fbpx

Alla borde vara feminister

Chimamanda Ngozi Adichie är en nigeriansk författare. Hennes TED-talk ”We should all be feminists”, eller ”Alla borde vara feminister” som det heter på svenska, är ett omdebatterat och inspirerande inslag i debatten om jämställdhet och feminism. 

Svenska FN-förbundet såg, tillsammans med ett flertal andra organisationer och Albert Bonniers förlag, till att de elever som gick i årskurs två läsåret 2015-16 fick varsitt exemplar av översättningen av Adichies TED-talk i bokformat.

”Vi lär flickor att de ska förminska sig, att de ska ta så lite plats som möjligt. Vi säger till dem: Ambitioner kan du ha, men de får inte vara för stora. Du bör sträva efter framgång, men bli inte alltför framgångsrik för då upplevs du som ett hot av männen” – citat ur boken.

Skolans styrdokument slår fast att undervisning om jämställdhet och mänskliga rättigheter är centralt i skolans viktiga demokratiuppdrag och därför tog FN-förbundet 2016 fram en lärarhandledning till ”Alla borde vara feminister” för att underlätta samtalet om jämställdhet i klassrummet.

Lärarhandledningen förser lärare med intressanta och pedagogiska övningar som ska introducera eller fördjupa arbetet med jämställdhetsfrågor i skolan, och ge perspektiv och utmana stereotypa föreställningar om kön. Lärarhandledningen vill uppmuntra till ett kreativt och formativt lärande och är utmärkt för att diskutera begrepp som feminism, patriarkat och konceptet ”kön”. Boken och tillhörande handledning kan med fördel användas ämnesövergripande inom ämnen som svenska, samhällskunskap, engelska, religion och matematik.

Exempel på vad lärare som arbetat med boken och övningarna ur lärarhandledningen uppskattar:

”Enkel och lättbegriplig. Många kan ta den till sig. Bra att det inte är ur en vit feminists perspektiv. Kan använda för att diskutera olika samhällsfrågor.”

”Fungerade fint för den stressade läraren”. 

”Bra teman och diskussionsunderlag, som engagerar eleverna och oss pedagoger”.

Här kan du ladda ner lärarhandledningen.

Här hittar du TED-talk av Chimamanda Ngozi Adichie.