fbpx
6 februari, 2015 / Nyheter

Välkommen kritik från hög FN-chef

 I januari 2017 flyttade Svenska FN-förbundet insamlingsverksamheten från Insamlingsstiftelsen FN-fonden till Svenska FN-förbundet. Det innebär att projekten nu stöds via 90-kontonummer: PG 90 05 63-8. I februari 2017 bytte även insamlingsverksamheten swish-nummer, nytt nummer är 9005638. 

Valerie Amos, chef för FN:s katastrofsamordning, riktar skarp kritik mot bristen på humanitär hjälp och omvärldens ovilja att ingripa i konflikter. Svenska FN-förbundet instämmer.

Brittiskan Valerie Amos har varit chef för FN:s samordningsorganisation för humanitära insatser, OCHA, under fyra år. I en intervju i Sveriges Radios P1 riktar hon skarp kritik mot medlemsländernas oförmåga att svara upp till de humanitära hjälpbehoven efter nästan fyra års krig i Syrien. Hon ifrågasätter också omvärldens ovilja att ingripa i konflikter.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic ger Amos rätt.

– Valerie Amos pekar på allvarliga brister. FN gör insatser för miljoner människor varje dag men medlemsländerna är ovilliga att bidra med de resurser som krävs för att motsvara behoven. FN-staterna, särskilt de som sitter i säkerhetsrådet, är dessutom alltför dåliga på att utnyttja de verktyg som finns i FN-systemet för att försvara mänsklig säkerhet. Framför allt borde FN-principen skyldighet att skydda tillämpas i betydligt större omfattning än vad som sker i dag, säger Aleksander Gabelic.

Valerie Amos har tidigare framfört liknande synpunkter, bland annat i initiativet Enough där hon som en av fyra humanitära FN-chefer efterlyste mer resurser och tydligare agerande i Syrienkonflikten.

FN klassar i dag fyra konflikter i den högsta nivån av humanitär katastrofsituation: Irak, Sydsudan, Syrien och Centralafrikanska republiken.

Svenska FN-förbundet driver en katastrofinsamling för Syrien genom insamlingsstiftelsen FN-fondens 90-konto.

Världshorisonts temanummer om Syrien

Foto: UN Photo/Evan Schneider

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer