fbpx
Fredrika på stranden, bredvid en skylt för world clean up day på swahili.
30 september, 2019 / Blogg

Plastfyllda hav och globala målens födelsedag

Den här veckan är inte vilken vecka som helst! Inte bara det att jag nu befunnit mig i Tanzania i tre veckor och börjat lära känna FN-förbundet i Tanzania (UNAT). Just nu pågår den årliga veckan för att belysa Agenda 2030 och arbetet för de globala målen över hela världen. För att starta veckan ville jag och mina kollegor på FN-förbundet i Tanzania därför göra något konkret tillsammans med andra civilsamhällsorganisationer i Dar es Salaam. Eftersom den 21 september är World Clean Up Day organiserade vi en strandstädning.

Tidigt på morgonen innan den värsta hettan slagit till samlades vi cirka 100 deltagare vid en av stadens många stränder. Med våra nedbrytbara sopsäckar i högsta hugg möttes vi av drivor med skräp – plast, skor, blöjor, kläder och diverse andra prylar låg hopslingrande i högar. Trots allt skräp så har Tanzania kommit längre än Sverige när det kommer till plasthantering. I juni i år införde regering ett nationellt förbud mot plastpåsar och det gör landet till ett av 34 länder i Afrika som förbjuder vissa plastprodukter. Det här är ett viktigt steg för att nå bland annat mål 12: Hållbar konsumtion och produktion, mål 14: Hav och marina resurser och mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald inom de globala målen. Den nya lagen visar att Tanzania är ett land som är berett att ta vissa tuffare beslut på regeringsnivå för att nå en mer hållbar utveckling. Frågan är varför ett höginkomstland som Sverige inte följer samma goda exempel?

Den 25 september var det globala målens födelsedag och fyra år har gått sen Agenda 2030 trädde i kraft. Vi har långt kvar att gå och att förbjuda plastprodukter är ett exempel på strukturell förändring vi behöver för att nå målen. Men! Det finns mycket vi kan göra – du och jag. Under städningen väcktes många tankar kring min egen konsumtion och vilket avtryck jag lämnar efter mig genom mina levnadsvanor. Det är inte bara nya lagar och regler som krävs för att nå en mer hållbar framtid, utan även hållbara levnadsval på individnivå. Ta tillfället i akt under den här veckan och agera för de globala målen du också! Karibu!

Fredrika Sweno, internationell praktikant i Tanzania

Internationell praktik

Vi erbjuder möjlighet till internationell praktik hos systerförbund i flera länder.

Läs mer >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer