fbpx
4 februari, 2018 / Nyheter

Viktigt steg mot ett starkare FN

FN-chefens reforminitiativ är ett viktigt steg i arbetet för ett starkare och bättre FN, inte minst på utvecklingsområdet.

FN:s generalsekreterare António Guterres presenterade på måndagen en rapport som följer upp det arbete som påbörjades under 2017 för att effektivisera FN:s utvecklingssystem. Avsikten är bland annat att påskynda arbetet för att nå de globala målen för hållbar utveckling.

FN ska med bättre samordning förbättra kapacitet och ledarskap i fält. Organisationens landansvariga ska få bättre kompetens och resurser. FN ska också arbeta med större regionalt fokus, enligt generalsekreteraren.

– Med sitt nya program har Guterres lagt en bra grund i arbetet för ett starkare och bättre FN. Generalsekreteraren har som tidigare chef för UNHCR god kunskap om FN-organisationen. Han måste nu förankra arbetet både internt och bland medlemsstaterna. Han behöver också draghjälp från bland andra Sverige som satt reformfrågor högt på dagordningen inom ramen för sin säkerhetsrådsplats, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Guterres efterlyser även nationellt ledarskap och ägarskap för de globala målen.

– Även Sverige måste arbeta nationellt med frågor som utsläpp, jämställdhet och Östersjömiljön. Vi ser fram emot regeringens handlingsplan som presenteras i vår, säger Aleksander Gabelic.

António Guterres reformagenda omfattar, förutom utvecklingssystemet, även ett generellt bättre fungerande FN, åtgärder mot sexuella övergrepp samt inrättandet av ett FN-kontor mot terrorism.

Läs mer om generalsekreterarens nya rapport på FN:s webbplats.

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer