fbpx
6 februari, 2015 / Nyheter

Välkommen kritik från hög FN-chef

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Valerie Amos, chef för FN:s katastrofsamordning, riktar skarp kritik mot bristen på humanitär hjälp och omvärldens ovilja att ingripa i konflikter. Svenska FN-förbundet instämmer.

Brittiskan Valerie Amos har varit chef för FN:s samordningsorganisation för humanitära insatser, OCHA, under fyra år. I en intervju i Sveriges Radios P1 riktar hon skarp kritik mot medlemsländernas oförmåga att svara upp till de humanitära hjälpbehoven efter nästan fyra års krig i Syrien. Hon ifrågasätter också omvärldens ovilja att ingripa i konflikter.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic ger Amos rätt.

– Valerie Amos pekar på allvarliga brister. FN gör insatser för miljoner människor varje dag men medlemsländerna är ovilliga att bidra med de resurser som krävs för att motsvara behoven. FN-staterna, särskilt de som sitter i säkerhetsrådet, är dessutom alltför dåliga på att utnyttja de verktyg som finns i FN-systemet för att försvara mänsklig säkerhet. Framför allt borde FN-principen skyldighet att skydda tillämpas i betydligt större omfattning än vad som sker i dag, säger Aleksander Gabelic.

Valerie Amos har tidigare framfört liknande synpunkter, bland annat i initiativet Enough där hon som en av fyra humanitära FN-chefer efterlyste mer resurser och tydligare agerande i Syrienkonflikten.

FN klassar i dag fyra konflikter i den högsta nivån av humanitär katastrofsituation: Irak, Sydsudan, Syrien och Centralafrikanska republiken.

Svenska FN-förbundet driver en katastrofinsamling för Syrien genom insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Världshorisonts temanummer om Syrien

Foto: UN Photo/Evan Schneider

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer