fbpx
Manifestation i Uddevalla mot Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Foto: Karl-Göran Sundvall.
22 februari, 2024 / Nyheter

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Den 24 februari uppmärksammas tvåårsdagen av Rysslands olagliga och fullskaliga invasion i Ukraina. Sedan invasionen har den ryska krigsmakten dödat och skadat tiotusentals människor och drivit miljoner på flykt. Kriget är ett hot inte bara mot Ukraina och dess invånare utan också mot fred, frihet och demokrati i vår del av världen. På lördag anordnas manifestationer för Ukraina i hela landet. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till manifestationen på Sergels torg i Stockholm.

Ukrainas invånare drabbas värst av kriget men hela Europa och den regelbaserade världsordningen hotas av Putins aggression. Efter två år av krig i Sveriges närområde är det än mer tydligt att Ukrainas sak är vår och att kampen måste utkämpas med omvärldens stöd på marken, i FN och i de internationella domstolarna.

Varje vecka under det gångna året har Svenska FN-förbundet och andra organisationer stått utanför Rysslands ambassad i Sverige och krävt att kriget upphör. På FN-dagen den 24 oktober 2023 tilldelade förbundet priset Årets FN-vän till aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina som arrangerar manifestationerna utanför Rysslands ambassad.

Förra året arrangerade FN-förbundet ett seminarium i riksdagen om krigsförbrytelser med fokus på hantering av misstänkta krigsbrott i Ukraina. På seminariet deltog riksdagsledamöter, deras sakkunniga och representanter från olika organisationer. Förbundet har även haft besök av Ukrainian Legal Advisory Group som också arbetar för att stärka ICC.

På lördag den 24 februari 2024 hålls manifestationer för Ukraina runt om i hela landet. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation kl 15.00 på Sergels torg i Stockholm. Bland talarna finns statsminister Ulf Kristersson (M) och partiledare Magdalena Andersson (S). Här är några ytterligare exempel på manifestationer – fler finns hos aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina.

Demonstration för Ukraina i Göteborg
Gustav Adolfs Torg Göteborg
Den 24 februari kl 12.00

Insamling för Ukraina i Varberg
Den 24 februari kl 10.00-14.00
Varbergs torg

Demonstration till stöd för Ukraina
Den 24 februari kl 12.00
Triangeltorget, Malmö

Tänd ett ljus för Ukraina i Falun
Den 24 februari kl 13.00
Stora Torget, Falun

Uppsala för Ukraina
Den 24 februari kl 13.00
Uppsala universitet, Kyrkogårdsgatan 10

Två år sedan invasionen – manifestation till stöd för Ukraina
Den 24 februari kl 13.00
Stora torget, Karlstad

Luleå står upp för Ukraina
Den 24 februari kl 15.00-15.40
Smedjan Galleria, Storgatan 36, Luleå

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer