fbpx
28 juni, 2018 / Debattartiklar

Företag vill bidra till hållbar utveckling – men behöver verktyg

Små och medelstora företag känner till de globala målen men behöver verktyg för att arbeta vidare, enligt en undersökning som Svenska FN-förbundet har låtit Novus göra. Undersökningen diskuteras den 4 juli i Almedalen.

I september 2015 antog FN:s generalförsamling ett historiskt utvecklingsavtal, Agenda 2030, med 17 globala mål för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Målen, som ska nås senast 2030, handlar om utrotad fattigdom och hunger men också om jämställdhet, anständiga arbetsvillkor och hållbar industri, innovationer och infrastruktur. En särskild utmaning för Sverige är mål 12 om hållbar konsumtion och produktion.

Regeringen presenterade nyligen sin handlingsplan för Agenda 2030. För att alla de globala målen ska nås måste regering, myndigheter, organisationer och enskilda samverka. Också våra företag har en viktig roll. Svenska FN-förbundet har låtit undersökningsföretaget Novus fråga hur små och medelstora svenska företag ser på sin roll i arbetet för en bättre värld. 400 företrädare för företag med 40-250 anställda har intervjuats under perioden den 3-25 maj 2018. Resultaten, som presenteras här, ligger till grund för ett seminarium om företagen och Agenda 2030 den 4 juli i Almedalen.Novus rapport om globala målen

Glädjande nog finns stort intresse bland landets små och medelstora företag för att arbeta med hållbarhetsfrågor. Fler än nio av tio tillfrågade (93 procent) anser att företag och näringsliv har ett ansvar i arbetet med hållbar utveckling. Åtta av tio företag arbetar redan i dag på något sätt med socialt ansvar eller med hållbarhetsfrågor.

Också den övergripande kännedomen i små och mellanstora företag om det pågående FN-arbetet är god. Tre av fyra har hört talas om de globala målen för hållbar utveckling och hälften av har hört talas om Agenda 2030. Företagen får sin kunskap till övervägande delen från media.

Hur företagen ska agera för att ta sig an de globala målen tycks däremot vara mer osäkert. De företrädare som intervjuats saknar detaljkunskap om målen och har svårt att säga vad de ska rikta in sig på. Nästan hälften av de små och medelstora företagen associerar begreppet hållbar utveckling med miljö, klimat och resurser när det i själva verket är betydligt bredare än så. Att begreppet hållbar utveckling omfattar tre delar – ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling – känner bara en av fyra till.

Många stora företag har kommit en bit i hållbarhetsarbetet. Ett av sex små och medelstora företag (17 procent) efterlyser mer resurser för att de ska kunna arbeta med hållbarhetsfrågor. Till resursfrågan kan läggas betydelsen av goda exempel. Därför samlar Svenska FN-förbundet i samarbete med Aktuell Hållbarhet företagsrepresentanter till ett seminarium i Almedalen den 4 juli kl 17.10. Panelen består av lokala och regionala företag som alla har kommit en bit i hållbarhetsarbetet. Dessutom deltar näringslivsminister Mikael Dambergs statssekreterare Stina Billinger och Företagarna.

Företag som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna kan räkna med fördelar i form av stärkt konkurrenskraft, ökad attraktionskraft som arbetsgivare och ett mer profilerat varumärke. Vid seminariet i nästa vecka presenteras undersökningen om företagen och Agenda 2030. Vår förhoppning är att den ska bidra till diskussion och ökad medvetenhet om hur företagen kan ta ytterligare steg för att sprida kunskap om hållbarhetsfrågorna bland sina medarbetare och därigenom bli drivande aktörer i hållbarhetsarbetet. Tolv år återstår till 2030– resan påbörjar vi i Almedalen!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare i Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Aktuell Hållbarhets debattforum

Ladda ned undersökningen (pdf)

FN-förbundets program i Almedalen 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer