fbpx
8 juni, 2022 / Nyheter

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

FN-högnivåmötet Stockholm +50 ägde rum under två dagar den 2-3 juni och samlade cirka 150 länder och runt 3 000 deltagare. I FN-sammanhang får det ses som ett litet möte och relativt få länder skickade sina statsöverhuvuden till Stockholm. Mötet hade heller inte mandat att förhandla om nya åtaganden eller regelverk.

FN:s generalsekreterare António Guterres, Sveriges kung Carl XVI Gustaf, statsminister Magdalena Andersson och Kenyas president Uhuru Kenyatta höll inledande anföranden den 2 juni. 

Förutom fyra stora så kallade plenarmöten hölls tre ledarskapsdialoger som hade förberetts under våren. Tanken var att länder och andra aktörer skulle komma med nya rekommendationer och förslag som kan införlivas i den slutrapport från mötet som kommer att publiceras inom kort. 

Inför Stockholm +50 har ungas deltagande varit i fokus och en särskild ungdomsarbetsgrupp tillsattes i samband med COP26 under hösten 2021. Resultatet av arbetet blev en gedigen ungdomsrapport som presenterades under konferensen. 

Några av kraven från de unga är att ekocid ska införas som brott under Internationella brottsmålsdomstolen, att återhämtningsmedel ska användas till den gröna omställningen och att individens välmående ska mätas i stället för en ekonomisk tillväxt. De unga hade också velat se en fjärde dialog om hur inkludering av grupper som unga ska säkerställas i allt beslutsfattande oavsett nivå.

Förslagen togs emot av bland annat Abdulla Shahid, ordförande i FN:s generalförsamling. Som svar på frågan om vad som är det största hindret för att genomföra förslagen svarade han:

– Tänk utanför boxen, var fria i tanken. Om ni någonsin blir som vi är det kört.

Ett ämne som återkom under såväl de förberedande mötena som under själva konferensen var behovet av att göra förändringar i de ekonomiska systemen. Det fanns både i FN:s generalsekreterare António Guterres inledningstal och i Stockholmsagendan. Vikten av en mer cirkulär ekonomi och resurseffektivisering, gärna genom en global dialog om hur detta ska genomföras genom hela värdekedjan, lyftes under den första ledarskapsdialogen.

En annan fråga som har uppmärksammats alltmer under senare tid är stärkta rättigheter för naturen både i form av större acceptans för brottet ekocid, som nämndes redan av Olof Palme under Stockholmskonferensen 1972, och lagstadgade rättigheter för naturen som redan finns i vissa länder. 

Ett annat område som togs upp var behovet att klimatomställningen måste ske rättvist så att de som drabbas utan att själva ha orsakat klimatförändringarna kan ställa om med hjälp av resurser från de länder som släppt ut mest historiskt. 

– Inför COP 27 måste riktiga pengar läggas in i den globala klimatfonden, sa Vanessa Nakate, klimataktivist från Uganda som deltog i en av panelerna under den första ledarskapsdialogen.

Även vikten av att helt och hållet sluta subventionera fossila bränslen återkom i många av inläggen. Bland annat uttryckte USA:s klimatsändebud John Kerry att subventioner till fossila bränslen var ett tecken på galenskap.

Under den andra ledarskapsdialogen sa Åsa Larsson från Stockholm Environment Institute, SEI, bland annat att hon gärna ville se en global handlingsplan för hållbar konsumtion under de närmaste månaderna och att SEI gärna är med i det arbetet.

Under de två dagarna refererades det ofta till det nya ramverket för biologisk mångfald som förväntas beslutas under 2022 och det kommande bindande avtalet för att minska platsföroreningarna som ska beslutas 2024.

– Vi hoppas att de många samtal som fördes både mellan FN:s medlemsstater och med andra aktörer under Stockholm+50 bidrar till att världens länder ökar fokuset på klimat och miljö, och framför allt att de leder till kraftfullare genomförande av redan antagna löften, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet. 

Stockholm +50 avslutades med att de två värdstaterna Sverige och Kenya presenterade en lista med tio uppmaningar till omvärlden för att öka takten i omställningen till en mer hållbar värld. 

Svenska FN-förbundet hade inför Stockholmsmötet överlämnat ett uttalande till den svenska statssekreteraren för bistånd Jenny Ohlsson. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer