Koll & kommentar
Foto: Rawpixel/Unsplash.
3 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är ännu inte starka nog att möta de återkommande övergreppen mot civila ring om i värden. Svenska FN-förbundet har under mer än två decennier strävat efter att stärka FN:s metoder för att bekämpa krigsförbrytelser genom att främja rättskipning och betona de internationella domstolarnas centrala roll.
 
FN:s insatser inom rättskipning är avgörande för att säkerställa rättvisa och kräva ansvar för brott mot mänskligheten. Detta sker genom den internationella domstolen (ICJ), Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) och FN-tribunaler. 
 
Den internationella domstolen, ICJ, i Haag är FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut. Domstolen kan, bland annat, avgöra tvister mellan stater. Ett aktuellt fall är att Sydafrika anmälde Israel för att inte leva upp till folkmordskonventionen i samband med Gazakriget. 
 
Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) är en permanent domstol för att ställa ansvariga för krigsbrott till svars. ICC kan hålla individer ansvariga för sådana brott, inte endast stater (som i fallet med ICJ). Även, stats- och regeringschefer kan dock ställas till svars, för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten. Ett aktuellt fall är Ukrainakriget. Under 2023 utfärdades en arresteringsorder mot Rysslands president och dess barnombudsman för misstänkt bortförande av ukrainska barn och under 2024 arresteringsorder mot två höga ryska militärer för attacker mot civila mål. Domstolen har också jurisdiktion över brott begångna i Palestina eller av palestinier.  
 
För att ställa individer till svars för krigsförbrytelser har FN även inrättat internationella tribunaler genom resolutioner från FN:s säkerhetsråd med hänvisning till kapitel VII i FN-stadgan.  
 
De internationella domstolarna och de internationella tribunalerna är viktiga verktyg för att FN ska kunna leva upp till sin skyldighet att skydda befolkningar från grova krigsförbrytelser. Svenska FN-förbundet arbetar aktivt för en bättre världsordning så att de som drabbas av krigsbrott får upprättelse och att krigsförbrytare inte går straffria.  Vi jobbar mot en värd fri från krigsbrott genom att: 
 

  • Samverka med andra folkrörelser världen över till stöd för Internationella brottmålsdomstolen ICC.  Vi har länge har varit medlem i koalitionen för Internationella brottmålsdomstolen (CICC) och är en av Nordens mest aktiva röster i frågan. 
  • Föra en dialog med politiker och beslutsfattare. Vi vill visa att detta är frågor som vi civilsamhällesorganisationer ser som centrala i arbetet för en bättre värld. 
  • Samla det svenska civilsamhället. Varje år samlar vi andra svenska organisationer till seminarier och träffar med beslutsfattare. 
  • Engagera och samla den globala FN-rörelsen. Vi försöker få fler FN-förbund inom WFUNA att engagera sig för ICC och andra verktyg i arbetet mot krigsbrott. 

 
Under maj, juni och juli kommer vi att uppmärksamma FN:s arbete för rättskipning i våra sociala medier.  Kampanjen avslutas på Straffrättsdagen den 17 juli.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer