fbpx
Utrikesminister Ann Linde i samtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Nato.
25 september, 2020 / Blogg

Linde borde prata nedrustning med Nato

Frågan om kärnvapendelning borde diskuteras i kontakterna mellan Sveriges regering och försvarsalliansen Nato, skriver Jens Petersson på FN-bloggen.

Den 26 september är FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. I veckan publicerades ett öppet brev från 56 före detta politiska ledare från länder som står under beskydd av USA:s kärnvapen, till exempel genom att vara medlemmar i militäralliansen Nato.

I brevet talar ledarna sig varma för FN:s nya kärnvapenförbud och de uppmanar sina länder att ompröva sina nej till avtalet. Bland undertecknarna finns tidigare Nato-chefer som Willy Claes och Javier Solana. Där finns också FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon.

Utspelet kommer efter vårens och sommarens stundtals heta kärnvapendebatt i flera Nato-länder. Debatten har i synnerhet gällt frågan om de kärnvapen som USA fortsätter att låna ut till de belgiska, nederländska, tyska och italienska flygvapnen genom så kallad kärnvapendelning.

Vi ser nu starten på en uppfriskande och nödvändig diskussion om kärnvapnens roll inom Nato. Det vore önskvärt att det nedrustningsvänliga Sverige gav sitt stöd till de inom militäralliansen som ifrågasätter vapnens roll. Troligare är dock att Sverige kommer att ligga lågt, men utrikesminister Ann Linde får gärna korrigera mig på den punkten.

När utrikesdepartementet lät ambassadör Lars-Erik Lundin utreda ett svenskt tillträde till FN:s kärnvapenförbud var just rädslan för hur en kritisk svensk hållning skulle mottas inom Nato ett av Lundins starka argument mot svensk anslutning. Lundin beskrev också Natos kärnvapendelning i positiva ordalag. Utredaren noterade att ”det system för kärnvapendelning som finns inom Nato uppfattas fylla en funktion för att bibehålla Natos sammanhållning”.

Uppenbarligen ser före detta Nato-ledare som Solana och Claes saken i ett annat ljus. Det gjorde också den svenskledda Weapons of Mass Destruction Commission, initierad av Anna Lindh och ledd av Hans Blix. En av dess rekommendationer var att kärnvapnen inte ska kunna spridas utanför kärnvapenstaternas egna gränser, vilket hade omöjliggjort kärnvapendelning.

Tyska socialdemokrater har på senare tid ifrågasatt Tysklands medverkan i Natos kärnvapendelning. Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg har gett dem mothugg i debatten och slagit vakt om kärnvapnen ifråga. I veckan som gick träffade utrikesminister Ann Linde Nato-chefen Stoltenberg i Bryssel. Jag önskar att hon hade haft med sig förre Natochefen Javier Solana vid mötet.

Framtiden behöver ett mjukare Nato som tar steg bort från det farliga beroendet av massförstörelsevapen – inte tvärtom.

Jens Petersson
Senior rådgivare i fredsfrågor
Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer