När EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag bör de besluta om militärt stöd till FN:s insats i Centralafrikanska republiken. Om så inte sker bör stridsgrupperna läggas ned, säger Svenska FN-förbundet.
FN har vid flera tillfällen varnat för folkmord i Centralafrikanska republiken och efterfrågat militärt stöd från medlemsstaterna. Hittills har bara Frankrike svarat. Frågan står överst på dagordningen vid utrikesrådets möte i Bryssel på måndagen.
EU:s militära stridsgrupper skapades för att snabbt kunna rycka in i konfliktsituationer. Under de sju år som styrkan har funnits har den inte använts en enda gång. Det är resursslöseri, anser Svenska FN-förbundet.
– FN har under en lång rad år haft behov av bidrag till sina fredsfrämjande insatser, inte minst i Afrika. Att EU:s stridsgrupper har stått stilla under hela sin livstid ger anledning att ifrågasätta deras existens. Om inte styrkan används nu bör den läggas ned och EU-ländernas militära resurser användas på ett mer effektivt sätt, säger förbundsordförande Aleksander Gabelic.
– Mindre än 1 procent av personalen i FN:s fredsfrämjande insatser i Afrika kommer från EU-kretsen. Mot bakgrund av konflikterna, övergreppen och den humanitära situationen i länder som Mali, Sydsudan och Centralafrikanska republiken är det hög tid för EU:s utrikesministrar att aktivera stridsgruppen, säger Aleksander Gabelic.
– I Sverige noterade vi nyligen historiskt få, 353, personer i internationella insatser. Kritiken mot EU:s stridsgrupper gäller också Nordic Battlegroup. Att det svenska försvarets resursanvändning dragit på sig kritik från Riksrevisionen är ytterligare ett skäl för den svenska regeringen att se över användningen av stridsgrupperna, säger Gabelic.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer