fbpx
Utrikesminister Ann Linde i samtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Nato.
25 september, 2020 / Blogg

Linde borde prata nedrustning med Nato

Frågan om kärnvapendelning borde diskuteras i kontakterna mellan Sveriges regering och försvarsalliansen Nato, skriver Jens Petersson på FN-bloggen.

Den 26 september är FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. I veckan publicerades ett öppet brev från 56 före detta politiska ledare från länder som står under beskydd av USA:s kärnvapen, till exempel genom att vara medlemmar i militäralliansen Nato.

I brevet talar ledarna sig varma för FN:s nya kärnvapenförbud och de uppmanar sina länder att ompröva sina nej till avtalet. Bland undertecknarna finns tidigare Nato-chefer som Willy Claes och Javier Solana. Där finns också FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon.

Utspelet kommer efter vårens och sommarens stundtals heta kärnvapendebatt i flera Nato-länder. Debatten har i synnerhet gällt frågan om de kärnvapen som USA fortsätter att låna ut till de belgiska, nederländska, tyska och italienska flygvapnen genom så kallad kärnvapendelning.

Vi ser nu starten på en uppfriskande och nödvändig diskussion om kärnvapnens roll inom Nato. Det vore önskvärt att det nedrustningsvänliga Sverige gav sitt stöd till de inom militäralliansen som ifrågasätter vapnens roll. Troligare är dock att Sverige kommer att ligga lågt, men utrikesminister Ann Linde får gärna korrigera mig på den punkten.

När utrikesdepartementet lät ambassadör Lars-Erik Lundin utreda ett svenskt tillträde till FN:s kärnvapenförbud var just rädslan för hur en kritisk svensk hållning skulle mottas inom Nato ett av Lundins starka argument mot svensk anslutning. Lundin beskrev också Natos kärnvapendelning i positiva ordalag. Utredaren noterade att ”det system för kärnvapendelning som finns inom Nato uppfattas fylla en funktion för att bibehålla Natos sammanhållning”.

Uppenbarligen ser före detta Nato-ledare som Solana och Claes saken i ett annat ljus. Det gjorde också den svenskledda Weapons of Mass Destruction Commission, initierad av Anna Lindh och ledd av Hans Blix. En av dess rekommendationer var att kärnvapnen inte ska kunna spridas utanför kärnvapenstaternas egna gränser, vilket hade omöjliggjort kärnvapendelning.

Tyska socialdemokrater har på senare tid ifrågasatt Tysklands medverkan i Natos kärnvapendelning. Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg har gett dem mothugg i debatten och slagit vakt om kärnvapnen ifråga. I veckan som gick träffade utrikesminister Ann Linde Nato-chefen Stoltenberg i Bryssel. Jag önskar att hon hade haft med sig förre Natochefen Javier Solana vid mötet.

Framtiden behöver ett mjukare Nato som tar steg bort från det farliga beroendet av massförstörelsevapen – inte tvärtom.

Jens Petersson
Senior rådgivare i fredsfrågor
Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer