Alicia Nilsson blev fråntagen sin ackreditering till den blå zonen där förhandlingarna sker. Foto: Lovisa Tegnevik
8 december, 2021 / Världshorisont

Pandemin stoppade Alicias möte med beslutsfattare under COP26

Alicia Nilsson sitter i styrelsen för Stockholms FN-förenings ungdomssektion. Hon var på plats vid klimatmötet COP26 i Glasgow – men förlorade sin observatörsstatus innan förhandlingarna började.

Varför var du på COP26?

Jag var där för att överlämna 130 000 underskrifter till mötets beslutsfattare. Målet med detta var att sätta press på dem att hålla en ambitiös dialog, att hålla löftet om klimatfinansiering och att fatta beslut som är i linje med 1,5-gradersmålet.

Du hade observatörsstatus under mötet, men fick den indragen. Varför då?

Det var flera med mig som fick sin observatörsstatus indragen. Anledningen som uppgavs var coronapandemin som gjorde att arrangörerna tvingades begränsa antalet personer inne i byggnaden.

Vad fick det för konsekvenser?

Jag blev exkluderad från att delta i olika nationella och internationella mötesplatser i den blå zonen där förhandlingarna skedde. Syftet där var att delge och ta del av viktiga perspektiv på hur klimatförändringarna drabbar unga redan i dag. På grund av den indragna observatörsstatusen gick förhandlarna miste om mitt och fleras andras perspektiv på hur det ser ut vid klimatkrisens frontlinje. Mitt fokus blev i stället att prata med olika aktörer i civilsamhället som mestadels fanns i den gröna zonen. Jag fick även uppdateringar av ungdomsdelegaterna i den svenska förhandlingsdelegationen.

Vad ser du som den främsta framgången respektive orosmomentet efter mötet?

Den främsta framgången är att världen nu kommit samman och börjat se klimatkrisen som en kris och att mötet inte blev uppskjutet igen på grund av pandemin. Det som oroar mig är att civilsamhället exkluderas från de forum där besluten tas och att beslutsfattarna inte håller vad de lovar. Det riskerar att leda till bristande tillit mellan folket och beslutsfattarna.

Hur kommer du att jobba vidare med klimatfrågan?

Tillsammans med ungdomssektionen i min hemförening kommer jag att jobba med att uppmärksamma vad som beslutades under COP26. Vi kommer också engagera oss i Stockholm+50 där arbetet och planeringen redan är i full gång.

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Pandemi, krig och klimatkris – arbetet i FN fortsätter

20 juli, 2022 / Blogg

Så är årets HLPF (High Level Political Forum) om hållbar utveckling över. Konferensen hålls varje sommar i FN:s högkvarter i New York och vid varje tillfälle rapporterar drygt 40 medlemsländer om sitt arbete med Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

17 juli, 2022 / Nyheter

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Läs mer

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

11 juli, 2022 / Blogg

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

Läs mer

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

08 juli, 2022 / Nyheter

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Läs mer

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer