fbpx
14 juni, 2018 / Blogg

Känsloladdad kunskap i New York

I början av juni åkte jag tillsammans med ett underbart gäng till New York för FN-förbundets C-kurs om Fred och Säkerhet. Under fullspäckade dagar fick vi besöka olika instanser inom FN men även ideella organisationer som arbetade med att påverka och synliggöra olika frågor på FN-agendan.

Dagarna var väldigt intensiva och omtumlande, men givande. Det besök som gjorde starkast intryck var på Human Rights Watch (HRW) och samtalet med Virginia Gamba, FN:s generalsekreterares särskilda representant för barn och väpnad konflikt. HRW belyste bland annat problematiken med bristen på tillträde till Gaza vilket försvårar deras möjlighet att undersöka och synliggöra situationen på plats. Jag tycker även att det var väldigt intressant att lyssna till när Gamba berättade om barn och unga som är en extra utsatt grupp i konflikter. När hon beskrev de förbrytelser mot barn som sker i väpnade konflikter förstärkte hon genom konkreta exempel och genom egna iakttagelser vilket jag tycker gav nya insikter.

Gruppen som åkte till New York

Gruppen samlad utanför FN-skrapan

United Nations Department of Political Affairs (UNDPA) skildrade situationen i Myanmar och den bristfälliga reaktionen från omvärlden trots rapporter om slakt och våldtäkt samt att ca 700 000 rohingyer fördrivits till Bangladesh på mycket kort tid. Att situationen i flyktinglägren i Bangladesh förväntas förvärras ytterligare till följd av avskogning, kommande monsunregn, ca 40 000 födslar, trafficking och sjukdomar. Att få höra det av människor som varit på plats förstärkte intrycket av det fruktansvärda i situationen.

Andra minnesvärda situationer var mötet med Carl Skau, Sveriges biträdande representant i Säkerhetsrådet, som berättade för oss om hur det är att representera och förhandla för Sverige. Jag kände mig väldigt inspirerad efter hans berättelse!

Jag kommer även att ta med mig mötet med FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP) och diskussionen kring huruvida det var korrekt att FN tog emot pengar från ”smutsiga” diktaturer men inte från ”smutsiga” företag. En intressant diskussion som gav förståelse för varför det är uppbyggt på nuvarande sätt.

Summa kardemumma så var dagarna i New York ett belägg för att vi lever i en oförutsägbar värld full av konflikter, krig och människor på flykt. Kursen gav mig kunskap och perspektiv på saker och ting, men framförallt gav den mig en känsloblandning av otillräcklighet, dåligt samvete, oförståelse för mänsklighetens ondska/oförmåga/ointresse att agera eller inte agera.  Utöver detta gav det även en vilja att bidra till förbättring av hur vi tillsammans med bland annat FN kan arbeta för att skapa säkerhet för de miljoner människor som hamnat mitt i väpnade konflikter och samtidigt förebygga konflikter.

Att säga att utmaningarna är många är en underdrift med tanke på världsläget, antalet konflikter samt att Säkerhetsrådet inte är anpassat för sitt syfte. Genom oförmåga och ovilja att agera kollektivt har Säkerhetsrådet svikit. Detta måste ändras. Nu väntar en spännande tid där jag ska arbeta för att tillsammans med kollegor och FN-elevförening på skolan där jag arbetar stärka vårt arbete kring FN-kunskap och internationella frågor.

Isabella Bexell, lärare på Högbergsskolan i Tierp
Deltagare i Svenska FN-förbundets C-kurs i New York i juni 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer