17 juni, 2022 / Nyheter

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

– Det dåliga dagsläget är ett resultat av 20 års svikna löften om nedrustning från kärnvapenstaternas sida. De är skyldiga att slutföra förhandlingar om att avskaffa sina arsenaler, men i stället bygger de nya kärnvapen och kärnvapenbärare, säger Jens Petersson, rådgivare på Svenska FN-förbundet.

Vid millennieskiftet upprepade kärnvapenstaterna löftet om nedrustning som avgavs redan i och med undertecknandet av icke-spridningsfördraget vid 1960-talets slut. Men uteblivna nedrustningssteg därefter fick folkrörelser och nedrustningsvänliga stater att mobilisera en motreaktion. 

– På en FN-konferens 2017 såg ett nytt avtal, Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, dagens ljus. Tanken är att stigmatisera bruket av kärnvapen och bygga en stark global norm mot dessa vapen, säger Jens Petersson. 

Hittills har 61 stater anslutit sig som parter till FN:s kärnvapenförbud. Ytterligare 28 stater har skrivit under, men ännu inte ratificerat avtalet. 

– Sådant här tar sin tid, men vi närmar oss ett läge då hälften av FN:s medlemsstater har förbundit sig att betrakta kärnvapen som förbjudna vapen. 

Den 21-23 juni håller de hittills anslutna staterna det första statspartsmötet inom avtalet. Österrike, som är en av initiativtagarna, står som värd. Under veckan hålls också en fristående konferens om kärnvapnens humanitära konsekvenser samt en folkrörelsesamling med Nobelprisbelönta ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) och dess partnerorganisationer. 

– Svenska FN-förbundets representanter är på plats och kommer att återberätta för våra sympatisörer live från Wien via ett webbinarium där också andra svenska ICAN-partners kommer att medverka. Jag tror att mötet kommer att ge folkrörelser och nedrustningsvänliga stater ny energi i arbetet för en kärnvapenfri värld, betonar Jens Petersson. 

Webbinariet är kostnadsfritt, men föranmälan önskas. Läs mer på: https://fn.se/engagera-dig/kalender/liverapport-fran-motet-i-wien-om-fns-karnvapenforbud/

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Pandemi, krig och klimatkris – arbetet i FN fortsätter

20 juli, 2022 / Blogg

Så är årets HLPF (High Level Political Forum) om hållbar utveckling över. Konferensen hålls varje sommar i FN:s högkvarter i New York och vid varje tillfälle rapporterar drygt 40 medlemsländer om sitt arbete med Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

17 juli, 2022 / Nyheter

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Läs mer

Att strypa tillgången till abort riskerar kvinnors liv

11 juli, 2022 / Blogg

Idag, den 11 juli, uppmärksammas världsbefolkningsdagen och året då världens befolkning förväntas nå hela 8 miljarder. Mina tankar går spontant till situationen för de som utgör mer än hälften av denna siffra – nämligen kvinnor och flickor.

Läs mer

HLPF 2022: Världen är långt ifrån halvvägs till målen

08 juli, 2022 / Nyheter

Årets högnivåmöte för Agenda 2030, High Level Political Forum (HLPF), öppnade i New York den 5 juli. För första gången sedan 2019 träffas delegaterna fysiskt. Utbildning, jämställdhet, tillstånden för ekosystemen i hav och land samt partnerskap och genomförande är i fokus under årets möte. Men istället för att vara halvvägs mot målen går utvecklingen inom många områden åt fel håll.

Läs mer

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer