fbpx
Indiens klimatminister Bhupender Yadav förhandlade om skrivningar in i det sista. Foto: UNFCCC/Kiara Worth
16 november, 2021 / Nyheter

COP26 avslutat med blandat resultat

Efter två veckors förhandlingar avslutades COP26 i lördags. För första gången erkänns fossila bränslen som den viktigaste orsaken till klimatförändringarna, men formuleringen av utfasningen av kol blev urvattnad enligt många bedömare.

En synligt berörd COP-ordförande, Alok Sharma, slog till slut klubban i bordet efter drygt ett dygns försening. För första gången nämns kol och fossila subventioner i ett slutdokument från FN:s klimatförhandlingar vilket ses som en framgång av många aktörer.

In i det sista förhandlades formuleringar om utfasningen av kol. Strax innan den avslutande sessionen, när dokumentet egentligen var stängt för ändringar, framförde Indien och Kina önskemål om att det i stället för ”fasa ut” kol, ska stå ”fasa ner”.

Många kritiker menar att Indien och Kina vattnade ur språket i avtalet i allra sista sekund. Flera länder invände mot deras förslag, men accepterade ändå förändringarna. Marshallöarna var ett av flera länder som uttryckte sin djupa besvikelse över tilltaget, men gick trots allt med på förändringarna, eftersom avtalet innehåller vitala delar som är av yttersta betydelse för befolkningen i det låglänta öriket och deras framtid.

COP-ordföranden Sharma var nära att brista ut i gråt när han bad om ursäkt för hur förhandlingarna gått till under dess slutskede, men framhöll också vikten av att hela förhandlingspaketet skulle accepteras. Konferensens övergripande mål var att hålla 1,5-gradersmålet i Parisavtalet vid liv.

– Vi kan nu med trovärdighet säga att vi har hållit 1,5-gradersmålet vid liv. Men dess puls är svag, sa Alok Sharma.

Sharma citerade också Barbados statsminister Mia Mottley, som i sitt anförande i början av klimatmötet sa att ”två grader är en dödsdom” för lågt belägna länder. Med de nuvarande utfästelserna kan den globala medeltemperaturen begränsas till 2,4 grader i stället för 2,7 grader om alla utlovade åtgärder genomförs.

Sverige var, tillsammans med Egypten, utsett av det brittiska ordförandeskapet att leda förhandlingarna om klimatfinansiering, det vill säga ekonomisk kompensation för ”anpassning och lindring”. Enligt ett beslut från 2009 ska utvecklade länder finansiera åtgärder i utvecklingsländer för 100 miljarder dollar per år. Detta ska nu dubbleras.

FN:s generalsekreterare António Guterres sa i ett uttalande på Twitter att resultatet av COP26 är ett steg i rätt riktning, men att det inte är nog. Klimatkrisen är en kamp för våra liv och den kampen måste vinnas, skriver FN-chefen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer