Vi söker två utlandspraktikanter!

Brinner du för hållbar utveckling och vill lära dig mer om internationellt utvecklingsarbete? Tycker du om kommunikation och vill arbeta med ungdomar? Sök Svenska FN-förbundets internationella praktikprogram! Vi söker två praktikanter till våra systerförbund i Georgien (en praktikplats), Tanzania (en praktikplats), för utresa våren 2020.

Temaområden
Som praktikant blir din uppgift att genomföra olika aktiviteter med fokus på ungas deltagande.

Omfattning
Svenska FN-förbundet erbjuder två unga medlemmar internationell praktik vid FN-förbunden i Georgien och Tanzania. Praktiken inleds i mitten av januari med en förberedelseutbildning i Sverige. Fältarbetet planeras att starta i slutet på januari och omfattar minst fyra månader ute på fält och avslutas i Sverige med ett informationsarbete under praktikens två sista månader. En viktig del av praktiken är att sprida kunskap och erfarenheter vidare till den svenska FN-rörelsen genom bland annat föreläsningar och sociala medier (både under och efter praktiken). Därför ser vi gärna att du är duktig på att kommunicera.

Fokusfrågor
Som praktikant blir din uppgift att planera och genomföra olika aktiviteter inom ramen för vårt internationella utvecklingssamarbete med fokus på att stärka civilsamhällets arbete för mänsklig säkerhet och hållbar utveckling. FN-förbunden i Georgien arbetar i ett demokratiseringsprogram med inriktning på ungdomar, medan Tanzanias FN-förbund arbetar inom ett program med fokus på implementeringen av Agenda 2030 och globala mål för hållbar utveckling. Läs mer om vårt internationella utvecklingssamarbete här.

Placering
Praktikanten kommer att vara placerad vid organisationens huvudkontor i Tbilisi respektive Dar Es Salaam, men det kan ingå resor ut i landet. Det kommer att finnas en handledare tillgänglig ifrån systerorganisationen och en kontaktperson på Svenska FN-förbundet.

Villkor
Svenska FN-förbundet täcker kostnader för resa, boende, försäkring, vaccinations- och visumkostnader. Du kommer även att få ett mindre belopp för levnadskostnader under fältperioden.

Vem söker vi?

 • Du är mellan 20 och 30 år
 • Du är medlem i Svenska FN-förbundet vid ansökningstiden
 • Du får inte ta emot CSN-stöd under fältpraktikperioden
 • Du har inte tidigare varit anställd hos Svenska FN-förbundet
 • Du har inte tidigare gjort praktik genom Sidas internationella praktikprogram
 • Du är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige

Meriterande

 • Akademisk utbildning eller motsvarande kunskaper inom relevant område (t.ex. utvecklingsstudier, freds- och konfliktstudier, mänskliga rättigheter, kommunikation, journalistik, nationalekonomi, hållbar utveckling)
 • Ideellt engagemang inom folkrörelser eller civilsamhället
 • Erfarenhet av att arbeta med ungdomsengagemang
 • Erfarenhet av informations– och kommunikationsarbete, gärna van användare av sociala medier
 • Språkkunskaper som är relevanta för praktiken

Ansökan och frågor
För att ansöka skickar du ett CV och personligt brev – båda på engelska – till praktik@fn.se. Ange vilket temaområde du är intresserad av (demokratisering/globala målen) i ämnesraden. Sista ansökningsdatum är den 27 oktober 2019.

För mer information om praktikplatserna klicka här eller kontakta Mikaela Engwall på mikaela.engwall@fn.se