fbpx
Svenska FN-förbundet samverkar med ett FN-nätverk på Sveriges riksdag. Foto: Mikael Damkier/Mostphotos
9 juni, 2021 / Världshorisont

Nätverksarbete för ett starkare FN

Att samverka med likasinnade kan öka chansen att få genomslag för politiska förslag. FN-förbundet stärker nu sitt samarbete med organisationer och nätverk som delar målet om ett starkare FN. 

Att öka stödet för det globala samarbetet i FN har alltid varit en av Svenska FN-förbundet mest centrala uppgifter. I en tid när nationalism och populism växer sig starkare blir behovet av att påminna om FN-arbetets betydelse ännu större. Uppgiften understryks av de utmaningar som världen står inför i form av klimathot, pandemier och massförstörelsevapen. 

FN-rörelsen i Sverige har vuxit. Vid sidan av lokalföreningar, FN-distrikt och riksorganisationer räknas numera bland annat FN-skolor, FN-elevföreningar, goodwillambassadörer, ungdoms- och studentsektioner samt unga ambassadörer till rörelsen. En livlig diskussion pågår i förbundet om nya engagemangs- och aktivitetsformer som ska fånga ytterligare intresserade i både traditionellt och digitalt folkrörelsearbete. 

I Sverige verkar vid sidan av FN-förbundet såväl andra FN-relaterade organisationer som en rad FN-organ. Till de senare hör FN:s utvecklingsprogram UNDP, FN:s flyktingkommissariat UNHCR och Svenska Unescorådet som är inhyst i Utbildningsdepartementet. Därtill ingår UN Women Sverige, Unicef Sverige och Dag Hammarskjöldfonden i den så kallade FN-familjen. Informationsutbyte, programverksamhet och samarbetsprojekt avhandlas när dess representanter möts regelbundet under ledning av FN-förbundet. Dessutom samverkar FN-familjens kommunikatörer i gemensamma projekt. Under hösten 2020 uppmärksammades FN:s 75-årsjubileum genom bland annat ett kortfilmsprojekt i sociala medier där kända och mindre kända FN-svenskar berättade om sin syn på FN. 

Våra folkvalda är en viktig målgrupp i arbetet för att säkra starkt svenskt stöd till och en stark svensk röst i FN även i framtiden. Riksdagens FN-nätverk startades för ett antal år sedan i dialog med FN-förbundet och har på senare år i samarbete med förbundet arrangerat en rad seminarier om framför allt Agenda 2030 och de globala målen. I januari 2020 genomfördes en studieresa för en grupp riksdagsledamöter till FN-staden i Köpenhamn.  

Svenska FN-förbundet, som är ett av världens mest aktiva FN-förbund, har genom åren satt avtryck på FN-förbundens världsfederation, WFUNA. Bonian Golmohammadi, tidigare generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, leder världsfederationen från dess kontor i FN-staden Genève. De nordiska FN-förbunden har sitt eget nätverk liksom de europeiska. Det europeiska nätverket inbjöds i våras av Svenska FN-förbundet till ett möte med EU:s ambassadör till FN, Sverige förre FN-ambassadör Olof Skoog. Det är ett av flera exempel på kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte mellan världens FN-förbund. 

Sedan gammalt är ett stort antal svenska riksorganisationer anslutna till FN-förbundet som ett uttryck för stöd för FN-tanken. Utöver samarbetet med dem har FN-förbundet löpande kontakter med en lång rad andra civilsamhällesorganisationer. Svenska FN-förbundet engagerar sig dagligen i flera nätverk för fred och säkerhet, utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter med målet att åstadkomma en bättre tillvaro för människor i Sverige och i omvärlden – helt i linje med FN-tanken om globalt samarbete för en bättre värld. 

Pekka Johansson
Skribenten är medarbetare vid Svenska FN-förbundets kansli

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer