29 maj, 2018 / Pressmeddelanden

Välkommet förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap

Äntligen, säger Svenska FN-förbundet efter att regeringen på tisdagen presenterade ett förslag om totalförbud mot barnäktenskap i Sverige.

Vid en presskonferens på tisdagen presenterade biträdande justitieminister Heléne Fritzon och barn- och jämställdhetsminister Lena Hallengren ett nytt regeringsförslag för att täppa till existerande luckor i lagstiftningen mot barnäktenskap. Svenska FN-förbundet välkomnar beskedet.

– Äntligen! Det är glädjande ministrarna hänvisar till FN:s Agenda 2030 och till att barnäktenskap inte är förenligt med FN:s barnkonvention, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet har sedan 2012 drivit kravet på ett totalförbud mot barnäktenskap. Förbundet leder bland annat ett nätverk bestående av flera tjej- och kvinnojourer, Svenska kyrkan och en rad andra organisationer.

– Tisdagens regeringsförslag är en seger för alla som har deltagit i arbetet mot barnäktenskap genom åren. FN-förbundet har uppvaktat ministrar och utredare, samarbetat med riksdagens FN- och SRHR-nätverk och skrivit en lång rad debattinlägg i kampen för ett totalförbud. Jag vill också tacka de nästan 10 000 personer som skrev under vår namninsamling förra året, säger Aleksander Gabelic.

Tidigare har barnäktenskap underkänts om anknytning funnits till Sverige. Nu föreslår regeringen att samma generella förbud ska gälla för alla, det vill säga även för barn som saknar anknytning till Sverige. I äktenskap där en av parterna är barn ska ett totalförbud råda, sa biträdande justitieminister Heléne Fritzon vid regeringens presskonferens.

Regeringens pressmeddelande finns på https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/05/regeringen-vill-se-totalforbud-mot-barnaktenskap/.

Lagändringarna planeras träda i kraft den 1 januari 2019.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer