fbpx
5 juni, 2018 / Blogg

”There is no Plan B because there is no Planet B”

Idag, den 5 juni, är det Världsmiljödagen. En dag att uppmärksamma allt det fantastiska arbete som sker världen över för att bevara vår planet och vår miljö. Det är även en dag att uppmärksamma de utmaningar som finns och det arbete som kvarstår. Vårt sätt att leva idag bidrar till utrotande av djur- och växtarter, att mark förstörs som en följd av ökenspridning och att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav.

Citatet i rubriken använde den tidigare FN-chefen Ban Ki-moon i samband med ett toppmöte om klimatet 2014 – och visst stämmer det? Vi har inte en andra chans när det gäller vår planet. Jag, som lever i en av de grönaste huvudstäderna i Europa, kan inte tänka mig ett liv utan en rik och välmående miljö runt omkring mig. Vad hade kvällspromenaden i skogen efter jobbet varit utan fågelkvitter? Finns det någon bättre känsla än att komma hem till västkusten och ta årets första dopp i Tylösand? Hur avslappnande är det inte att sätta sig vid en sjö en varm sommarkväll och grilla med vänner? Vi tar vår miljö, våra ekosystem och djurlivet runt omkring oss för givet idag. Men det är inte självklart att vi alltid kommer ha det så.

Runt om i världen påverkas människor dagligen av miljöförstöring och klimatförändringar. Vårt systerförbund i Tanzania ger bönder utbildning i hur de ska hantera den ökande havsnivån som förstör deras grödor. Vårt projekt Skolmat ser till att barn i Etiopien, som lider av den värsta torkan på tiotals år, får mat för dagen. Vårt systerförbund i Zimbabwe anordnar regelbundet städkampanjer vid olika vattendrag och sjöar för att minska föroreningar och därmed även förbättra människornas hälsa. Om inte den miljömässiga utvecklingen är hållbar så kommer vi aldrig kunna utrota fattigdom, förebygga konflikter eller skapa ett jämställt samhälle där alla har lika förutsättningar. Vi måste gemensamt ta ansvar för vår miljö och vår planet, för allas vår skull.

FN är en viktig plattform för att inte bara belysa utan även sätta press på världens ledare att ta sitt ansvar för att stoppa klimatförändringar och skapa en miljömässigt hållbar utveckling. De goda nyheterna är att världens ledare enades 2015 i FN om 17 globala mål för hållbar utveckling. Målen handlar bland annat om att bevara en rik biologisk mångfald, stoppa klimatförändringar och säkerställa att våra hav är friska och rena. Det som är så fantastiskt med agendan är att de tre dimensionerna till hållbar utveckling – det vill säga ekonomisk, social och miljömässig – ligger till grund för målen. Det är när vi förstår hur dessa hänger ihop och hur beroende de är av varandra som vi kan skapa en bättre värld, på riktigt.

Om vi når de globala målen till 2030 kan vi skapa en hållbar utveckling som lämnar en planet även för framtida generationer. Men det är upp till oss alla att skapa den förändring vi behöver se. Det sägs att vi är den första generationen att utrota fattigdom och den sista att stoppa klimatförändringar. Så vad väntar vi på?

Vad kan du göra för att minska din miljöpåverkan?

  • Ät mer vegetarisk mat! Se över om du verkligen behöver ha kött och mejeriprodukter i alla måltider.
  • Flyg mindre! Varför inte tågluffa och utforska våra grannländer istället för att flyga på solsemester varje år?
  • Rösta i EU-, riksdags- och kommunalval! Påverka politiken på det sätt du tycker går i linje med en hållbar utveckling.
  • Spara på pappret! Undvik at skriva ut papper om du inte behöver, be om att få elektroniska fakturor och använd färre servetter.

Läs mer i vårt informationsmaterial om Agenda 2030 för fler tips på enkla saker du kan göra i vardagen och hur vi arbetar med globala målen.

Pernilla Bergström
Projektledare kommunikation och engagemang Agenda 2030

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer