fbpx
Koll & kommentar
22 december, 2016 / Nyheter

Viktigt agerande mot krigsbrott i Syrien

FN-förbundet välkomnar beslutet i FN:s generalförsamling att inrätta en specialgrupp mot misstänkta krigsbrott i Syrienkonflikten.

Efter att FN:s säkerhetsråd länge har varit låst i frågan om befarade krigsbrott i Syrien har generalförsamlingen tagit frågan i egna händer. Den 21 december antogs en resolution som etablerar en internationell, opartisk och oberoende specialgrupp för att bistå i utredningar och åtal mot ansvariga för de allvarligaste brotten under internationell rätt begångna i Syrien sedan konflikten startade. Specialgruppen ska samla in, befästa, bevara och analysera bevis för begångna krigsbrott och förbereda fall för att underlätta framtida rättegångar. Gruppen ska samordna sitt arbete med den undersökningskommission om Syrien som FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsatte redan 2011.

– Att skipa rättvisa efter konflikter skickar en tydlig signal om att krigsbrott inte lönar sig. Det är välkommet att FN:s generalförsamling agerar i ett läge då säkerhetsrådet länge varit oförmöget att besluta om kraftfulla åtgärder i Syrien. Vi har länge efterlyst mer aktiv linje i enlighet med FN-principen samverkan för fred i situationer då rådet är handlingsförlamat. Förhoppningsvis kan onsdagens beslut följas av fler i samma anda, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Resolutionen antogs med 105 röster för, 15 emot och 52 nedlagda röster. Bland de länder som röstade emot resolutionen finns såväl Syrien som Ryssland och Kina. De senare har genom sina veton blockerat förslag i säkerhetsrådet om att utreda krigsbrott.

Svenska FN-förbundet har tidigare uppmanat generalförsamlingen att tillsätta en krigsförbrytartribunal för Syrien för att komma runt dessa veton och se till att krigsförbrytare ställs inför rätta.

Läs resolutionen.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer