Vi söker fem utlandspraktikanter!

Brinner du för hållbar utveckling och vill lära dig mer om internationellt utvecklingsarbete? Tycker du om kommunikation och vill arbeta med ungdomar? Sök Svenska FN-förbundets internationella praktikprogram! Vi söker fem praktikanter till våra systerförbund i Armenien (en praktikplats), Georgien (två praktikplatser), Tanzania (två praktikplatser), för utresa hösten 2020.

Temaområden
Som praktikant blir din uppgift att genomföra olika aktiviteter med fokus på ungas deltagande.

Omfattning
Svenska FN-förbundet erbjuder fem unga medlemmar internationell praktik vid FN-förbunden i Armenien, Georgien och Tanzania. Praktiken inleds i mitten av maj med en förberedelseutbildning i Sverige. Fältarbetet planeras att starta i slutet på augusti och omfattar minst fyra månader i fält och avslutas i Sverige med ett informationsarbete under praktikens två sista månader. En viktig del av praktiken är att sprida kunskap och erfarenheter vidare till den svenska FN-rörelsen genom bland annat föreläsningar och digitala kanaler (både under och efter praktiken). Därför ser vi gärna att du är duktig på att kommunicera.

Fokusfrågor
Som praktikant blir din uppgift att planera och genomföra olika aktiviteter inom ramen för vårt internationella utvecklingssamarbete med fokus på att stärka civilsamhällets arbete och bidrag till genomförandet av Agenda 2030. Våra systerförbund arbetar med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och hållbar utveckling med olika regionala fokus. FN-förbunden i Georgien och Armenien arbetar i ett demokratiseringsprogram med fokus på ungdomar deltagande i beslutsfattandeprocesser, medan Tanzanias FN-förbund arbetar inom ett program med fokus på implementeringen av Agenda 2030 och globala mål för hållbar utveckling i sin helhet.

Här kan du läsa mer om vårt internationella utvecklingssamarbete.

Placering
Praktikanten kommer att vara placerad vid organisationens huvudkontor i Jerevan, Tbilisi respektive Dar Es Salaam, men det kan ingå resor till andra delar av landet. Det kommer att finnas en handledare tillgänglig ifrån praktiklandet och en kontaktperson på Svenska FN-förbundet.

Villkor
Svenska FN-förbundet täcker kostnader för resa, boende, försäkring, vaccinations- och visumkostnader. Du kommer även att få ett mindre belopp för levnadskostnader under fältperioden.

Vem söker vi?

 • Du är mellan 20 och 30 år
 • Du är medlem i Svenska FN-förbundet vid ansökningstiden
 • Du får inte ta emot CSN-stöd under fältpraktikperioden
 • Du har inte tidigare varit anställd hos Svenska FN-förbundet
 • Du har inte tidigare gjort praktik genom Sidas internationella praktikprogram
 • Du är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige

Meriterande

 • Akademisk utbildning eller motsvarande kunskaper inom relevant område (t.ex. hållbar utveckling, statsvetenskap, utvecklingsstudier, mänskliga rättigheter, kommunikation)
 • Ideellt engagemang inom folkrörelser eller civilsamhället
 • Erfarenhet av att arbeta med ungdomsengagemang
 • Erfarenhet av informations– och kommunikationsarbete, gärna van användare av sociala medier
 • Landkunskaper som är relevanta för praktiken
 • Språkkunskaper som är relevanta för praktiken

Ansökan och frågor
För att ansöka skickar du ett CV och personligt brev – båda på engelska – till praktik@fn.se. Märk din ansökan med vilket temaområde du är intresserad av (demokratisering/globala målen).

Sista ansökningsdatum är den 29 mars 2020.

Läs mer här för vidare information om praktikplatserna eller kontakta Mikaela Engwall på mikaela.engwall@fn.se