fbpx
Koll & kommentar
Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer höll i en presentation och workshop under konferensen. Foto: Omar Rondon
20 november, 2023 / Nyheter

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Emmy Slåttli var en av åtta ungdomsambassadörer från Svenska FN-förbundet som under tre dagar, 1–3 november, deltog vid Nordic Youth Summit i Reykjavik på Island. Under konferensen fick hon och de andra ambassadörerna, tillsammans med ungdomar från övriga nordiska länder, diskutera, presentera och reflektera kring lärande för hållbar utveckling.

Emmy Slåttli. Foto: Svenska FN-förbundet/Malin Swartling

– Vi gick igenom varför utbildning är viktigt och varför man ska lära sig om hållbar utvecklig och klimatförändringar. Det var huvudtemat som vi hade flera workshops och föreläsningar kring.

De svenska ambassadörerna hade förberett en workshop med fokus på det fjärde av de globala målen; god utbildning för alla. Tillsammans höll de i en presentation och efterföljande gruppdiskussioner för alla andra deltagare på konferensen, berättar Emmy.

– Vi använde oss av fyra olika exempel där vi gick igenom ett land och vilka problem som finns kopplat till utbildning i landet. Till exempel tog vi upp Mali där flickor inte har tillgång till utbildning. Sedan fick deltagarna arbeta i grupper och diskutera problemen i de olika länderna och hur de kan lösas, för att därefter presentera sina lösningar.

Under konferensen höll också andra unga deltagare och representanter från olika organisationer föredrag och workshops. Som ordförande i FN-föreningen på gymnasiet ProCivitas Malmö var Emmy insatt i frågan sedan innan, men fick trots detta nya insikter.

– Jag hade hört en del innan men jag lärde mig ändå mycket nytt. Även om det inte var så avancerade saker fick man ett nytt perspektiv och fick se andra länders perspektiv. Eftersom vi åkte åtta ambassadörer tillsammans lärde vi oss också mycket av varandra

Konferensens slutsatser sammanfattades i ett dokument som överlämnades till Islands utbildningsminister. Foto: Svenska FN-förbundet/Malin Swartling

I diskussioner och workshops under hela konferensen framgick ett tydligt budskap från ungdomarna: de vill se mer förändring i skolan och få större inflytande över sin utbildning.

– Många uttryckte att de vill vara med och bestämma mer, föra fram idéer och hjälpa till att utveckla sin skola.

Det är något som Emmy själv både tror starkt på och har sett de positiva effekterna av med egna ögon.

– Just för att jag går på en FN-skola vet jag att det har gjort extremt stor skillnad när vi exempelvis har uppmärksammat olika FN-dagar och hållit event på skolan. Eleverna är mer engagerade och vi har högre trivsel på skolan för att vi elever är mer involverade.

Vid årsskiftet avslutas Emmys period som ungdomsambassadör för FN-förbundet. Tiden som ambassadör ser hon som såväl utmanande som lärorik och uppmanar alla som är intresserade att söka uppdraget.

– Jag var så rädd för uppdraget när jag tog på mig det men jag har vuxit jättemycket. Jag har lärt mig mycket och jag har sett och fått göra saker som jag inte trodde att jag skulle få göra. Man får så mycket möjligheter och jag har fått lära känna alla de andra ambassadörerna. De är helt fantastiska och vi har hjälpt varandra mycket.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer