fbpx
Koll & kommentar
17 juni, 2022 / Nyheter

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

– Det dåliga dagsläget är ett resultat av 20 års svikna löften om nedrustning från kärnvapenstaternas sida. De är skyldiga att slutföra förhandlingar om att avskaffa sina arsenaler, men i stället bygger de nya kärnvapen och kärnvapenbärare, säger Jens Petersson, rådgivare på Svenska FN-förbundet.

Vid millennieskiftet upprepade kärnvapenstaterna löftet om nedrustning som avgavs redan i och med undertecknandet av icke-spridningsfördraget vid 1960-talets slut. Men uteblivna nedrustningssteg därefter fick folkrörelser och nedrustningsvänliga stater att mobilisera en motreaktion. 

– På en FN-konferens 2017 såg ett nytt avtal, Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, dagens ljus. Tanken är att stigmatisera bruket av kärnvapen och bygga en stark global norm mot dessa vapen, säger Jens Petersson. 

Hittills har 61 stater anslutit sig som parter till FN:s kärnvapenförbud. Ytterligare 28 stater har skrivit under, men ännu inte ratificerat avtalet. 

– Sådant här tar sin tid, men vi närmar oss ett läge då hälften av FN:s medlemsstater har förbundit sig att betrakta kärnvapen som förbjudna vapen. 

Den 21-23 juni håller de hittills anslutna staterna det första statspartsmötet inom avtalet. Österrike, som är en av initiativtagarna, står som värd. Under veckan hålls också en fristående konferens om kärnvapnens humanitära konsekvenser samt en folkrörelsesamling med Nobelprisbelönta ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) och dess partnerorganisationer. 

– Svenska FN-förbundets representanter är på plats och kommer att återberätta för våra sympatisörer live från Wien via ett webbinarium där också andra svenska ICAN-partners kommer att medverka. Jag tror att mötet kommer att ge folkrörelser och nedrustningsvänliga stater ny energi i arbetet för en kärnvapenfri värld, betonar Jens Petersson. 

Webbinariet är kostnadsfritt, men föranmälan önskas. Läs mer på: https://fn.se/engagera-dig/kalender/liverapport-fran-motet-i-wien-om-fns-karnvapenforbud/

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer