fbpx
4 februari, 2018 / Nyheter

Viktigt steg mot ett starkare FN

FN-chefens reforminitiativ är ett viktigt steg i arbetet för ett starkare och bättre FN, inte minst på utvecklingsområdet.

FN:s generalsekreterare António Guterres presenterade på måndagen en rapport som följer upp det arbete som påbörjades under 2017 för att effektivisera FN:s utvecklingssystem. Avsikten är bland annat att påskynda arbetet för att nå de globala målen för hållbar utveckling.

FN ska med bättre samordning förbättra kapacitet och ledarskap i fält. Organisationens landansvariga ska få bättre kompetens och resurser. FN ska också arbeta med större regionalt fokus, enligt generalsekreteraren.

– Med sitt nya program har Guterres lagt en bra grund i arbetet för ett starkare och bättre FN. Generalsekreteraren har som tidigare chef för UNHCR god kunskap om FN-organisationen. Han måste nu förankra arbetet både internt och bland medlemsstaterna. Han behöver också draghjälp från bland andra Sverige som satt reformfrågor högt på dagordningen inom ramen för sin säkerhetsrådsplats, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Guterres efterlyser även nationellt ledarskap och ägarskap för de globala målen.

– Även Sverige måste arbeta nationellt med frågor som utsläpp, jämställdhet och Östersjömiljön. Vi ser fram emot regeringens handlingsplan som presenteras i vår, säger Aleksander Gabelic.

António Guterres reformagenda omfattar, förutom utvecklingssystemet, även ett generellt bättre fungerande FN, åtgärder mot sexuella övergrepp samt inrättandet av ett FN-kontor mot terrorism.

Läs mer om generalsekreterarens nya rapport på FN:s webbplats.

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer