6 februari, 2015 / Nyheter

Välkommen kritik från hög FN-chef

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Valerie Amos, chef för FN:s katastrofsamordning, riktar skarp kritik mot bristen på humanitär hjälp och omvärldens ovilja att ingripa i konflikter. Svenska FN-förbundet instämmer.

Brittiskan Valerie Amos har varit chef för FN:s samordningsorganisation för humanitära insatser, OCHA, under fyra år. I en intervju i Sveriges Radios P1 riktar hon skarp kritik mot medlemsländernas oförmåga att svara upp till de humanitära hjälpbehoven efter nästan fyra års krig i Syrien. Hon ifrågasätter också omvärldens ovilja att ingripa i konflikter.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic ger Amos rätt.

– Valerie Amos pekar på allvarliga brister. FN gör insatser för miljoner människor varje dag men medlemsländerna är ovilliga att bidra med de resurser som krävs för att motsvara behoven. FN-staterna, särskilt de som sitter i säkerhetsrådet, är dessutom alltför dåliga på att utnyttja de verktyg som finns i FN-systemet för att försvara mänsklig säkerhet. Framför allt borde FN-principen skyldighet att skydda tillämpas i betydligt större omfattning än vad som sker i dag, säger Aleksander Gabelic.

Valerie Amos har tidigare framfört liknande synpunkter, bland annat i initiativet Enough där hon som en av fyra humanitära FN-chefer efterlyste mer resurser och tydligare agerande i Syrienkonflikten.

FN klassar i dag fyra konflikter i den högsta nivån av humanitär katastrofsituation: Irak, Sydsudan, Syrien och Centralafrikanska republiken.

Svenska FN-förbundet driver en katastrofinsamling för Syrien genom insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Världshorisonts temanummer om Syrien

Foto: UN Photo/Evan Schneider

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Almedalen: Håll löftena om svenskt FN-stöd!

01 juli, 2022 / Nyheter

Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.

Läs mer

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer