fbpx
29 maj, 2018 / Pressmeddelanden

Välkommet förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap

Äntligen, säger Svenska FN-förbundet efter att regeringen på tisdagen presenterade ett förslag om totalförbud mot barnäktenskap i Sverige.

Vid en presskonferens på tisdagen presenterade biträdande justitieminister Heléne Fritzon och barn- och jämställdhetsminister Lena Hallengren ett nytt regeringsförslag för att täppa till existerande luckor i lagstiftningen mot barnäktenskap. Svenska FN-förbundet välkomnar beskedet.

– Äntligen! Det är glädjande ministrarna hänvisar till FN:s Agenda 2030 och till att barnäktenskap inte är förenligt med FN:s barnkonvention, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet har sedan 2012 drivit kravet på ett totalförbud mot barnäktenskap. Förbundet leder bland annat ett nätverk bestående av flera tjej- och kvinnojourer, Svenska kyrkan och en rad andra organisationer.

– Tisdagens regeringsförslag är en seger för alla som har deltagit i arbetet mot barnäktenskap genom åren. FN-förbundet har uppvaktat ministrar och utredare, samarbetat med riksdagens FN- och SRHR-nätverk och skrivit en lång rad debattinlägg i kampen för ett totalförbud. Jag vill också tacka de nästan 10 000 personer som skrev under vår namninsamling förra året, säger Aleksander Gabelic.

Tidigare har barnäktenskap underkänts om anknytning funnits till Sverige. Nu föreslår regeringen att samma generella förbud ska gälla för alla, det vill säga även för barn som saknar anknytning till Sverige. I äktenskap där en av parterna är barn ska ett totalförbud råda, sa biträdande justitieminister Heléne Fritzon vid regeringens presskonferens.

Regeringens pressmeddelande finns på https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/05/regeringen-vill-se-totalforbud-mot-barnaktenskap/.

Lagändringarna planeras träda i kraft den 1 januari 2019.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer