fbpx
6 februari, 2020 / Blogg

Just du kan vara en livlina

Hur kommer det sig? Hur i hela friden fungerar vi människor? Lite då och då ställer jag mig dessa frågor. Historiskt sett har en rad kulturer och civilisationer tillämpat våld, tortyr, offer och olika typer av skadliga sedvänjor. Även i vårt land har ohyggliga övergrepp och hemskheter förekommit som en del av samhället. Tack och lov har utveckling skett, och idag har vi i Sverige ett system där individer skyddas på ett helt annat sätt. Men trots detta förekommer fruktansvärda övergrepp även i vårt land. Den stora merparten av just det jag har i åtanke sker dock utanför våra gränser. Jag talar om kvinnlig könsstympning.

Idag den 6 februari är det den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Denna skadliga sedvänja, med flertusenåriga rötter, praktiseras över hela världen. Från Colombia i Latinamerika, till ett stort antal länder i Afrika och vidare till Indonesien i Asien. Det är känt att människor med bakgrund i dessa kulturer som bor i Sverige utför övergreppet bakom stängda dörrar eller för sina döttrar utomlands för att få det gjort. Enligt Socialstyrelsen beräknas 38 000 flickor och kvinnor bosatta i Sverige i dag vara könsstympade.

FN:s befolkningsfond UNFPA uppskattar att cirka fyra miljoner små flickor varje år utsätts för detta inhumana övergrepp. Det sker ofta utan bedövning – barnet hålls fast och delar av hennes könsorgan skärs bort med en glasskärva, en vass metallbit eller något annat tillhygge. Blotta tanken gör mig så illa berörd. Detta måste få ett slut!

Världens länder har genom Agenda 2030 och de globala målen deklarerat att kvinnlig könsstympning ska vara utrotat om tio år. Men tio år är en lång tid. Trots att många länder har förbjudit kvinnlig könsstympning lever traditionen kvar. Lagstiftning är inte nog – det handlar i mångt och mycket om att ändra människors värderingar och attityder. Det handlar om att informera och upplysa. Det handlar om påverkansarbete. Detta tar tid, men förändring är möjlig! Vårt projekt Flicka är ett fint exempel på det. Under de år vi drivit projektet har cirka 10 000 flickor räddats från könsstympning eller barnäktenskap. Det är fantastiskt och jag känner en enorm tacksamhet och stolthet för vad vår folkrörelse åstadkommit. Men det finns många små tjejer kvar som behöver hjälp. Just du kan vara livlinan för en liten tjej. Ge gärna en gåva till vårt arbete idag på FN-dagen mot kvinnlig könsstympning. Tillsammans står vi upp för flickor!

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Stöd Projekt Flicka

Bidra till vårt arbete mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer