fbpx
28 juni, 2018 / Debattartiklar

Företag vill bidra till hållbar utveckling – men behöver verktyg

Små och medelstora företag känner till de globala målen men behöver verktyg för att arbeta vidare, enligt en undersökning som Svenska FN-förbundet har låtit Novus göra. Undersökningen diskuteras den 4 juli i Almedalen.

I september 2015 antog FN:s generalförsamling ett historiskt utvecklingsavtal, Agenda 2030, med 17 globala mål för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Målen, som ska nås senast 2030, handlar om utrotad fattigdom och hunger men också om jämställdhet, anständiga arbetsvillkor och hållbar industri, innovationer och infrastruktur. En särskild utmaning för Sverige är mål 12 om hållbar konsumtion och produktion.

Regeringen presenterade nyligen sin handlingsplan för Agenda 2030. För att alla de globala målen ska nås måste regering, myndigheter, organisationer och enskilda samverka. Också våra företag har en viktig roll. Svenska FN-förbundet har låtit undersökningsföretaget Novus fråga hur små och medelstora svenska företag ser på sin roll i arbetet för en bättre värld. 400 företrädare för företag med 40-250 anställda har intervjuats under perioden den 3-25 maj 2018. Resultaten, som presenteras här, ligger till grund för ett seminarium om företagen och Agenda 2030 den 4 juli i Almedalen.Novus rapport om globala målen

Glädjande nog finns stort intresse bland landets små och medelstora företag för att arbeta med hållbarhetsfrågor. Fler än nio av tio tillfrågade (93 procent) anser att företag och näringsliv har ett ansvar i arbetet med hållbar utveckling. Åtta av tio företag arbetar redan i dag på något sätt med socialt ansvar eller med hållbarhetsfrågor.

Också den övergripande kännedomen i små och mellanstora företag om det pågående FN-arbetet är god. Tre av fyra har hört talas om de globala målen för hållbar utveckling och hälften av har hört talas om Agenda 2030. Företagen får sin kunskap till övervägande delen från media.

Hur företagen ska agera för att ta sig an de globala målen tycks däremot vara mer osäkert. De företrädare som intervjuats saknar detaljkunskap om målen och har svårt att säga vad de ska rikta in sig på. Nästan hälften av de små och medelstora företagen associerar begreppet hållbar utveckling med miljö, klimat och resurser när det i själva verket är betydligt bredare än så. Att begreppet hållbar utveckling omfattar tre delar – ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling – känner bara en av fyra till.

Många stora företag har kommit en bit i hållbarhetsarbetet. Ett av sex små och medelstora företag (17 procent) efterlyser mer resurser för att de ska kunna arbeta med hållbarhetsfrågor. Till resursfrågan kan läggas betydelsen av goda exempel. Därför samlar Svenska FN-förbundet i samarbete med Aktuell Hållbarhet företagsrepresentanter till ett seminarium i Almedalen den 4 juli kl 17.10. Panelen består av lokala och regionala företag som alla har kommit en bit i hållbarhetsarbetet. Dessutom deltar näringslivsminister Mikael Dambergs statssekreterare Stina Billinger och Företagarna.

Företag som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna kan räkna med fördelar i form av stärkt konkurrenskraft, ökad attraktionskraft som arbetsgivare och ett mer profilerat varumärke. Vid seminariet i nästa vecka presenteras undersökningen om företagen och Agenda 2030. Vår förhoppning är att den ska bidra till diskussion och ökad medvetenhet om hur företagen kan ta ytterligare steg för att sprida kunskap om hållbarhetsfrågorna bland sina medarbetare och därigenom bli drivande aktörer i hållbarhetsarbetet. Tolv år återstår till 2030– resan påbörjar vi i Almedalen!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare i Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Aktuell Hållbarhets debattforum

Ladda ned undersökningen (pdf)

FN-förbundets program i Almedalen 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer