fbpx
Koll & kommentar
Petra Hallebrant och Oskar Sjöstedt från Svenska FN-förbundet deltog i konferensen på Stockholms universitet.
5 oktober, 2018 / Nyheter

Sverige har gjort skillnad i säkerhetsrådet

Sverige har under sin tid i FN:s säkerhetsråd lyckats göra skillnad, både i attityder och rent konkret. Vissa frågor så som situationen för rohingyerna och konflikten i Jemen måste dock fortsatt lyftas fram. Det konstaterades under gårdagens konferens om FN:s säkerhetsråd som hölls på Stockholms universitet. 

Vid årsskiftet avslutas Sveriges mandatperiod i säkerhetsrådet. Under torsdagen den 4 oktober samlades sex experter för att diskutera Sveriges röst i säkerhetsrådet under de gångna två åren.  Moderator var Petra Hallebrant, generalsekreterare för FN-förbundet som i samarbete med Stockholms FN-förening arrangerade seminariet.

– För att göra skillnad i säkerhetsrådet förutsätts att man hittar balansen mellan att vara en dörrmatta eller extremt besvärlig. Då kan man lämna avtryck, vilket Sverige gjort, sa Tomas Wiklund, chef för säkerhetsrådssamordningen i Utrikesdepartementets enhet för FN-politik.

Han konstaterade att Sverige har ett starkt stöd i generalförsamlingen tack vare få egenintressen, fokus på folkrätt och ett stort bidrag till FN-systemet genom åren. Det här samtidigt som Sveriges mandatperiod infallit under en svår världssituation då internationellt samarbete mellan länder ifrågasätts av tunga aktörer.

Konkreta resultat har nåtts inom Sveriges prioritetsområden som kvinnors rättigheter, fred och säkerhet. Sverige har bidragit till en skillnad i aktuella konflikter, som Nordkorea, Afrikas horn och Eritrea, men Tomas Wiklund konstaterade att Syrien varit ett stort misslyckande.

Sverige har enligt Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, lyckats väl med att inta en aktivisthållning i kombination med att fungera som olja i maskineriet.

– Ett lyssnande och diplomatisk sätt att arbeta har skapat en arbetsmiljö som gått från pajkastning till samarbete, sa Robert Egnell.

Att driva en feministisk utrikespolitik är inte det lättaste i ett säkerhetsråd som i hög grad har konservativa medlemsländer. Louise Olsson, forskare vid Oslos fredsforskningsinstitut, menade att Sverige trots det fått rådet att tydligare markera mot sexuellt och könsbaserat våld. Vi har även lyckats få till en bättre könsbalans med lika antal män och kvinnor bland rådgivarna till Sveriges ordförandeskap i juli 2018.

Oskar Sjöstedt,  expert i freds- och säkerhetsfrågor  vid Svenska FN-förbundet, menade att Sverige tagit sig an uppdraget i Säkerhetsrådet väl.

– Då det gäller prioriteringen kvinnor, fred och säkerhet har Sverige tagit uppgiften på stort allvar och lyckats ändra inställningen hos andra länder, sa han.

Samtidigt tyckte han att det finns frågor där Sverige ska ta mer ansvar. Han gav exemplet om folkgruppen rohingyer, som till 90 procent befinner sig i flyktingläger i Bangladesh. Säkerhetsrådet ska lyfta frågan och hänvisa den till internationella brottsmålsdomstolen, ICC, eftersom det handlar om folkmord. Han betonade även vikten av en omedelbar vapenvila i Jemen.

– Sverige har drivit på frågan, men det räcker inte med tanke på situationens allvar.  Det finns hot om massvält och 20 miljoner människor är beroende av humanitär hjälp. Också i Demokratiska republiken Kongo har Sverige ett särskilt ansvar. Där ska Sverige fortsätta driva frågan om transparent val och demokratiskt maktskifte.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer