12 april, 2019 / Nyheter

Sök svensk säkerhetsrådsplats igen!

Regeringen har lämnat en skrivelse till riksdagen om Sveriges plats i säkerhetsrådet 2017-2018. Sverige bör sikta på att åter finnas i FN:s säkerhetsråd redan i början av 2030-talet, säger Svenska FN-förbundet.

Regeringen överlämnade på torsdagen en skrivelse till riksdagen som redogör för Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017–2018. Skrivelsen redogör för regeringens utgångspunkter för det svenska medlemskapet, de frågor som behandlades i säkerhetsrådet samt svenska initiativ och arbetsformer under perioden.

Svenska FN-förbundet, som noga har följt Sveriges arbete i säkerhetsrådet och suttit i regeringens referensråd för rådsplatsen, har sammanställt sina synpunkter. Förbundet drar slutsatsen att arbetet generellt har varit framgångsrikt och att Sverige har visat stort engagemang och skicklighet. Mot bakgrund av detta bör Sverige sikta på att åter finnas i FN:s säkerhetsråd redan i början av 2030-talet, menar förbundets ordförande Annelie Börjesson.

– Sverige har visat att ett litet land kan göra skillnad i vår tids ödesfrågor i säkerhetsrådet. Med goda kunskaper och värderingar som grund, inte minst gällande kvinnors situation, bör svenska regeringar mer frekvent ta det ansvar som rådsmedlemskapet innebär. Det innebär att en ny rådsansökan bör lämnas in redan inom ett par år, säger Annelie Börjesson.

I synpunkterna tar Svenska FN-förbundet fasta på en rad framgångar. Bland dem märks enligt förbundet arbetet för att stärka kvinnors roll i fredsprocesser. Även Sveriges fokus på konfliktförebyggande arbete är berömvärt, skriver förbundet. Ett exempel är att Sverige under ordförandeskapet i juli 2018 lyckades ena rådet kring att ge starkt stöd till FN:s sändebud till Jemen och dennes ansträngningar att återuppta fredsprocessen. Sverige har enligt förbundet vidare utmärkt sig i arbetet med klimat och säkerhet samt i arbetet för barn i väpnad konflikt, två områden som har tydlig konfliktförebyggande dimension.

– Att fredssamtalen om Jemen hölls i Sverige i december 2018 är ett kvitto på att Sverige har uppfattats som en trovärdig och kunnig FN-medlemsstat. Detsamma gäller tillsättandet av flera svenska kvinnor på höga poster i FN-organisationen och att FN-insatsen i Mali under 2018 fick en svensk chef, säger Annelie Börjesson.

FN-förbundet pekar i synpunkterna också på en rad områden där Sverige skulle kunna ha varit ännu mer aktivt i säkerhetsrådet. Det gäller dels åtgärder för att sätta större press på parterna i Jemen-konflikten, inklusive frågan om vapenembargo mot Saudiarabien, dels behovet av att ställa ansvariga för folkmordet i Myanmar till svars. Förbundet påminner också om vikten att arbeta aktivt med folkrättsprincipen skyldighet att skydda.

FN-förbundets synpunkter på den svenska säkerhetsrådsplatsen 2017-2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer