Välkommen till Kristianstads FN-förening!

Årets hela spännande program hittar du nedan

eller ladda ner det i kort / lång version. Se även Framtidsveckan på Facebook

Passerade evenemang

Framtidsveckan 2024 är över för denna gång.

Här hittar du evenemang som redan passerat under årets Framtidsvecka.

Lördag, 14 september

Invigning av Framtidsveckan

Lördag 14 september 11.15

Invigning av Framtidsveckan på Naturum, strax innan första programpunkten går av stapeln!

Vi bjuder på bubbel!

Plats: Naturum Vattenriket

Ett hav i balans – win-win för dig, havet, fisken och jordbruket

Lördag 14 september, 11.30-13.30

Hur mår egentligen Östersjön och fisken som bor där? Och hur kan balansen i haven återställas samtidigt som vi kan äta mer fisk samt minska överfisket? Emelie Lundqvist, sakkunnig om hav hos Naturskyddsföreningen, beskriver läget i Östersjöns ekosystem. Därefter presenterar Andreas Granath från företaget Gårdsfisk i Tollarp hur fisk uppfödd hos skånska bönder kan bidra till återställandet av havens ekosystem och säkerställa en svensk livsmedelsförsörjning av fisk.
12.30 sätter vi oss till bords i Bistro Årums restaurang och avnjuter en god lunch med Gårdsfisk där måltiden utgår från kraven för WWFs måltidskoncept One Planet Plate.

Plats: Naturum Vattenriket. Antal deltagare begränsat. Först till kvarn gäller!

Anmälan: senast 9 sept på Studiefrämjandets anmälningssida. Avanmälan efter 9 sept föranleder full fakturering

Kostnad: 100 kr per person (subventionerat!)

Arrangör: Naturskyddsföreningen Kristianstad-Bromölla, Studiefrämjandet, Gårdsfisk och Miljömatematik AB

Facebook-evenemang

Invigning av utställningen ”Vi som arbetar med våra kroppar”

Lördag 14 september, 14.00

Invigningen är en del av årets Framtidsvecka och arrangeras av Regionmuseet Skåne och ABF Skåne Nordost. Utställningen pågår på Regionmuseet till den 26 januari 2025.
Utställningen är ett dokumentärt konstprojekt av Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson i samarbete med Länsmuseet Gävleborg och ABF med stöd av LO, Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen. I utställningen möter du 33 arbetare med olika bakgrund, erfarenheter och ålder som generöst berättar om hur de har det på jobbet. Läs mer på Regionmuseets hemsida.

Plats: Regionmuseet

Kostnad: Gratis

Facebook-evenemang

Schysst choklad, godare värld – Om Fair Trade med chokladprovning

Lördag 14 september, 15.00

Hur är det att vara kakaobonde? Varför behövs det schysstare choklad? Och kan våra chokladinköp verkligen motverka fattigdom och barnarbete?

Föredrag av Emily Turgman, utbildare, strateg och chokladentusiast med särskilt fokus på medveten konsumtion, rättvis handel och schysst choklad. Hon driver företaget All Rights, allrights.se, och är baserad i Lund

Lär mer i detta föredrag om vägen från kakaoböna till choklad, kakaoböndernas vardag och utmaningar, och hur choklad kan bli schysstare för både människa och miljö, medan vi provar god Fair Trade-choklad tillsammans!

Plats: Regionmuseet

Anmälan: Mail till beata.svensson@kristianstad.se. Max. 30 pers. på chokladprovning, men fler kan lyssna på föreläsning. Meddela eventuella allergier.

Allergener: chokladen kan innehålla, eller innehålla spår av mjölkprodukter, alla sorters nötter, mandlar, jordnötter, soja och gluten.

Facebook-evenemang

Söndag, 15 september

Tång och undervattensdrönare

Söndag 15 september, 11.00-13.00

Upptäck tångens spännande värld! Vi ger oss ut i tångskogen i vadarbyxor och bekantar oss med tigerstrimmiga tångräkor, småfiskar och den romantiska blåstången. Utrustning finns att låna. Vi testar också vår undervattensdrönare.

Plats: Snickarhaken, Åhus Äspet

Kostnad: Gratis

Arrangör: Naturum Kristianstad. Boka din plats på dess sida.

Facebook-evenemang

Förvilda din trädgård!

Söndag 15 september, 14.00

Karin Hernborg, natur- och kulturvetare på Regionmuseet Skåne, visar hur man på olika sätt kan gynna artrikedomen i sin trädgård. En berättelse som bland annat handlar om pollinerande insekter, hur de hjälper oss att få perfekta frukter och bär och hur vi kan hjälpa dem att fortsätta finnas.

Plats: Regionmuseet, hörsalen

Kostnad: Gratis

Arrangör: Regionmuseet Skåne

Facebook-evenemang

Ta hand om ditt 80-tal. Renovering återbruk och transformation av halvgammalt

Söndag 15 september, 15.00

Bor du i ett hus byggt på 80-talet eller 90-talet? Varken gammalt eller nytt. Helene Stalin Åkesson, avdelningschef för Kunskapsavdelningen på Regionmuseet Skåne, sätter in det halvgamla i sin byggnadshistoriska kontext och ger tips och råd om hur vi tar hand om ett framtida kulturarv.

Plats: Regionmuseet, hörsalen

Kostnad: Gratis

Arrangör: Regionmuseet Skåne

Facebook-evenemang

Måndag, 16 september

Klimatsmart hälso-och sjukvård

Måndag 16 september, 10.00-12.00

Eva-Lena Einberg, specialistsjuksköterska och fil.dr, och Eva Törnvall, specialistsjuksköterska och med.dr, Svensk sjuksköterskeförenings arbetsgrupp för klimat och hälsa.

Det enskilt största hotet mot människors hälsa är enligt WHO den globala uppvärmningen. Det innebär att hälso- och sjukvården behöver anpassas till förändrade hälsorisker för befolkningen. Samtidigt behöver hälso- och sjukvården minska sitt bidrag till den globala uppvärmningen genom att se över bland annat förbrukning av energi, läkemedel, sjukvårdsprodukter och transporter. Hälso- och sjukvårdspersonal behöver vara medvetna om miljöförstöringens och klimatförändringarnas hälsokonsekvenser. Svensk sjuksköterskeförening vill bidra genom att stödja sjuksköterskors insatser för hållbarhet i det kliniska arbetet.

Plats: Östermalmskyrkan

Arrangör: Högskolan Kristianstad

Kostnad: Gratis

Anmälan: E-post till cassandra.winther@hkr.se

Facebook-evenemang

I apokalypsens skugga

Måndag 16 september, 18.30

Professorn i sociologi Carl Cassegård (Göteborg) och biträdande lektorn Kristoffer Ekberg från Lunds universitet kommer att hålla en föreläsning om temat ”Hopp och hopplöshet, Miljörörelser och miljömotstånd”. Under föreläsningen kommer de att fördjupa sig i de komplexa känslor och tankar som omger klimatfrågor, särskilt hur hopp och hopplöshet påverkar både individers och samhällens engagemang i miljörörelser. De kommer även att diskutera olika former av miljömotstånd och hur dessa kan förstås ur ett sociologiskt perspektiv.

Efter föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor och delta i en diskussion ledd av moderatorn och gymnasieläraren Martin Bengtsson. Detta är ett utmärkt tillfälle för deltagarna att fördjupa sig i ämnet och få nya perspektiv på de utmaningar och möjligheter som finns inom dagens miljörörelser.

Plats: Regionmuseet

Arrangör: Kristianstads FN-förening och ABF

Kostnad: Gratis

Facebook-evenemang

Tisdag, 17 september

Sopkommissionen

Tisdag 17 september, 09.30-10.15

Välkomna att uppleva Sopkommissionen – och fallet med de osorterade soporna. Under Framtidsveckan passar vi på att fira lite extra tillsammans med
kommunens framtid – barnen! Renhållningen bjuder in till en musikalisk återvinningsshow: Sopkommissionen – och fallet med de osorterade soporna.

För vem: Barn i förskola, förskoleklass och åk 1 med personal

Ta med: Något att sitta på och förmiddagsfika, om så önskas.
Evenemanget är kostnadsfritt. Personal tar sig till och från tivoliparken med sin barngrupp i egen regi. Vi på Renhållningen önskar er varmt välkomna!

Plats: Tivoliparken vid Tivoliscenen

Arrangör: Renhållningen Kristianstad

Kostnad: Gratis

Anmälan: anmäl din klass till erika.tarestad@kristianstad.se senast fredag den 13 september. Ange skola, årskurs och antal.

Ska vi låta AI läsa och skriva utan oss? Framtidsperspektiv på läsande, skrivande och AI

Tisdag 17 september, 10.00-11.30

Petra Magnusson, biträdande professor i svenska med didaktisk inriktning, och Viktoria Johansson, professor i svenska med didaktisk inriktning. Vilka möjligheter och problem kan finnas i mötet med AI-teknologin i relation till lärande och (ut)bildning? Om man spetsar till frågeställningen kan man undra om vi människor kommer behöva läsa texter eller skriva dem, när AI kan göra jobbet. Hur kommer vi att tänka på läsande och skrivande i framtiden?

Plats: Regionmuseet

Arrangör: Högskolan Kristianstad

Kostnad: Gratis

Facebook-evenemang

Varför känner sig unga män hotade av jämställdhet?

Tisdag 17 september, 18.30-20.00

Unga män känner sig hotade av ökade rättigheter för kvinnor enligt ny forskning. Detta manar till reflektion omkring hur vuxna kan förstå och förhålla sig till pojkar för att de ska växa upp till män som tar hand om både sig själva och andra. Föreläsningen betonar vikten av förebilder och betydelsen av forum för samtal.

Cássandra Winther, folkhälsovetare och universitetsadjunkt i folkhälsovetenskap

Plats: Regionmuseet

Arrangör: Högskolan Kristianstad

Kostnad: Gratis

Facebook-evenemang

Onsdag, 18 september

Tänk om – En interaktiv resa in i framtiden

Onsdag 18 september, 08.30-09.30

Följ med Abigail Sykes, journalist och processledare, på en resa in i framtidens Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Tänk om framtiden blir precis så bra som vi önskar. Vi utforskar möjligheterna till hållbar utveckling och hög livskvalitet inom planetens gränser.

Plats: Online-föredrag via Zoom

Kostnad: Gratis

Anmälan: Boka din plats på Naturums hemsida

Facebook-evenemang

Cykla i staden – hinder och möjligheter

Onsdag 18 september, 16.00-18.00

Hur får man fler att välja cykeln i staden och känna sig trygga med det? Vi gör en cykelrunda där vi tittar på utvalda platser, samtalar kring problemen och försöker se lösningar exempelvis genom att studera hur framgångsrika cykelstäder har gjort. Turen är cirka 15 kilometer, 2 timmar lång och gör flertal stopp för resonemang. Efter turen samlas vi åter på Stora Torg för ett avslutande resonemang kring en bit mat på lokal restaurang (bekostas av deltagarna själv).

Plats: Stora torg, utanför Rådhus Skånes entré

Kostnad: Gratis

Arrangör: Cykelfrämjandet Kristianstad

Facebook-evenemang

Facket, klimatet och rättvis omställning

Arrangemanget har tyvärr måst ställas in pga sjukdom.
Vi återkommer senare i höst.

Onsdag 18 september, 18.30

Torsdag, 19 september

Hälsoträdgården – Allt en trädgård kan vara

Torsdag 19 september, 12.00-14.00

En trädgård är inte bara en trädgård. Den kan motverka klimatförändringar, sätta mat på bordet och rena vatten. Den kan motverka torka och lagra kol. Den kan samtidigt vara vild och vacker, ge oss rekreation , samtal och samvaro. Den kan gynna biologisk mångfald, vara ett uteklassrum såväl som ett gym. Följ med trädgårdsmästare Hermine Wendt Linder på guidning i Hälsoträdgården.

Plats: Hälsoträdgården, Tivoliparken

Kostnad: Gratis

Facebook-evenemang

Skapelsetid – Hopp och handling

Torsdag 19 september, 14.00

Bo Olsson talar kring temat Hopp och handling – tillsammans med skapelsen. Skapelsetid – Season of Creation – är ett årligen återkommande ekumeniskt (allkyrkligt) och globalt initiativ mellan den 1 september och den 4 oktober.
Årets tema är: Hopp och handling – tillsammans med skapelsen.
Fika serveras.

Plats: Östermalmskyrkan

Anmälan: Ingen anmälan

Kostnad: Gratis

Arrangör: RPG – Riksförbundet PensionärsGemenskap och Studieförbundet Sensus
Kristianstadsbladet/Norra Skåne 24-08-26

Facebook-evenemang

Framtiden är här – Framtidsanpassa flerbostadshusen nu!

Torsdag 19 september, 16.45-21.00

Om smarta energilösningar och klimat-och miljöanpassning i flerbostadshus samt möjlighet till finansiering av gröna investeringar. För mer info och program – se Studiefrämjandets anmälningssida. Huvudmålgrupp är förtroendevalda i hyresgästförening eller bostadsrättsförening samt medlemmar i fastighetsägarförening, men ett begränsat antal platser finns för allmänheten. Först till kvarn gäller!

Plats: Regionmuseet, hörsalen

Anmälan: Hos Studiefrämjandet, senast 10:e september

Kostnad: 150 kr för kvällsmåltiden, gratis för huvudmålgruppen. Avanmälan efter 17 sept föranleder full fakturering.

Arrangör: Naturskyddsföreningen Kristianstad Bromölla, Studiefrämjandet, Riksbyggen och Kristianstad kommun

Kontakt: Anita Gunnarsson, 0767-63 84 48

Facebook-evenemang

Fredag, 20 september

Pröva på att vara klimataktivist för en timme!

Fredag 20 september, 12.30-13.30

Testa att visa ditt engagemang för klimatet. Välj en snygg, handgjord skylt från vårt urval och umgås med oss i Fridays for Future under högst en timme vid rådhusets ingång. Vi är 100 % trevliga och de som passerar förbi är 99 % trevliga. Vi står här varje fredag. Polistillstånd finnes!

Plats: Rådhus Skåne, entrén

Arrangör: Fridays for Future Kristianstad

Facebook-evenemang

Hållbar mobilitet – att transportera sig utan bil

Fredag 20 september, 13.00-16.00

Evenemanget är inställt på grund av för få anmälda. De som har anmält sig kommer bli erbjudna ett nytt tillfälle senare i höst.

Att kunna transportera sig själv och gods utan bil är avgörande för att minska belastningen på klimatet, ytbehovet och trängseln i städerna. Här har Kristianstad mycket att lära. Trivector är Sveriges främsta konsultbolag för trafikplanering och bildades av forskare i Lund 1987. Här leder de ett seminarium om icke bilburen mobilitet med Kristianstad i fokus. Efter ett inledande inspirationsföredrag håller de i en workshop om de utmaningar och möjligheter som finns här i vår kommun. Seminariet riktar sig främst till politiker och tjänstemän samt medlemmar i Cykelfrämjandet och övriga miljö- och klimatföreningar i Kristianstad.

Plats: Rådhus Skåne

Anmälan: Med e-post senast den 18/9 kl 16.00 till kristianstad@cykelframjandet.se

Kostnad: Gratis

Arrangör: Kristianstads kommun, Cykelfrämjandet Kristianstad

Facebook-evenemang

Bredare cykelbanor och smalare bilvägar

Fredag 20 september, 16.30

Picknick på nya rastplatsen vid Kanalgatan, i höjd med Kulturkvarteret. Ett recept för minskad klimatbelastning är att gynna cyklism och försvåra bilism. Kommunen bygger om Kanalgatan för detta och vi vill fira att den första etappen nu är klar genom en picknick på ”rastplatsen” i höjd med Kulturkvarteret. Kanalgatan-projektet finansieras genom ett stadsmiljöavtal där staten delvis bidrar och kommunen gör åtaganden. Vad innebär detta? Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen, berättar om projektet och stadsmiljöavtalet. Ta med lite att dricka och äta – och ta gärna med din cykel också!

Plats: Kanalgatans cykelbana, utanför kulturkvarteret

Kostnad: Gratis

Arrangör: Fridays for Future

Facebook-evenemang

Lördag, 21 september

Bike for future – Pilgrims- och klimatcykling

Lördag 21 september, 10.00-13.00

Tema: Ett hållbart liv. Medtag fika eller matsäck. Vid några pauser i cyklingen samtalar vi om vårt behov av inre omställning och om hur vi kan hantera de existentiella frågorna kring vårt fossilberoende och andra skadliga beroen-den. Oavsett tro eller icke-tro är du välkommen att fundera kring vad som ger oss hopp och hur vi kan få ett hållbart liv.

Plats: Start vid Östermalmskyrkan

Kostnad: Gratis

Arrangörer: Östermalmskyrkan, Naturskyddsföreningen Kristianstad-Bromölla, Fridays For Future, Studiefrämjandet

Information: Bosse Olsson 070-5363864, Anita Gunnarsson 076-7638448

Facebook-evenemang

Serier med representativitet

Lördag 21 september, 14.00-15.30

Vi vet att vi är många som är överens om att det är viktigt att fler grupper i samhället syns i det offentliga, i media och i kulturen. Det handlar om att hela samhället ska kunna känna sig inkluderade, att känna tillhörighet, att känna att man betyder något och att man kan vara med och bidra. Det är viktigt för allas möjlighet till hälsa och välbefinnande.

Kollektivet Wipala har en känsla av att detta delvis har förändrats till det bättre under de senaste åren. Det är inte längre ovanligt att se exempelvis svarta eller icke-vita personer i rutan, som hjältar på vita duken eller till och med i serietidningarna. Representationen har ökat och verkar fortsätta att öka. Samtidigt är det vår övertygelse att det är fler och fler som känner att det finns personer som är tänkta att se ut som oss i de här forumen, men där man ändå inte känner igen sig. Här kommer representativiteten in. Kom och lyssna kring hur det skiljer sig från representation och varför representativiteten är viktig för att skapa ett hållbart samhälle. Vi pratar om våra erfarenheter av representativitet och visar upp en del av våra serier.

Medverkande: Amalia Alvarez, serieskapare och antirasistisk aktivist från Malmö,
Sara Abdulkarim, serieskapare från Kristianstad,
Asho Ali, serieskapare från Kristianstad

Samtal & utställning.

Plats: Regionmuseet

Kostnad: Gratis

Arrangör: Medborgarskolan i samarbete med kollektivet Wipala

Facebook-evenemang

Söndag, 22 september

Lokalproducerade ekologiska äpplen i praktiken

Söndag 22 september, 11.15-12.15

Visste du att vi har två ekologiska fruktodlare i kommunen och en tredje på väg. En av dessa, Lundmarks Lantbruk AB berättar om hur det är att vara ekologisk äppelodling i Skepparslöv.

Direkt därefter sker en guidad visning av Regionmuseets utställning I skuggan av ett äppelträd).
I tusentals år har äppelträd blommat och burit frukt i människors närhet. Vi har plockat och njutit, förädlat och anlagt äppelodlingar. Äpplet har varit symbol för hälsa, rikedom och kunskap.

I utställningen I skuggan av ett äppelträd får du följa äppelträdet genom fyra årstider och på ett lekfullt sätt lära dig mer om äpplen, bland annat genom att lyssna på sagor och myter som följt äpplet genom historien.

I hela utställningen surrar honungsbin omkring. För hur skulle vi kunna berätta om äpplen utan att tala om blommor och bin? I bikupan visas en animerad film om biets betydelse för hela vår natur. Bina kommunicerar med varandra genom att dansa i bestämda mönster och genom att vippa med bakkroppen. Och får du lust att lära dig bidansen, finns vingar och blommande mattor att skutta mellan.

I skuggan av ett äppelträd passar för nyfikna barn och vuxna som vill uppleva en utställning tillsammans. Innehållet är tillgängligt på svenska, engelska och arabiska.

Plats: Regionmuseet

Kostnad: Gratis

Arrangör: Naturskyddsföreningen Kristianstad-Bromölla, Studiefrämjandet

Facebook-evenemang

Torktålig trädgård

Söndag 22 september, 13.00-15.00

Somrarna blir allt torrare. Med en torktålig trädgård kan vi minska behovet av bevattning och fortfarande njuta av grönskan. Sophia Callmer från Drakängens Natur och Trädgård berättar hur vi kan använda naturens egna lösningar för att skapa en trädgård som är torktålig och vacker hela året.

Plats: Naturum Vattenriket

Kostnad: Gratis

Anmälan: Boka din plats på naturums bokningssida.

Arrrangör: Drakängens Natur och Trädgård, Hälsoträdgården

Facebook-evenemang

Framtidsveckan föregående år

Sammanfattning 2023
https://drive.google.com/file/d/189E1C2Ym0GJsNR8S-VU12bdH2RhTAsDB/view?usp=sharing