4 februari, 2018 / Nyheter

Viktigt steg mot ett starkare FN

FN-chefens reforminitiativ är ett viktigt steg i arbetet för ett starkare och bättre FN, inte minst på utvecklingsområdet.

FN:s generalsekreterare António Guterres presenterade på måndagen en rapport som följer upp det arbete som påbörjades under 2017 för att effektivisera FN:s utvecklingssystem. Avsikten är bland annat att påskynda arbetet för att nå de globala målen för hållbar utveckling.

FN ska med bättre samordning förbättra kapacitet och ledarskap i fält. Organisationens landansvariga ska få bättre kompetens och resurser. FN ska också arbeta med större regionalt fokus, enligt generalsekreteraren.

– Med sitt nya program har Guterres lagt en bra grund i arbetet för ett starkare och bättre FN. Generalsekreteraren har som tidigare chef för UNHCR god kunskap om FN-organisationen. Han måste nu förankra arbetet både internt och bland medlemsstaterna. Han behöver också draghjälp från bland andra Sverige som satt reformfrågor högt på dagordningen inom ramen för sin säkerhetsrådsplats, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Guterres efterlyser även nationellt ledarskap och ägarskap för de globala målen.

– Även Sverige måste arbeta nationellt med frågor som utsläpp, jämställdhet och Östersjömiljön. Vi ser fram emot regeringens handlingsplan som presenteras i vår, säger Aleksander Gabelic.

António Guterres reformagenda omfattar, förutom utvecklingssystemet, även ett generellt bättre fungerande FN, åtgärder mot sexuella övergrepp samt inrättandet av ett FN-kontor mot terrorism.

Läs mer om generalsekreterarens nya rapport på FN:s webbplats.

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer