fbpx
Trots ny lag från 2014 finns det fortfarande personer under 18 år i Sverige som betraktas som gifta av det svenska samhället
15 mars, 2018 / Världshorisont

På väg mot ett totalförbud mot barnäktenskap i Sverige

VÄRLDSHORISONT. Svenska FN-förbundet bedriver sedan 2012 en omfattande kampanj för att påverka den svenska lagstiftningen om barnäktenskap. Arbetet har varit framgångsrikt och den 1 juni 2014 trädde en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap i kraft. I december föreslog regeringens utredare ytterligare skärpningar i lagen.

Barnäktenskap är oförenligt med grundläggande fri- och rättigheter. Det slås fast i en rad FN-dokument, senast 2015 då Agenda 2030 med de globala målen antogs. Enligt mål 5 ska barn- och tvångsäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner runt om i världen avskaffas senast 2030.

Flickors utsatthet i Sverige började uppmärksammas efter hedersmordet på Fadime Sahindal 2002. Regeringen tillsatte då en utredning, men när dess förslag till åtgärder presenterades 2012 ansåg FN-förbundet och en rad andra organisationer att mer behövde göras. På initiativ av FN-förbundet bildades då nätverket Stoppa barnäktenskap, där företrädare för tjej- och kvinnojourer, Svenska kyrkan och andra organisationer ingår.

– Syftet med nätverket är att väcka opinion och sprida kunskap och information. Vi har skrivit otaliga debattartiklar, uppvaktat politiker, arrangerat riksdagsseminarier, medverkat i de traditionella medierna och varit aktiva i sociala medier. Att synas och höras är viktigt och vårt budskap är tydligt. Unga som bor i Sverige ska ha samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap, oavsett bakgrund, berättar Aleksander Gabelic, FN-förbundets ordförande.

– Förbundet engagerar sig också, genom vårt Flicka-projekt, i det internationella arbetet för att stärka flickors rättigheter. Vi anstränger oss att åskådliggöra flickors situation, såväl i världen som i Sverige. Vi manifesterar mot hederskultur, drar uppmärksamheten till att flickor är rädda även i vårt land och understryker att detta är en rättighetsfråga, fortsätter han.

ENDAST TVÅ DOMAR

FN-förbundet har fått gehör för flera av sina synpunkter. När lagen mot barn- och tvångsäktenskap trädde i kraft 2014 blev det bl a straffbart att förmå någon att gifta sig, men också att förbereda en resa med barnäktenskap som syfte. Men förbundet varnade redan då för att också den nya lagen har kryphål och att många unga fortfarande står utan skydd. Framför allt kan barn- och tvångsäktenskap ingångna i andra länder av personer som saknar anknytning till Sverige fortfarande erkännas av svenska myndigheter om ”synnerliga skäl föreligger”. Konsekvenserna av detta blev tydliga 2016, året efter den stora flyktingvågen till Sverige, då 132 fall av barnäktenskap rapporterades.

Det har också visat sig svårt att omsätta den nya lagen i praktiken. Hittills har endast två fall av tvångsäktenskap lett till åtal och fällande dom. Mot denna bakgrund tillsatte regeringen våren 2017 en utredning för att skärpa lagen ytterligare. Utredaren Mari Heidenborg presenterade sitt första delbetänkande i december. Hon föreslår där att lagen ska skärpas så att barnäktenskap som ingåtts i utlandet inte ska erkännas i Sverige, förutsatt att det gifta barnet inte har fyllt 18 år vid ankomsten till Sverige.

Svenska FN-förbundet välkomnade förslaget men framhåller att vissa unga fortfarande kan betraktas och erkännas som gifta. Förbundet motsätter sig också att undantagsbestämmelsen om synnerliga skäl kvarstår och dessutom utvidgas till att omfatta barnäktenskap som ingåtts i utlandet.

– Förslaget är ett steg i rätt riktning, men de föreslagna ändringarna räcker inte. Vi kräver nolltolerans mot barnäktenskap, i linje med FN:s riktlinjer, säger Aleksander Gabelic.

ENGAGERADE FÖRENINGAR

I samband med internationella dagen för flickor den 11 oktober överlämnade FN-förbundet ett upprop till utredaren Mari Heidenborg och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Det har undertecknats av 9 457 personer som ställer sig bakom kravet att ingen under 18 år ska kunna betraktas som gift i Sverige, oberoende av födelseort.

Bakom uppropet står bl a många av FN-förbundets lokalföreningar som i allt högre utsträckning har engagerat sig för att stoppa barnäktenskap .

– Man ska komma ihåg att lagstiftning är bara ett av flera verktyg för att skydda barn från utsatthet och tvång. När det gäller kunskapsspridning, engagemang och påverkansarbete i olika former är FN-föreningarnas arbete landet runt jätteviktigt, påpekar Gabelic.

Del två av regeringens utredning, som handlar om straffskärpning för brott mot lagen om barnäktenskap, presenteras under våren.

Text: Nora Weintraub, frilansjournalist
Foto: Mostphotos/Porto Sabbia

——————–

Omslag tidningen Världshorisont nr 1 2018Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2018).
Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och få tidningen Världshorisont hem i brevlådan.

Skaffa medlemskap >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer