fbpx
Manifestation i Uddevalla mot Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Foto: Karl-Göran Sundvall.
22 februari, 2024 / Nyheter

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Den 24 februari uppmärksammas tvåårsdagen av Rysslands olagliga och fullskaliga invasion i Ukraina. Sedan invasionen har den ryska krigsmakten dödat och skadat tiotusentals människor och drivit miljoner på flykt. Kriget är ett hot inte bara mot Ukraina och dess invånare utan också mot fred, frihet och demokrati i vår del av världen. På lördag anordnas manifestationer för Ukraina i hela landet. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till manifestationen på Sergels torg i Stockholm.

Ukrainas invånare drabbas värst av kriget men hela Europa och den regelbaserade världsordningen hotas av Putins aggression. Efter två år av krig i Sveriges närområde är det än mer tydligt att Ukrainas sak är vår och att kampen måste utkämpas med omvärldens stöd på marken, i FN och i de internationella domstolarna.

Varje vecka under det gångna året har Svenska FN-förbundet och andra organisationer stått utanför Rysslands ambassad i Sverige och krävt att kriget upphör. På FN-dagen den 24 oktober 2023 tilldelade förbundet priset Årets FN-vän till aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina som arrangerar manifestationerna utanför Rysslands ambassad.

Förra året arrangerade FN-förbundet ett seminarium i riksdagen om krigsförbrytelser med fokus på hantering av misstänkta krigsbrott i Ukraina. På seminariet deltog riksdagsledamöter, deras sakkunniga och representanter från olika organisationer. Förbundet har även haft besök av Ukrainian Legal Advisory Group som också arbetar för att stärka ICC.

På lördag den 24 februari 2024 hålls manifestationer för Ukraina runt om i hela landet. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation kl 15.00 på Sergels torg i Stockholm. Bland talarna finns statsminister Ulf Kristersson (M) och partiledare Magdalena Andersson (S). Här är några ytterligare exempel på manifestationer – fler finns hos aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina.

Demonstration för Ukraina i Göteborg
Gustav Adolfs Torg Göteborg
Den 24 februari kl 12.00

Insamling för Ukraina i Varberg
Den 24 februari kl 10.00-14.00
Varbergs torg

Demonstration till stöd för Ukraina
Den 24 februari kl 12.00
Triangeltorget, Malmö

Tänd ett ljus för Ukraina i Falun
Den 24 februari kl 13.00
Stora Torget, Falun

Uppsala för Ukraina
Den 24 februari kl 13.00
Uppsala universitet, Kyrkogårdsgatan 10

Två år sedan invasionen – manifestation till stöd för Ukraina
Den 24 februari kl 13.00
Stora torget, Karlstad

Luleå står upp för Ukraina
Den 24 februari kl 15.00-15.40
Smedjan Galleria, Storgatan 36, Luleå

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer