fbpx
Foto: UN Photo/Rick Bajornas
17 juli, 2022 / Nyheter

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Varje år uppmärksammas den 17 juli som Internationella straffrättsdagen. Det görs mot bakgrund av att stadgarna för Internationella brottmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC) antogs på detta datum. I år har denna internationella och permanenta domstol mot krigsförbrytelser dessutom varit i drift under 20 år.

– Att mänskligheten skapat denna domstol är en otrolig landvinning och forskning visar att den redan haft en preventiv effekt, att den avskräckt en del potentiella krigsförbrytare, säger Jens Petersson, rådgivare i fredsfrågor på Svenska FN-förbundet.

Men det är också en domstol med problem. En del rättegångar har dragit ut på tiden och andra fall har inte prövats eftersom domstolen saknat resurser och möjligheter.

– I Ukraina har ICC nu sin största utredningsinsats någonsin, men det var först möjligt efter att stater skjutit till nya medel till åklagarens arbete. Det utrymmet borde rimligen ha funnits i redan beviljad budget, anser Jens Petersson.

Svenska FN-förbundet är en av de svenska civilsamhällesorganisationer som ingår i den globala folkrörelsekoalitionen för ICC, Coalition for the International Criminal Court (CICC). Från CICC:s sida har ICC:s bristande finansiella resurser återkommande påpekats, men staterna har ännu inte lyssnat på folkrörelserna. Under många år har domstolens budget inte ens justerats för inflationsuppgång.

Ett annat problem är att domstolen ännu inte har stöd av alla stater i världen. I dagsläget är 123 stater anslutna.

– Vi kämpar vidare för global anslutning och också för att alla stater ska acceptera det relativt nyligen införda tillägget om att domstolen ska kunna döma den som startar krig, det som kallas aggressionsbrott, säger Jens Petersson.   

Domstolen har potential att spela en viktig roll i arbetet mot flera sorters krigsförbrytelser. Könsbaserat våld i konflikt är ett exempel. De första fällande domarna i sådana fall avkunnades av ICC i ett fall 2019 och ett annat 2021.

– Det måste bli ett slut på att våldtäkter och sexuella övergrepp används som strategi och vapen i konflikter. De domar som nu fallit är historiska steg i riktning bort mot den straffrihet som funnits förr, säger Jens Petersson.

ICC är i många fall också beroende av att stater samverkar med domstolen. I år inleddes den första rättegången i ICC om krigsförbrytelser under folkmordet i Darfur, brott som huvudsakligen begicks mellan 2003 och 2004. Den främsta anledningen till dröjsmålet är att Sudan inte velat lämna ut de anklagade. Svenska FN-förbundet kräver att stater fullt ut samverkar med domstolen.

Lär dig mer:

Lyssna på ICC:s chefsdomare Piotr Hofmański i kort hälsning med anledning av 20-årsjubileumet.

Podcasten ”Asymmetrical haircuts” har ett specialavsnitt där några av FN-förbundets partnerorganisationer, bland annat i Ukraina och Filippinerna, inom CICC intervjuas om försöken att stärka domstolen.

Du som är eller vill bli medlem i Svenska FN-förbundet och vill få mer information om, eller själv bidra till, vårt arbete för ICC är välkommen att kontakta jens.petersson@fn.se.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer