fbpx
Kamil Kon är ambassadör för de globala målen och engagerad i klimatfrågan.
17 november, 2021 / Ambassadörernas blogg

Vår planet är allas ansvar!

Hela världens ögon låg på Paris när klimatmötet COP 21 hölls för knappt sex år sedan. Det var just då det välkända Parisavtalet skrevs på, något som många anser vara underlaget för den internationella klimatpolitiken idag. En ambitiös vision för en värld där vi alla gör vårt bästa för att undvika en temperaturhöjning över 1,5 grader Celsius.

Men har vi blivit något klokare under de sex åren? Strax innan COP 26-mötet i Glasgow, vilket precis avslutades, kom FN:s miljöprogram UNEP med en rapport där det framgår att världen planerar att använda dubbelt så mycket fossila bränslen än vad som krävs för att nå Paris-målen. När kurvorna som styrs av våra ledare går åt fel håll, var kan vi som kommer påverkas av de omtalade problemen hitta hopp?

Under min tid som ung ambassadör för Svenska FN-förbundet har jag pratat med många ungdomar, lika vilse som jag, som har haft svårt att hitta sin roll i det största problemet mänskligheten tvingats möta. Nästan hälften av FN:s globala mål kan kopplas till klimatet, men ändå vet få av oss vad vi kan faktiskt göra för att bekämpa de stigande utsläppen och andra klimatproblem.

Vi hör hela tiden att det är individens ansvar att vårda vår planet, men vad kan vi som individer göra för skillnad egentligen? Hur mycket hopp kan vi ha när vi ser på det senaste pandemi-drabbade året och ser hur minimalt utsläppen minskat, trots alla våra uppoffringar?

Jag tycker att det är dags att ändra narrativet och sätta fokus på de stora källorna till utsläpp. Utav alla över 40 000 deltagare på COP26 har den största delegationen tillhört fossilbränsleindustrin. Hela 503 personer, över tre gånger större än USA:s delegation. För mig blir det ett budskap om att vi måste bemöta klimatproblem som en sjukdom. Låt oss lära av pandemin! Sluta fokusera på symptomen, låt oss istället eliminera roten till problemet.

Vad menar jag då med det? Jo, att det är vårt ansvar att inte ge problemskaparna en plattform att fortsätta som vanlig. Vi måste ersätta det som är klimatskadligt och efterfråga moderna gröna alternativ. Vi måste anta ett globalt perspektiv och börja inse att våra egna beslut och val påverkar fler än oss själva. En vegetarisk kost är ett fantastiskt exempel. Det är både bra för klimatet då det minskar ditt ekologiska fotavtryck, men det har även andra positiva effekter så som att det bidrar till grönt entreprenörskap och ny forskning och utveckling. Detsamma gäller utvecklingen av elbilar och alternativ till flyg. Dina val påverkar mer än bara dig själv!

COP 26 var ett viktigt steg framåt i kampen mot klimatförändringar, men det var ett möte fyllt av kompromisser och fick avslutas med en ursäkt från mötespresidenten till världen. Vid samma tid nästa år kommer COP 27 att ta plats i Egypten och dessemellan är det ett riksdagsval och tusentals andra chanser för dig att ta initiativ. Det är vår plikt att se till att nästa klimatmöte inte behöver avslutas med en ursäkt. Det är upp till mig och dig att vända trenden och styra kurvorna åt rätt håll.

Kamil Kon
Ambassadör för de globala målen

Ung och engagerad?

Bli medlem och engagera dig för klimatet!

Läs mer >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer