fbpx
Vår praktikant Linn representerar svenska FN-förbundet i Tanzania
10 oktober, 2019 / Blogg

Globala målen visar vägen för Tanzanias flickor

Den 11 oktober är det internationella flick-dagen. När jag skriver det här befinner jag mig i Tanzania, långt ifrån min hemstad Nyköping. Och jag tänker på hur det var att växa upp som flicka där.

Jag älskade att gå i skolan, svenska var mitt favoritämne. Jag tyckte mycket om att läsa och plöjde igenom Harry Potter-böcker om kvällarna. Från lågstadiet gick jag vidare till mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet och slutligen till universitetet. Genom min uppväxt har jag haft obehindrad tillgång till utbildning.

Under min praktik i Tanzania har jag fått veta att det i vissa delar av landet finns en tradition av att prioritera pojkars utbildning framför flickors. Det grundar sig bland annat i att föräldrar betraktar utbildning som en ekonomisk investering som de förväntar sig att få något tillbaka av. En pojkes utbildning gynnar familjen då han har ansvar för att försörja sina föräldrar när de blir äldre, medan en flickas utbildning gynnar den familj vars son hon gifter sig med. Flickor anses även göra stor nytta hemma då de förväntas hjälpa till med att sköta hushållet.

När jag gick på högstadiet besökte min klass en ungdomsmottagning och vi fick lära oss om preventivmedel och könssjukdomar. När jag var 16 år träffade jag min första pojkvän och gick till apoteket och hämtade ut p-piller. Jag erbjöds med andra ord både sexualundervisning och preventivmedel.

Det gör mig ledsen att läsa att antalet tonårsgraviditeter i Tanzania har ökat under senare år och begränsar därmed flickors tillgång till utbildning. I regionerna Katavi och Tabora i västra Tanzania blir över 40 procent av alla tonårsflickor gravida. Fattigdom och traditionella värderingar är två av flera faktorer som ligger bakom. Sedan 2016 är grundskolan i Tanzania avgiftsfri, men det skolmaterial som behövs för att gå i skolan behöver studenten själv införskaffa. När föräldrar inte har råd med, eller prioriterar bort, skolmaterial som exempelvis skoluniform och skolböcker försätts flickor i en sårbar position. Äldre män utnyttjar ofta denna utsatta situation genom löften om pengar och skolmaterial. Maktrelationen innebär i många fall att flickan blir gravid, då det är osannolikt att kondom eller annat preventivmedel används. En ond cirkel uppstår som innebär att flickan berövas sin utbildning.

En av tre flickor i Tanzania gifter sig innan sin 18-årsdag. Tanzanias lagstiftning tillåter en flicka att gifta sig vid 14 års ålder med föräldrarnas samtycke. Jag har fått berättat för mig att detta är ännu ett hinder för att få flickor att fullfölja sin utbildning. FN-förbundet i Tanzania har tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer i landet spelat en viktig roll i att uppmana regeringen att se över lagstiftningen.

Utbildning, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är viktiga globala frågor som är starkt kopplade till de globala målen – särskilt mål fem: Jämställdhet, och mål tre: Hälsa och Välbefinnande. FN-förbundet i Tanzania har en stark ambition att jobba mer med dessa mål i hopp om en framtid där alla flickor i Tanzania får växa upp med samma självklara rättigheter som jag hade. Med de globala målen som vägvisare för världens utveckling är jag optimistisk inför framtiden!

Linn Lövgren, Internationell praktikant, Tanzania

Internationell praktik

Vi erbjuder möjlighet till internationell praktik hos systerförbund i flera länder.

Läs mer >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer