fbpx
12 november, 2020 / Nyheter

USA pekas ut i ny rapport om personminor

Årets globala rapport om personminor, Landmine Monitor 2020, uppmärksammar att USA kan komma att tillverka och använda minor. Svenska FN-förbundet kräver i en namninsamling att USA:s nya president ändrar de riktlinjer som utfärdades av Donald Trump tidigare i år.

Årets rapport om läget i världen när det gäller personminor och minröjning, Landmine Monitor 2020, offentliggjordes på torsdagen. Av rapporten framgår att antalet människor som dödas eller skadas av personminor ligger kvar på hög nivå för femte året i rad. Minst 5 554 drabbade i 55 stater eller områden noteras. Fyra av fem offer är civila och av dessa är nära hälften, 43 procent, barn. Samtidigt minskade under 2019 antalet minröjningsinsatser och andra aktiviteter för att varna boende i utsatta områden och hjälpa drabbade.

Landmine Monitor 2020 placerar USA i den lilla grupp länder som inte utesluter tillverkning av nya personminor. Donald Trumps nya riktlinjer från januari 2020, som ändrar ett tidigare förbud mot tillverkning och användning av personminor, har fördömts i USA och utomlands som ett steg tillbaka och i strid med den globala normen mot minor och följderna för civila, säger Internationella koalitionen mot personminor som ligger bakom rapporten.

Svenska FN-förbundet är medlem i den globala folkrörelsekampanjen mot minor och bedriver under hösten en namninsamling som uppmanar USA att riva upp Trumps beslut.

– Trumpadministrationen öppnade i januari i år för att amerikansk militär ska kunna använda personminor. Det är högst angeläget att USA:s nya president snarast ändrar denna policy och gärna också tar ett steg till och ansluter sig till avtalet mot personminor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Hela 164 stater står bakom Ottawa-avtalet mot personminor. Även flertalet av de stater som står utanför avtalet avstår från bruk eller tillverkning av dessa avskyvärda vapen. Endast fyra stater förefaller i dag ha nyproduktion av minor och endast åtta stater utöver dessa har inte uteslutit nyproduktion. Med sin nya policy har nu USA hamnat i denna kategori av stater som kan komma att bryta mot minförbudet, säger Börjesson.

Svenska FN-förbundets namninsamling överlämnas i december till den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Den globala folkrörelsekampanjen mot minor, International Campaign to Ban Landmines (ICBL), publicerar varje år rapporten Landmine Monitor. Rapporten granskar hur världens länder lever upp till Ottawa-avtalet från 1997 som förbjuder personminor och ställer krav på röjning av minfält med mera. ICBL har uppmuntrat sina medlemmar att protestera mot Trumps minpolicy.

Pressmeddelande: Landmine Monitor 2020

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer