fbpx
En syrisk pojke nås av hjälp från FN:s livsmedelsprogram. Foto: WFP.
14 mars, 2021 / Nyheter

Syrienkriget efter tio år: ”Levande mardröm”

Den 15 mars 2021 har konflikten i Syrien pågått i tio år. Mer än hälften av civilbefolkningen hotas av hunger. FN-chefen António Guterres kräver förbättrat humanitärt tillträde för att nå det syriska folket med hjälpinsatser.

”En levande mardröm” – så sammanfattar FN:s generalsekreterare António Guterres konflikten i Syrien som startade den 15 mars 2011 och nu har pågått i tio år. Hundratusentals har dödats och miljoner har drivits på flykt.

FN-chefen talade i veckan om Syrienkonflikten vid en pressträff i FN-högkvarteret. Alla familjer i landet har påverkats av kriget. Sextio procent av syrierna hotas av hunger och behovet av humanitärt bistånd är stort. Guterres har uppmanat länderna i säkerhetsrådet att nå enighet om hur det humanitära tillträdet ska kunna säkras.

Guterres talade också om de grova folkrättsbrott som har begåtts under kriget och krävde att förövarna ställs inför rätta. FN fortsätter att verka för en fredlig lösning på konflikten i linje med resolution 2254 som beskriver hur en Syrien-ledd politisk process ska se ut. Generalsekreteraren underströk också vikten av att överbrygga meningsmotsättningarna i det internationella samfundet.

FN-chefen uppmanade alla inblandade att reflektera över sin roll i konflikten. ”Om ett krig varar i tio år så är det tydligt att det internationella säkerhetssystemet inte är effektivt nog”, sa generalsekreteraren.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer