fbpx
30 september, 2020 / Nyheter

Tre toppmöten i FN:s generalförsamling

Efter förra veckans deklaration om FN:s 75-årsjubileum och framtidens utmaningar möts nu världens länder i FN om om tre frågor: biologisk mångfald, kvinnors rättigheter och avskaffande av kärnvapen.

Årets allmänna debatt i FN:s generalförsamling föregicks av ett toppmöte om världsorganisationens 75 första år och de utmaningar som väntar i framtiden. Vid mötet antogs en deklaration som omfattar tolv punkter, bland annat att stärka FN, skydda planeten och främja det digitala samarbetet.

Den här veckan hålls inte mindre än tre toppmöten i FN-högkvarteret. Inledningsvis hålls på onsdag den 30 september ett möte om biologisk mångfald. Den biologiska mångfalden minskar snabbare än någonsin och en miljon arter riskerar att utrotas. Avsikten med mötet är att inleda arbetet med ett globalt ramverk som enligt planerna ska antas av statsparterna till konventionen om biologisk mångfald vid ett möte i Kina under det andra kvartalet 2021.

Torsdagen är vikt åt ett uppföljningsmöte för att markera att 25 år har gått sedan Pekingplattformen för kvinnors rättigheter antogs. Sedan dess har utvecklingen avstannat i och i vissa avseenden förvärrats. Särskild uppmärksamhet ägnas åt de effekter som coronapandemin har fått på jämställdhetsarbetet.

Avslutningsvis hålls på fredag den 2 oktober ett högnivåmöte för att högtidlighålla FN-dagen för totalt avskaffande av kärnvapen som inföll den 26 september. Konferensen hålls mot bakgrund av behovet av förnyade nedrustningsansträngningar. FN:s generalsekreterare António Guterres, som har uppmanat världens länder att göra sig av med kärnvapnen, håller ett anförande.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer