fbpx
17 juni, 2022 / Nyheter

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

– Det dåliga dagsläget är ett resultat av 20 års svikna löften om nedrustning från kärnvapenstaternas sida. De är skyldiga att slutföra förhandlingar om att avskaffa sina arsenaler, men i stället bygger de nya kärnvapen och kärnvapenbärare, säger Jens Petersson, rådgivare på Svenska FN-förbundet.

Vid millennieskiftet upprepade kärnvapenstaterna löftet om nedrustning som avgavs redan i och med undertecknandet av icke-spridningsfördraget vid 1960-talets slut. Men uteblivna nedrustningssteg därefter fick folkrörelser och nedrustningsvänliga stater att mobilisera en motreaktion. 

– På en FN-konferens 2017 såg ett nytt avtal, Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, dagens ljus. Tanken är att stigmatisera bruket av kärnvapen och bygga en stark global norm mot dessa vapen, säger Jens Petersson. 

Hittills har 61 stater anslutit sig som parter till FN:s kärnvapenförbud. Ytterligare 28 stater har skrivit under, men ännu inte ratificerat avtalet. 

– Sådant här tar sin tid, men vi närmar oss ett läge då hälften av FN:s medlemsstater har förbundit sig att betrakta kärnvapen som förbjudna vapen. 

Den 21-23 juni håller de hittills anslutna staterna det första statspartsmötet inom avtalet. Österrike, som är en av initiativtagarna, står som värd. Under veckan hålls också en fristående konferens om kärnvapnens humanitära konsekvenser samt en folkrörelsesamling med Nobelprisbelönta ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) och dess partnerorganisationer. 

– Svenska FN-förbundets representanter är på plats och kommer att återberätta för våra sympatisörer live från Wien via ett webbinarium där också andra svenska ICAN-partners kommer att medverka. Jag tror att mötet kommer att ge folkrörelser och nedrustningsvänliga stater ny energi i arbetet för en kärnvapenfri värld, betonar Jens Petersson. 

Webbinariet är kostnadsfritt, men föranmälan önskas. Läs mer på: https://fn.se/engagera-dig/kalender/liverapport-fran-motet-i-wien-om-fns-karnvapenforbud/

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer