Efter upptäckten av fem nya massgravar och ny information från FN:s rapportör om Myanmar måste Sverige som säkerhetsrådsmedlem agera för att stoppa folkmordet i landet, säger Svenska FN-förbundet.
Nästan fem månader har gått sedan FN varnade för etnisk rensning av rohingyer i Myanmar. Över 800 000 av 1 miljon rohingyer har flytt till Bangladesh efter mordbränder och våldtäkter och FN talade i december termer av folkmord. FN:s särskilda rapportör om situationen i Myanmar upprepade vid en presskonferens i Sydkorea på torsdagen allvaret i situationen.
Efter upptäckten av ytterligare fem massgravar i Myanmar i veckan påminner Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic om att skyldigheten att skydda rohingyer gäller även Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd.
– Utrikesminister Margot Wallströms krav på nya undersökningar räcker inte. Sverige bör vid sidan av hänvisning av misstänkta brott till Internationella brottmålsdomstolen kräva att säkerhetsrådet inför sanktioner mot ansvariga militärer i Myanmar och vapenembargo mot landet, säger Gabelic.
Återvändandeavtalet mellan Myanmar och Bangladesh har ännu inte trätt i kraft. Ett återvändande måste ske frivilligt och säkert, underströk FN:s särskilda rapportör som också bad omvärlden att pressa Myanmar att skapa förutsättningar för återvändande innan det är för sent.
– Rohingyerna kan inte återvända till nedbrända hus och risk för nya övergrepp. Deras situation måste säkras och omvärlden måste kräva att få övervaka ett återvändande, säger Aleksander Gabelic.
Under 2018 sitter Sverige för andra och sista året som medlem i FN:s säkerhetsråd. Det är ett tillfälle som inte får förspillas, menar Svenska FN-förbundet.
– I den svenska FN-rörelsen finns ett brett stöd för att Sverige som rådsmedlem agerar kraftfullt i de svåraste situationerna som Myanmar och Syrien. Tydlighet och ansvarstagande krävs mer än någonsin när ett folkmord pågår mitt framför oss, säger Aleksander Gabelic.
I ett uttalande inför ett möte i säkerhetsrådet i december krävde Svenska FN-förbundet och 68 andra organisationer i internationella koalitionen för skyldighet att skydda, ICRtoP, att FN agerar omedelbart för att hantera etnisk rensning och brott mot mänskligheten i Myanmar.
Aleksander Gabelic nås för kommentar på telefon 070-770 04 18.
09 oktober, 2024 / Världshorisont
Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett
Läs mer07 oktober, 2024 / Nyheter
Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.
Läs mer04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer