fbpx
- Vi vill att världen ska accelerera arbetet så att vi kan nå det internationella åtagandet att få slut på allt våld mot barn enligt delmål 16.2 i till 2030. Just nu känns det som att vi är väldigt långt från att nå det målet, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Foto: Malin Åberg Aas
4 november, 2024 / Nyheter

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut på allt våld mot barn. Delmål 16.2 i Agenda 2030 ska vara uppnått senast 2030. 

Den 7-8 november står Sverige tillsammans med Colombia värd för en ministerkonferens om att stoppa allt våld mot barn. Också Världshälsoorganisationen, WHO, Unicef och FN:s speciella rapportör om våld mot barn Najat Maalla M’jid finns blandarrangörerna. 
Ambitionen med konferensen är att skynda på genomförandet av delmål 16.2 i Agenda 2030 som handlar om att skydda barn mot övergrepp, utnyttjande och människohandel samt att eliminera alla former av våld eller tortyr mot barn. Sverige har ingen nationell statistik för delmålet och även den globala rapporten om genomförandet av de globala målen 2024 saknar uppgift om arbetet med delmål 16.2. 
Att få stopp på fysiska straff mot barn är ett av konferensens huvudspår, men även sexuellt våld mot barn och våld mot barn på nätet är några av de frågor som diskuteras under de två dagarna. Minst 115 länder deltar på plats i Colombias huvudstad Bogotá. 
– En av de saker vi måste ta ett samlat grepp om är övergrepp som i dag sker på nätet, där människor i ett land kan betala vuxna i ett annat land för att utsätta barn för övergrepp och sedan sitta och titta på det i en annan del av världen. Det måste bekämpas gemensamt, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. 

Fler länder ska lagstifta mot våld mot barn

Förhoppningen är att konferensen ska bidra till att få fler länder att flytta fram sina positioner och lagstifta mot fysiskt våld mot barn. Enligt Camilla Waltersson Grönvall har bara 67 länder den typen av lagstiftning i dag. 
– Jag känner mig stolt och glad över att Sverige är med och driver barns rättigheter på den internationella arenan med målsättningen att fler länder ska förbjuda kroppslig bestraffning av barn. Sverige var 1979 det första landet i världen som förbjöd barnaga och det kommer att vara ett starkt fokus på hur vi får fler länder att vidta mått och steg för att säkerställa att barn inte utsätts för våld, säger Camilla Waltersson Grönvall. 
Men Sverige har också utmaningar med exempelvis väldigt unga kriminella. Camilla Waltersson Grönvall hoppas kunna ta med sig kunskap hem från länder som Colombia som varit framgångsrika med att bryta unga gängkriminellas bana. Även i arbetet med skyddade boenden har Colombia varit framgångsrikt. 
– Avhopparverksamhet och skyddade boenden är högaktuellt även i Sverige. Vi har mycket att lära av andra länder, säger Camilla Waltersson Grönvall. 
Frågan om barnäktenskap och könsstympning syns inte i det officiella programmet. En av de parallella temasessionerna handlar om sexuellt våld mot flickor i tonåren och ett sidoevent har fokus på sexuellt våld mot barn. Det globala nätverket Girls not brides, kommer tillsammans med andra organisationer att arrangera ett sidoevent om att stoppa barnäktenskap i anslutning till mötet.
– Vi vill att världen ska accelerera arbetet så att vi kan nå det internationella åtagandet att få slut på allt våld mot barn enligt delmål 16.2 till 2030. Just nu känns det som att vi är väldigt långt från att nå målet, säger Camilla Waltersson Grönvall. 

Uppföljning av åtaganden

För att detta ska ske hoppas hon att konferensen leder till att en struktur skapas för hur åtaganden som länderna lämnar in under mötet följs upp framöver så att det går att se hur arbetet med att få slut på våldet mot barn framskrider.  
– Vi vill att det ska bildas en grupp länder som är beredda att utveckla det här arbetet. Det här måste drivas vidare så att världen tar steg mot att minska barns utsatthet. I dag är hälften av alla barn i världen utsatta för något slags våld, säger Camilla Waltersson Grönvall. 

Malin Åberg Aas

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer