fbpx
Flaggor utanför MR-rådet. UN Photo/Jean-Marc Ferré
16 oktober, 2020 / Nyheter

Fler länder måste söka plats i FN-rådet för mänskliga rättigheter

Om fler länder kandiderar till FN-rådet för mänskliga rättigheter ökar chansen att fler länder som respekterar mänskliga rättigheter väljs in, säger Svenska FN-förbundet efter att Kina, Ryssland och Kuba röstats in som medlemmar.

I veckan valde FN:s generalförsamling femton medlemsländer till rådet för mänskliga rättigheter. Rådsmedlemmarna ska enligt resolution 60/251, som ligger till grund för rådet, upprätthålla den högsta standarden i främjandet och skyddet för de mänskliga rättigheterna. Trots det finns Kina, Ryssland och Kuba bland de invalda.

Medlemmarna i rådet väljs, som i flera andra FN-sammanhang, utifrån geografisk grupptillhörighet. Endast i Asien-Stillahavsgruppen fanns fler kandiderande stater än platser i rådet. Det innebär att reell konkurrens om rådsplatserna saknas.

– Avsaknaden av motkandidater i de regionala grupperna gör att länder garanteras en plats i rådet även om de inte är kvalificerade. Fler FN-medlemmar, inte minst små och medelstora länder, måste ta sitt ansvar och söka plats i rådet och därmed bidra till en verklig valprocedur, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Noterbart är att Saudiarabien inte lyckades att ta en plats i rådet. Kina fick endast 139 röster av den 193 länder starka generalförsamlingen – 41 färre än vid den förra omröstningen.

Flera av de stater som nu har röstats in i FN-rådet för mänskliga rättigheter uppfyller inte minimikraven för främjande och skydd av mänskliga rättigheter. Inte heller samarbetar de på fullgott sätt med MR-rådet och andra MR-mekanismer inom FN. De har inte bara en konsekvent historia av att inte samarbeta med FN:s MR-system utan begår också systematiska rättighetskränkningar såväl på hemmaplan som globalt.

Flera av länderna bedriver också en repressiv linje mot civilsamhällets organisationer. De har på återkommande basis hotat, trakasserat och utsatt MR-försvarare och civilsamhällsaktörer för repressalier, påpekar Annelie Börjesson.

– Civilsamhällesorganisationer har under lång tid framfört kritik mot avsaknaden av konkurrens i valet till MR-rådet. FN-medlemmarna bör avstå från att rösta på kandidater som motverkar mänskliga rättigheter. I stället bör bestämmelserna om rådsmedlemskap användas för att sätta press på kandidaterna, säger Annelie Börjesson.

Annelie Börjesson pekar också på andra möjligheter att sätta press på MR-förbrytare – även sådana som väljs in i rådet.

– MR-förbrytare har inte kunnat stoppa rådet från att belysa MR-kränkningar som begåtts runt om i världen. I vissa fall kan deras MR-situation aktualiseras ännu mer genom att de är rådsmedlemmar – och rådet har de facto antagit en rad viktiga resolutioner om allt från barnäktenskap till yttrandefrihet på nätet, säger Annelie Börjesson.

FN:s råd för mänskliga rättigheter, med säte i Genève, rymmer totalt 47 nationer på roterande basis. Medlemmarna väljs för en period om 3 år. De stater som valdes in på tisdagen intar sina platser den 1 januari 2021 och sitter till 2023.

Läs också: FN-förbundet om USA:s avhopp från MR-rådet 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer