1 procent av personalen i FN:s fredsfrämjande insatser i Afrika kommer från EU-kretsen. Mot bakgrund av konflikterna, övergreppen och den humanitära situationen i länder som Mali, Sydsudan och Centralafrikanska republiken är det hög tid för EU:s utrikesministrar att aktivera stridsgruppen, säger Aleksander Gabelic.

– I Sverige noterade vi nyligen historiskt få, 353, personer i internationella insatser. Kritiken mot EU:s stridsgrupper gäller också Nordic Battlegroup. Att det svenska försvarets resursanvändning dragit på sig kritik från Riksrevisionen är ytterligare ett skäl för den svenska regeringen att se över användningen av stridsgrupperna, säger Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer