fbpx
Mayram Mohammed tänker avsluta sina studier innan hon vill fundera över äktenskap. Foto: UNFPA
5 mars, 2019 / Nyheter

Utbildning före äktenskap för Mayram

På tio år har antalet barnäktenskap i världen minskat från 25 till 21 procent. En av de flickor som har sluppit gifta sig är 18-åriga Mayram i Etiopien. Hennes föräldrar planerade att gifta bort henne men har accepterat att Mayram vill utbilda sig först.  

När Mayram Mohammeds föräldrar ville gifta bort henne var hon bara 14 år. Men Maryam utmanade dem. Hon sa till sina föräldrar att hon inte ville gifta sig om hon inte fick fortsätta sin utbildning. Efter många bråk och sömnlösa nätter fick hon till slut sina föräldrar på sin sida, och fick fortsätta sin skolgång.

– Jag berättade om fördelarna med utbildning för min pappa och lyckades övertyga honom, säger Mayram med stolthet i rösten.

På hennes första dag på high school följde hennes pappa med henne på den sex timmar långa resan.  Mayram kommer från en av de mest avlägsna byarna i Abaladistriktet, norra Etiopien, och bodde först hos en släkting i byn där skolan ligger. Med stöd från FN:s befolkningsfond UNFPA har hon fått möjlighet att hyra en lägenhet tillsammans med andra studenter.

För Mayram är skolgången det bästa som har hänt henne. Hon åker bara hem till föräldrarna på sommarlovet.

– Eftersom det är mitt beslut att fortsätta att studera vill jag lägga all energi på att fokusera på min utbildning, berättar Maryam.

Mayram är en av flickorna som deltar i FN:s befolkningsfond UNFPA:s program som arbetar mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Programmet drivs med stöd från Svenska FN-förbundet i 13 byar i Abaladistriktet i regionen Afar i nordöstra Etiopien.

Två år efter att Mayram började high school startade programmet i Abaladistriktet, där Maryam studerar. Tidigare hade programmet visat mycket positiva resultat i Afambodistriktet som också ligger i Afarregionen. Där har flera byar tagit officiellt avstånd från både barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Programmet i Abaladistriktet innebär att Mayram och hennes vänner kan delta i speciella tjejgrupper (girls clubs) på skolan. Där kan unga ogifta kvinnor träffas och prata med varandra om sina erfarenheter av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Genom gruppen ökar inte bara Mayrams och de andra flickornas kunskap om de skadliga sedvänjorna, det ökar också deras självförtroende att själva våga påverka samhället runt om kring dem.

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning är fortfarande mycket vanligt i Afar, som är en av Etiopiens fattigaste regioner. Detta är två skadliga traditioner som drabbar unga flickor hårt.

Varje år gifts tolv miljoner flickor bort runt om i världen. Det innebär cirka 32 800 flickor varje dag. Utvecklingen går dock åt rätt håll. På tio är har förekomsten av barnäktenskap minskat från 25 procent till 21 procent. Men fortfarande gifts en av fem flickor bort före sin artonårsdag.  Svenska FN-förbundets Projekt Flicka stöttar UNFPA:s arbete mot könsstympning och barnäktenskap i Afarregionen i Etiopien.

 

Ge en gåva

Stöd Projekt Flicka och arbetet mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Stöd oss >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer