fbpx
22 december, 2016 / Nyheter

Viktigt agerande mot krigsbrott i Syrien

FN-förbundet välkomnar beslutet i FN:s generalförsamling att inrätta en specialgrupp mot misstänkta krigsbrott i Syrienkonflikten.

Efter att FN:s säkerhetsråd länge har varit låst i frågan om befarade krigsbrott i Syrien har generalförsamlingen tagit frågan i egna händer. Den 21 december antogs en resolution som etablerar en internationell, opartisk och oberoende specialgrupp för att bistå i utredningar och åtal mot ansvariga för de allvarligaste brotten under internationell rätt begångna i Syrien sedan konflikten startade. Specialgruppen ska samla in, befästa, bevara och analysera bevis för begångna krigsbrott och förbereda fall för att underlätta framtida rättegångar. Gruppen ska samordna sitt arbete med den undersökningskommission om Syrien som FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsatte redan 2011.

– Att skipa rättvisa efter konflikter skickar en tydlig signal om att krigsbrott inte lönar sig. Det är välkommet att FN:s generalförsamling agerar i ett läge då säkerhetsrådet länge varit oförmöget att besluta om kraftfulla åtgärder i Syrien. Vi har länge efterlyst mer aktiv linje i enlighet med FN-principen samverkan för fred i situationer då rådet är handlingsförlamat. Förhoppningsvis kan onsdagens beslut följas av fler i samma anda, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Resolutionen antogs med 105 röster för, 15 emot och 52 nedlagda röster. Bland de länder som röstade emot resolutionen finns såväl Syrien som Ryssland och Kina. De senare har genom sina veton blockerat förslag i säkerhetsrådet om att utreda krigsbrott.

Svenska FN-förbundet har tidigare uppmanat generalförsamlingen att tillsätta en krigsförbrytartribunal för Syrien för att komma runt dessa veton och se till att krigsförbrytare ställs inför rätta.

Läs resolutionen.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer