När EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag bör de besluta om militärt stöd till FN:s insats i Centralafrikanska republiken. Om så inte sker bör stridsgrupperna läggas ned, säger Svenska FN-förbundet.
FN har vid flera tillfällen varnat för folkmord i Centralafrikanska republiken och efterfrågat militärt stöd från medlemsstaterna. Hittills har bara Frankrike svarat. Frågan står överst på dagordningen vid utrikesrådets möte i Bryssel på måndagen.
EU:s militära stridsgrupper skapades för att snabbt kunna rycka in i konfliktsituationer. Under de sju år som styrkan har funnits har den inte använts en enda gång. Det är resursslöseri, anser Svenska FN-förbundet.
– FN har under en lång rad år haft behov av bidrag till sina fredsfrämjande insatser, inte minst i Afrika. Att EU:s stridsgrupper har stått stilla under hela sin livstid ger anledning att ifrågasätta deras existens. Om inte styrkan används nu bör den läggas ned och EU-ländernas militära resurser användas på ett mer effektivt sätt, säger förbundsordförande Aleksander Gabelic.
– Mindre än 1 procent av personalen i FN:s fredsfrämjande insatser i Afrika kommer från EU-kretsen. Mot bakgrund av konflikterna, övergreppen och den humanitära situationen i länder som Mali, Sydsudan och Centralafrikanska republiken är det hög tid för EU:s utrikesministrar att aktivera stridsgruppen, säger Aleksander Gabelic.
– I Sverige noterade vi nyligen historiskt få, 353, personer i internationella insatser. Kritiken mot EU:s stridsgrupper gäller också Nordic Battlegroup. Att det svenska försvarets resursanvändning dragit på sig kritik från Riksrevisionen är ytterligare ett skäl för den svenska regeringen att se över användningen av stridsgrupperna, säger Gabelic.
12 december, 2024 / Nyheter
Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag
Läs mer12 december, 2024 / Nyheter
Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa
Läs mer06 december, 2024 / Nyheter
Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren
Läs mer05 december, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.
Läs mer04 december, 2024 / Nyheter
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på
Läs mer03 december, 2024 / Nyheter
Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som
Läs mer26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer21 november, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.
Läs mer18 november, 2024 / Nyheter
Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.
Läs mer