fbpx
9 november, 2018 / Blogg

Att möta Georgiens ungdomar ger hopp

Redan från början kände jag mig hemma i Tbilisi, och efter att ha rest runt i landet under helgerna känns det alltid fint att komma tillbaka. När folk frågar hur jag trivs brukar jag svara att jag älskar det: maten, människorna, den varierade naturen. I allmänhet blir folk väldigt glada att höra att jag trivs i deras land. Under ytan av gästfrihet och tacksamhet över turismens positiva inverkan på ekonomin finns dock en del frustration över landets utveckling. Sedan den georgiska självständigheten 1991 har många tappat hoppet om landets framtid och valt att emigrera.

Det pågår också ett presidentval som nu har gått in i andra fasen, där det står mellan de två kandidater som fått flest röster. Mitt intryck är att stämningen är ganska uppgiven och att många anser att ingen av dem framstår som ett bra alternativ. På sociala medier ser jag ofta hån mot de båda kandidaterna. När det politiska läget känns deppigt brukar jag muntras upp av att prata med barn och unga, vilket jag fått tillfälle att göra nu under min praktik på det georgiska FN-förbundet, UNAG.

PITA (Promoting Integration, Tolerance and Awareness), är ett av UNAG:s projekt med fokus på integration och tolerans. En del av verksamheten går ut på att utbilda enskilda ungdomar från olika delar av landet i sakfrågor för att de sedan ska kunna föra kunskapen vidare på lokal nivå. Nyligen hölls en sådan utbildning om jämställdhet här i Tbilisi. Under två dagar fick deltagarna lyssna på föreläsningar om våld i nära relationer och barnäktenskap och öva på att själva hålla en presentation. Projektet liknar Svenska FN-förbundets ambassadörsprogram.

Under utbildningen blev jag ombedd att hålla en presentation om jämställdhet i Sverige. Vi ses ju ofta som ett föregångsland internationellt, men jag betonade att också vi har långt kvar. Mitt intryck av diskussionerna med ungdomarna är att vi har en hel del gemensamt och att de besitter mycket kunskap, hopp och engagemang. Att få lämna skrivbordet och träffa personer ur vår målgrupp gav mig energi och hopp om att det här landet, som jag kommit att tycka så mycket om, kommer att fortsätta utvecklas i positiv riktning!

Anna Foucard 
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer