fbpx
Foto: UN Photo/Rick Bajornas
17 juli, 2022 / Nyheter

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Varje år uppmärksammas den 17 juli som Internationella straffrättsdagen. Det görs mot bakgrund av att stadgarna för Internationella brottmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC) antogs på detta datum. I år har denna internationella och permanenta domstol mot krigsförbrytelser dessutom varit i drift under 20 år.

– Att mänskligheten skapat denna domstol är en otrolig landvinning och forskning visar att den redan haft en preventiv effekt, att den avskräckt en del potentiella krigsförbrytare, säger Jens Petersson, rådgivare i fredsfrågor på Svenska FN-förbundet.

Men det är också en domstol med problem. En del rättegångar har dragit ut på tiden och andra fall har inte prövats eftersom domstolen saknat resurser och möjligheter.

– I Ukraina har ICC nu sin största utredningsinsats någonsin, men det var först möjligt efter att stater skjutit till nya medel till åklagarens arbete. Det utrymmet borde rimligen ha funnits i redan beviljad budget, anser Jens Petersson.

Svenska FN-förbundet är en av de svenska civilsamhällesorganisationer som ingår i den globala folkrörelsekoalitionen för ICC, Coalition for the International Criminal Court (CICC). Från CICC:s sida har ICC:s bristande finansiella resurser återkommande påpekats, men staterna har ännu inte lyssnat på folkrörelserna. Under många år har domstolens budget inte ens justerats för inflationsuppgång.

Ett annat problem är att domstolen ännu inte har stöd av alla stater i världen. I dagsläget är 123 stater anslutna.

– Vi kämpar vidare för global anslutning och också för att alla stater ska acceptera det relativt nyligen införda tillägget om att domstolen ska kunna döma den som startar krig, det som kallas aggressionsbrott, säger Jens Petersson.   

Domstolen har potential att spela en viktig roll i arbetet mot flera sorters krigsförbrytelser. Könsbaserat våld i konflikt är ett exempel. De första fällande domarna i sådana fall avkunnades av ICC i ett fall 2019 och ett annat 2021.

– Det måste bli ett slut på att våldtäkter och sexuella övergrepp används som strategi och vapen i konflikter. De domar som nu fallit är historiska steg i riktning bort mot den straffrihet som funnits förr, säger Jens Petersson.

ICC är i många fall också beroende av att stater samverkar med domstolen. I år inleddes den första rättegången i ICC om krigsförbrytelser under folkmordet i Darfur, brott som huvudsakligen begicks mellan 2003 och 2004. Den främsta anledningen till dröjsmålet är att Sudan inte velat lämna ut de anklagade. Svenska FN-förbundet kräver att stater fullt ut samverkar med domstolen.

Lär dig mer:

Lyssna på ICC:s chefsdomare Piotr Hofmański i kort hälsning med anledning av 20-årsjubileumet.

Podcasten ”Asymmetrical haircuts” har ett specialavsnitt där några av FN-förbundets partnerorganisationer, bland annat i Ukraina och Filippinerna, inom CICC intervjuas om försöken att stärka domstolen.

Du som är eller vill bli medlem i Svenska FN-förbundet och vill få mer information om, eller själv bidra till, vårt arbete för ICC är välkommen att kontakta jens.petersson@fn.se.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer