fbpx
Aysha Ali är med och leder arbetet mot könsstympning och barnäktenskap i regionen Afar i Etiopien. Foto: Abraham Gelaw/UNFP.
29 mars, 2018 / Världshorisont

Ayshas kamp mot könsstympning och barnäktenskap

I regionen Afar, i norra Etiopien, har könsstympning och barnäktenskap skapat enormt lidande för flickor och kvinnor sedan urminnes tider. Men nu blåser förändringens vindar. Aysha, 19 år, är med och skapar nytt hopp för flickorna i sitt distrikt.

Aysha Ali var 17 år när hennes föräldrar för två år sedan gifte bort henne. Hon hade ingen möjlighet att säga nej men lyckades i alla fall få både föräldrarna och hennes blivande make att lova att hon skulle få slutföra sin utbildning. Nu läser hon på gymnasienivå i staden Abala i distriktet med samma namn. Hennes man läser på universitet i regionen. Aysha tillhör de allra bästa eleverna i klassen och drömmer om en framtid som läkare eller ingenjör.
–  Under de senaste två åren har läget ljusnat för flickorna i distriktet, berättar hon. Detta tack vare ett program som FN:s befolkningsfond UNFPA, tillsammans med de lokala myndigheterna, bedriver i syfte att avskaffa barnäktenskap och könsstympning. Arbetet bygger på lärdomarna från ett pilotprojekt som UNFPA tidigare framgångsrikt bedrev i Afambo-distriktet i Afar. Projektet ledde till att omkring 250 byar och samhällen, med sammanlagt en kvarts miljon invånare, 2016 offentligt deklarerade att könsstympning och barnäktenskap nu var förbjudet.

Stöd av Projekt Flicka

Både det tidigare projektet i Afambo, och det nya i Abala, har fått ekonomiskt stöd genom Svenska FN-förbundets
Projekt Flicka. Genom programmet skapas en rad plattformar och kanaler där befolkningen både informeras om och själva diskuterar de skadliga effekterna av könsstympning och barnäktenskap. Aysha har varit involverad från starten och är nu en av två samtalsledare i en klubb för gifta flickor.
– Vi träffas var 14:e dag och diskuterar könsstympning och barnäktenskap och hur vi kan hjälpa till att avskaffa dessa skadliga sedvänjor i våra samhällen. Genom programmet har jag dels skaffat mig egna kunskaper, och dels kunnat lära andra, berättar hon stolt. Vi är omkring 40 personer på varje möte. Deltagarna är mycket intresserade och resultatet av våra diskussioner är uppmuntrande, fortsätter hon.

Inne på tredje året

Programmet bedrivs i alla 13 samhällen i distriktet och är nu inne på sitt tredje år. Genom det får Aysha och de andra deltagande flickorna stöd, bland annat hjälp med skolmaterial och hygienprodukter, för att kunna fullfölja sin utbildning,
– Det gör att färre och färre flickor hoppar av skolan. Vi har också fått våra föräldrar att gå med på att inte gifta bort sina döttrar när de är alltför unga och inte till någon som de själva inte väljer, fortsätter Aysha.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer