fbpx
?
26 juni, 2018 / Nyheter

Handlingsplan för Agenda 2030 utan tydlig vision

Regeringens handlingsplan för Agenda 2030 redovisar hur Sverige ligger till men saknar en tydlig vision om hur alla de globala målen ska nås och hur.

Regeringens handlingsplan för Agenda 2030 är mer ett dokument över den sittande regeringens politik under den mandatperiod som gått än ett framåtsyftande dokument som kan omfamnas av samtliga aktörer i Sverige som berörs av de globala målen. Det säger Svenska FN-förbundets generalsekreterare Petra Hallebrant.

– Handlingsplanen ger en samlad bild av regeringens politik och hur regeringen ser på hållbar utveckling. Planen redogör för regeringens nya strategier inklusive strategin för kapacitetsstärkning av Agenda 2030 som är särskilt välkommen. Däremot speglar inte handlingsplanen Sveriges höga ambitioner i genomförandet av Agenda 2030. Utanförskap och jämställdhet är specifika svenska utmaningar som behöver konkreta lösningar, säger Petra Hallebrant.

Svenska FN-förbundet har tillsammans med en rad andra civilsamhällesorganisationer efterlyst en handlingsplan som går på djupet med Sveriges utmaningar och som har bred förankring i hela samhället.

– Att Sverige ligger bra till i arbetet med de globala målen är väl känt och Sverige rankas också högt internationellt. Vi hade gärna sett en handlingsplan som löper över mer än två år, som är mer framåtsyftande och som har bred politisk förankring i riksdagen. Vi saknar också ett resonemang om civilsamhällets roll som röstbärare, kunskapsbärare, ansvarsutkrävare, utförare och nätverkare, säger Petra Hallebrant.

Mer positivt är skrivningarna om uppföljning. I handlingsplanen får Statistiska centralbyrån uppdraget att producera statistik för uppföljning av arbetet. Rådet för kommunala analyser ska ta fram indikatorer och nyckeltal på lokal och regional nivå som kommunerna kan följa. Vidare ska Statskontoret analysera hur Agenda 2030 påverkar myndigheters, kommuners och landstings hållbarhetsarbete samt lämna förslag på hur genomförandet kan utvecklas.

– Sverige är bra på statistik och det är välkommet att kraft läggs på kunskap om Agenda 2030-arbetet. Vi tar fasta på det i vårt samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting om Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner, säger Petra Hallebrant.

Ett starkt näringsliv och hållbart företagande lyfts fram som ett fokusområde i planen.

– För att de globala målen ska nås krävs att alla aktörer är involverade. Såväl stora som små företag behöver uppmuntras att hitta strategier som kan bidra till att målen nås. Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion ställer särskilda krav på företagens engagemang och FN-förbundet välkomnar en dialog med Sveriges företag och deras organisationer om hur det kan stärkas, avslutar Petra Hallebrant.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer