fbpx
Kamil Kon är ambassadör för de globala målen och engagerad i klimatfrågan.
17 november, 2021 / Ambassadörernas blogg

Vår planet är allas ansvar!

Hela världens ögon låg på Paris när klimatmötet COP 21 hölls för knappt sex år sedan. Det var just då det välkända Parisavtalet skrevs på, något som många anser vara underlaget för den internationella klimatpolitiken idag. En ambitiös vision för en värld där vi alla gör vårt bästa för att undvika en temperaturhöjning över 1,5 grader Celsius.

Men har vi blivit något klokare under de sex åren? Strax innan COP 26-mötet i Glasgow, vilket precis avslutades, kom FN:s miljöprogram UNEP med en rapport där det framgår att världen planerar att använda dubbelt så mycket fossila bränslen än vad som krävs för att nå Paris-målen. När kurvorna som styrs av våra ledare går åt fel håll, var kan vi som kommer påverkas av de omtalade problemen hitta hopp?

Under min tid som ung ambassadör för Svenska FN-förbundet har jag pratat med många ungdomar, lika vilse som jag, som har haft svårt att hitta sin roll i det största problemet mänskligheten tvingats möta. Nästan hälften av FN:s globala mål kan kopplas till klimatet, men ändå vet få av oss vad vi kan faktiskt göra för att bekämpa de stigande utsläppen och andra klimatproblem.

Vi hör hela tiden att det är individens ansvar att vårda vår planet, men vad kan vi som individer göra för skillnad egentligen? Hur mycket hopp kan vi ha när vi ser på det senaste pandemi-drabbade året och ser hur minimalt utsläppen minskat, trots alla våra uppoffringar?

Jag tycker att det är dags att ändra narrativet och sätta fokus på de stora källorna till utsläpp. Utav alla över 40 000 deltagare på COP26 har den största delegationen tillhört fossilbränsleindustrin. Hela 503 personer, över tre gånger större än USA:s delegation. För mig blir det ett budskap om att vi måste bemöta klimatproblem som en sjukdom. Låt oss lära av pandemin! Sluta fokusera på symptomen, låt oss istället eliminera roten till problemet.

Vad menar jag då med det? Jo, att det är vårt ansvar att inte ge problemskaparna en plattform att fortsätta som vanlig. Vi måste ersätta det som är klimatskadligt och efterfråga moderna gröna alternativ. Vi måste anta ett globalt perspektiv och börja inse att våra egna beslut och val påverkar fler än oss själva. En vegetarisk kost är ett fantastiskt exempel. Det är både bra för klimatet då det minskar ditt ekologiska fotavtryck, men det har även andra positiva effekter så som att det bidrar till grönt entreprenörskap och ny forskning och utveckling. Detsamma gäller utvecklingen av elbilar och alternativ till flyg. Dina val påverkar mer än bara dig själv!

COP 26 var ett viktigt steg framåt i kampen mot klimatförändringar, men det var ett möte fyllt av kompromisser och fick avslutas med en ursäkt från mötespresidenten till världen. Vid samma tid nästa år kommer COP 27 att ta plats i Egypten och dessemellan är det ett riksdagsval och tusentals andra chanser för dig att ta initiativ. Det är vår plikt att se till att nästa klimatmöte inte behöver avslutas med en ursäkt. Det är upp till mig och dig att vända trenden och styra kurvorna åt rätt håll.

Kamil Kon
Ambassadör för de globala målen

Ung och engagerad?

Bli medlem och engagera dig för klimatet!

Läs mer >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer