fbpx
Vår praktikant Linn representerar svenska FN-förbundet i Tanzania
10 oktober, 2019 / Blogg

Globala målen visar vägen för Tanzanias flickor

Den 11 oktober är det internationella flick-dagen. När jag skriver det här befinner jag mig i Tanzania, långt ifrån min hemstad Nyköping. Och jag tänker på hur det var att växa upp som flicka där.

Jag älskade att gå i skolan, svenska var mitt favoritämne. Jag tyckte mycket om att läsa och plöjde igenom Harry Potter-böcker om kvällarna. Från lågstadiet gick jag vidare till mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet och slutligen till universitetet. Genom min uppväxt har jag haft obehindrad tillgång till utbildning.

Under min praktik i Tanzania har jag fått veta att det i vissa delar av landet finns en tradition av att prioritera pojkars utbildning framför flickors. Det grundar sig bland annat i att föräldrar betraktar utbildning som en ekonomisk investering som de förväntar sig att få något tillbaka av. En pojkes utbildning gynnar familjen då han har ansvar för att försörja sina föräldrar när de blir äldre, medan en flickas utbildning gynnar den familj vars son hon gifter sig med. Flickor anses även göra stor nytta hemma då de förväntas hjälpa till med att sköta hushållet.

När jag gick på högstadiet besökte min klass en ungdomsmottagning och vi fick lära oss om preventivmedel och könssjukdomar. När jag var 16 år träffade jag min första pojkvän och gick till apoteket och hämtade ut p-piller. Jag erbjöds med andra ord både sexualundervisning och preventivmedel.

Det gör mig ledsen att läsa att antalet tonårsgraviditeter i Tanzania har ökat under senare år och begränsar därmed flickors tillgång till utbildning. I regionerna Katavi och Tabora i västra Tanzania blir över 40 procent av alla tonårsflickor gravida. Fattigdom och traditionella värderingar är två av flera faktorer som ligger bakom. Sedan 2016 är grundskolan i Tanzania avgiftsfri, men det skolmaterial som behövs för att gå i skolan behöver studenten själv införskaffa. När föräldrar inte har råd med, eller prioriterar bort, skolmaterial som exempelvis skoluniform och skolböcker försätts flickor i en sårbar position. Äldre män utnyttjar ofta denna utsatta situation genom löften om pengar och skolmaterial. Maktrelationen innebär i många fall att flickan blir gravid, då det är osannolikt att kondom eller annat preventivmedel används. En ond cirkel uppstår som innebär att flickan berövas sin utbildning.

En av tre flickor i Tanzania gifter sig innan sin 18-årsdag. Tanzanias lagstiftning tillåter en flicka att gifta sig vid 14 års ålder med föräldrarnas samtycke. Jag har fått berättat för mig att detta är ännu ett hinder för att få flickor att fullfölja sin utbildning. FN-förbundet i Tanzania har tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer i landet spelat en viktig roll i att uppmana regeringen att se över lagstiftningen.

Utbildning, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är viktiga globala frågor som är starkt kopplade till de globala målen – särskilt mål fem: Jämställdhet, och mål tre: Hälsa och Välbefinnande. FN-förbundet i Tanzania har en stark ambition att jobba mer med dessa mål i hopp om en framtid där alla flickor i Tanzania får växa upp med samma självklara rättigheter som jag hade. Med de globala målen som vägvisare för världens utveckling är jag optimistisk inför framtiden!

Linn Lövgren, Internationell praktikant, Tanzania

Internationell praktik

Vi erbjuder möjlighet till internationell praktik hos systerförbund i flera länder.

Läs mer >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer