Efter upptäckten av fem nya massgravar och ny information från FN:s rapportör om Myanmar måste Sverige som säkerhetsrådsmedlem agera för att stoppa folkmordet i landet, säger Svenska FN-förbundet.
Nästan fem månader har gått sedan FN varnade för etnisk rensning av rohingyer i Myanmar. Över 800 000 av 1 miljon rohingyer har flytt till Bangladesh efter mordbränder och våldtäkter och FN talade i december termer av folkmord. FN:s särskilda rapportör om situationen i Myanmar upprepade vid en presskonferens i Sydkorea på torsdagen allvaret i situationen.
Efter upptäckten av ytterligare fem massgravar i Myanmar i veckan påminner Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic om att skyldigheten att skydda rohingyer gäller även Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd.
– Utrikesminister Margot Wallströms krav på nya undersökningar räcker inte. Sverige bör vid sidan av hänvisning av misstänkta brott till Internationella brottmålsdomstolen kräva att säkerhetsrådet inför sanktioner mot ansvariga militärer i Myanmar och vapenembargo mot landet, säger Gabelic.
Återvändandeavtalet mellan Myanmar och Bangladesh har ännu inte trätt i kraft. Ett återvändande måste ske frivilligt och säkert, underströk FN:s särskilda rapportör som också bad omvärlden att pressa Myanmar att skapa förutsättningar för återvändande innan det är för sent.
– Rohingyerna kan inte återvända till nedbrända hus och risk för nya övergrepp. Deras situation måste säkras och omvärlden måste kräva att få övervaka ett återvändande, säger Aleksander Gabelic.
Under 2018 sitter Sverige för andra och sista året som medlem i FN:s säkerhetsråd. Det är ett tillfälle som inte får förspillas, menar Svenska FN-förbundet.
– I den svenska FN-rörelsen finns ett brett stöd för att Sverige som rådsmedlem agerar kraftfullt i de svåraste situationerna som Myanmar och Syrien. Tydlighet och ansvarstagande krävs mer än någonsin när ett folkmord pågår mitt framför oss, säger Aleksander Gabelic.
I ett uttalande inför ett möte i säkerhetsrådet i december krävde Svenska FN-förbundet och 68 andra organisationer i internationella koalitionen för skyldighet att skydda, ICRtoP, att FN agerar omedelbart för att hantera etnisk rensning och brott mot mänskligheten i Myanmar.
Aleksander Gabelic nås för kommentar på telefon 070-770 04 18.
05 juni, 2023 / Världshorisont
I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.
Läs mer24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer19 april, 2023 / Nyheter
Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.
Läs mer