22 december, 2016 / Nyheter

Viktigt agerande mot krigsbrott i Syrien

FN-förbundet välkomnar beslutet i FN:s generalförsamling att inrätta en specialgrupp mot misstänkta krigsbrott i Syrienkonflikten.

Efter att FN:s säkerhetsråd länge har varit låst i frågan om befarade krigsbrott i Syrien har generalförsamlingen tagit frågan i egna händer. Den 21 december antogs en resolution som etablerar en internationell, opartisk och oberoende specialgrupp för att bistå i utredningar och åtal mot ansvariga för de allvarligaste brotten under internationell rätt begångna i Syrien sedan konflikten startade. Specialgruppen ska samla in, befästa, bevara och analysera bevis för begångna krigsbrott och förbereda fall för att underlätta framtida rättegångar. Gruppen ska samordna sitt arbete med den undersökningskommission om Syrien som FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsatte redan 2011.

– Att skipa rättvisa efter konflikter skickar en tydlig signal om att krigsbrott inte lönar sig. Det är välkommet att FN:s generalförsamling agerar i ett läge då säkerhetsrådet länge varit oförmöget att besluta om kraftfulla åtgärder i Syrien. Vi har länge efterlyst mer aktiv linje i enlighet med FN-principen samverkan för fred i situationer då rådet är handlingsförlamat. Förhoppningsvis kan onsdagens beslut följas av fler i samma anda, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Resolutionen antogs med 105 röster för, 15 emot och 52 nedlagda röster. Bland de länder som röstade emot resolutionen finns såväl Syrien som Ryssland och Kina. De senare har genom sina veton blockerat förslag i säkerhetsrådet om att utreda krigsbrott.

Svenska FN-förbundet har tidigare uppmanat generalförsamlingen att tillsätta en krigsförbrytartribunal för Syrien för att komma runt dessa veton och se till att krigsförbrytare ställs inför rätta.

Läs resolutionen.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer