FN-förbundet välkomnar beslutet i FN:s generalförsamling att inrätta en specialgrupp mot misstänkta krigsbrott i Syrienkonflikten.
Efter att FN:s säkerhetsråd länge har varit låst i frågan om befarade krigsbrott i Syrien har generalförsamlingen tagit frågan i egna händer. Den 21 december antogs en resolution som etablerar en internationell, opartisk och oberoende specialgrupp för att bistå i utredningar och åtal mot ansvariga för de allvarligaste brotten under internationell rätt begångna i Syrien sedan konflikten startade. Specialgruppen ska samla in, befästa, bevara och analysera bevis för begångna krigsbrott och förbereda fall för att underlätta framtida rättegångar. Gruppen ska samordna sitt arbete med den undersökningskommission om Syrien som FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsatte redan 2011.
– Att skipa rättvisa efter konflikter skickar en tydlig signal om att krigsbrott inte lönar sig. Det är välkommet att FN:s generalförsamling agerar i ett läge då säkerhetsrådet länge varit oförmöget att besluta om kraftfulla åtgärder i Syrien. Vi har länge efterlyst mer aktiv linje i enlighet med FN-principen samverkan för fred i situationer då rådet är handlingsförlamat. Förhoppningsvis kan onsdagens beslut följas av fler i samma anda, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Resolutionen antogs med 105 röster för, 15 emot och 52 nedlagda röster. Bland de länder som röstade emot resolutionen finns såväl Syrien som Ryssland och Kina. De senare har genom sina veton blockerat förslag i säkerhetsrådet om att utreda krigsbrott.
Svenska FN-förbundet har tidigare uppmanat generalförsamlingen att tillsätta en krigsförbrytartribunal för Syrien för att komma runt dessa veton och se till att krigsförbrytare ställs inför rätta.
06 december, 2024 / Nyheter
Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren
Läs mer05 december, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.
Läs mer04 december, 2024 / Nyheter
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på
Läs mer26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer21 november, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.
Läs mer18 november, 2024 / Nyheter
Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.
Läs mer05 november, 2024 / Nyheter
Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.
Läs mer04 november, 2024 / Nyheter
Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut
Läs mer01 november, 2024 / Nyheter
Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i
Läs mer