fbpx
Mayram Mohammed tänker avsluta sina studier innan hon vill fundera över äktenskap. Foto: UNFPA
5 mars, 2019 / Nyheter

Utbildning före äktenskap för Mayram

På tio år har antalet barnäktenskap i världen minskat från 25 till 21 procent. En av de flickor som har sluppit gifta sig är 18-åriga Mayram i Etiopien. Hennes föräldrar planerade att gifta bort henne men har accepterat att Mayram vill utbilda sig först.  

När Mayram Mohammeds föräldrar ville gifta bort henne var hon bara 14 år. Men Maryam utmanade dem. Hon sa till sina föräldrar att hon inte ville gifta sig om hon inte fick fortsätta sin utbildning. Efter många bråk och sömnlösa nätter fick hon till slut sina föräldrar på sin sida, och fick fortsätta sin skolgång.

– Jag berättade om fördelarna med utbildning för min pappa och lyckades övertyga honom, säger Mayram med stolthet i rösten.

På hennes första dag på high school följde hennes pappa med henne på den sex timmar långa resan.  Mayram kommer från en av de mest avlägsna byarna i Abaladistriktet, norra Etiopien, och bodde först hos en släkting i byn där skolan ligger. Med stöd från FN:s befolkningsfond UNFPA har hon fått möjlighet att hyra en lägenhet tillsammans med andra studenter.

För Mayram är skolgången det bästa som har hänt henne. Hon åker bara hem till föräldrarna på sommarlovet.

– Eftersom det är mitt beslut att fortsätta att studera vill jag lägga all energi på att fokusera på min utbildning, berättar Maryam.

Mayram är en av flickorna som deltar i FN:s befolkningsfond UNFPA:s program som arbetar mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Programmet drivs med stöd från Svenska FN-förbundet i 13 byar i Abaladistriktet i regionen Afar i nordöstra Etiopien.

Två år efter att Mayram började high school startade programmet i Abaladistriktet, där Maryam studerar. Tidigare hade programmet visat mycket positiva resultat i Afambodistriktet som också ligger i Afarregionen. Där har flera byar tagit officiellt avstånd från både barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Programmet i Abaladistriktet innebär att Mayram och hennes vänner kan delta i speciella tjejgrupper (girls clubs) på skolan. Där kan unga ogifta kvinnor träffas och prata med varandra om sina erfarenheter av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Genom gruppen ökar inte bara Mayrams och de andra flickornas kunskap om de skadliga sedvänjorna, det ökar också deras självförtroende att själva våga påverka samhället runt om kring dem.

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning är fortfarande mycket vanligt i Afar, som är en av Etiopiens fattigaste regioner. Detta är två skadliga traditioner som drabbar unga flickor hårt.

Varje år gifts tolv miljoner flickor bort runt om i världen. Det innebär cirka 32 800 flickor varje dag. Utvecklingen går dock åt rätt håll. På tio är har förekomsten av barnäktenskap minskat från 25 procent till 21 procent. Men fortfarande gifts en av fem flickor bort före sin artonårsdag.  Svenska FN-förbundets Projekt Flicka stöttar UNFPA:s arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien.

 

Ge en gåva

Stöd Projekt Flicka och arbetet mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Stöd oss >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer