fbpx
Aysha Ali är med och leder arbetet mot könsstympning och barnäktenskap i regionen Afar i Etiopien. Foto: Abraham Gelaw/UNFP.
29 mars, 2018 / Världshorisont

Ayshas kamp mot könsstympning och barnäktenskap

I regionen Afar, i norra Etiopien, har könsstympning och barnäktenskap skapat enormt lidande för flickor och kvinnor sedan urminnes tider. Men nu blåser förändringens vindar. Aysha, 19 år, är med och skapar nytt hopp för flickorna i sitt distrikt.

Aysha Ali var 17 år när hennes föräldrar för två år sedan gifte bort henne. Hon hade ingen möjlighet att säga nej men lyckades i alla fall få både föräldrarna och hennes blivande make att lova att hon skulle få slutföra sin utbildning. Nu läser hon på gymnasienivå i staden Abala i distriktet med samma namn. Hennes man läser på universitet i regionen. Aysha tillhör de allra bästa eleverna i klassen och drömmer om en framtid som läkare eller ingenjör.
–  Under de senaste två åren har läget ljusnat för flickorna i distriktet, berättar hon. Detta tack vare ett program som FN:s befolkningsfond UNFPA, tillsammans med de lokala myndigheterna, bedriver i syfte att avskaffa barnäktenskap och könsstympning. Arbetet bygger på lärdomarna från ett pilotprojekt som UNFPA tidigare framgångsrikt bedrev i Afambo-distriktet i Afar. Projektet ledde till att omkring 250 byar och samhällen, med sammanlagt en kvarts miljon invånare, 2016 offentligt deklarerade att könsstympning och barnäktenskap nu var förbjudet.

Stöd av Projekt Flicka

Både det tidigare projektet i Afambo, och det nya i Abala, har fått ekonomiskt stöd genom Svenska FN-förbundets
Projekt Flicka. Genom programmet skapas en rad plattformar och kanaler där befolkningen både informeras om och själva diskuterar de skadliga effekterna av könsstympning och barnäktenskap. Aysha har varit involverad från starten och är nu en av två samtalsledare i en klubb för gifta flickor.
– Vi träffas var 14:e dag och diskuterar könsstympning och barnäktenskap och hur vi kan hjälpa till att avskaffa dessa skadliga sedvänjor i våra samhällen. Genom programmet har jag dels skaffat mig egna kunskaper, och dels kunnat lära andra, berättar hon stolt. Vi är omkring 40 personer på varje möte. Deltagarna är mycket intresserade och resultatet av våra diskussioner är uppmuntrande, fortsätter hon.

Inne på tredje året

Programmet bedrivs i alla 13 samhällen i distriktet och är nu inne på sitt tredje år. Genom det får Aysha och de andra deltagande flickorna stöd, bland annat hjälp med skolmaterial och hygienprodukter, för att kunna fullfölja sin utbildning,
– Det gör att färre och färre flickor hoppar av skolan. Vi har också fått våra föräldrar att gå med på att inte gifta bort sina döttrar när de är alltför unga och inte till någon som de själva inte väljer, fortsätter Aysha.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer